Hospital træner komplicerede fødsler

Svangerskabsforgiftning under graviditeten kan være meget alvorligt. Derfor træner personale årligt deres samarbejde under komplicerede fødsler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Sjællands Universitetshospital i Roskilde har de netop afsluttet årets træning. 

Her har 120 jordemødre, sygeplejersker og læger på tværs af afdelinger trænet håndteringen af de mest komplicerede fødsler - med et særligt fokus på kvinder med svangerskabsforgiftning. 

- Når en gravid kvinde har svangerskabsforgiftning - som heldigvis er en sjælden, men meget alvorlig begivenhed - er der mange ting, der skal spille sammen, siger Rikke Malene Jepsen, afdelingslæge og leder af simulationsenheden.

Som i pitten

Der er derfor blevet bygget en fødestue og en operationsstue til formålet. 

Personalet har blandt andet øvet kejsersnit på en simulator, og en jordemoderstuderende har figureret, som havde hun svangerskabsforgiftning.  

- Vi har forsøgt at lægge de her virkelige stressfaktorer ind. Vi vil i sagens natur hellere træne på en simulator end på et menneske, og derfor er det så vigtigt, at vi får tid til at træne de her ting, siger Rikke Malene Jepsen. 

Jordemoder lægger drop, og fødselslæger gør patienten - her bruges en jordemoderstuderende til rollen - klar til kejsersnit.
Jordemoder lægger drop, og fødselslæger gør patienten - her bruges en jordemoderstuderende til rollen - klar til kejsersnit. Foto: Rikke Malene Jepsen

Personalet får derved også et øget kendskab til hinanden. 

- Vi lærer hinanden endnu bedre at kende på tværs af afdelingerne, hvor holdene hele tiden skifter, og man skal kunne arbejde sammen med alle. Det giver en tryghed, siger hun.

Rikke Malene Jepsen har primært fungeret som en flue på væggen under træningerne. 

- Det er virkelig fedt, når det hele falder i hak, og alle gør præcis det, de skal. Vi plejer at sammenligne det med pitten ved Formel 1, hvor alting skal ske hurtigt, og alle har en plads, fortæller hun. 

Træningerne har kørt siden 2008, og der bliver indkaldt ekstra personale på træningsdagene.

'Barnet' fødes ved kejsersnit, og den ene fødselslæge skubber barnet ud, mens den anden trækker det ud.
'Barnet' fødes ved kejsersnit, og den ene fødselslæge skubber barnet ud, mens den anden trækker det ud. Foto: Rikke Malene Jepsen

Flere komplicerede fødsler

I januar i år udkom Sundhedsstyrelsen med en ny rapport over normeringer på fødeområdet

Den viser, at flere graviditeter og fødsler i dag er blevet komplicerede med indgreb i to ud af tre fødsler - og andelen af fødsler, der forløber spontant uden indgreb, er faldet siden 2016. 

Læs også
Sygehus flytter fødsler 100 kilometer væk
Læs også
Sygehus flytter fødsler 100 kilometer væk

I dag er de mest brugte indgreb epiduralblokade og vestimulation, hvor livmoderens arbejde understøttes enten ved medicinske eller ikke-medicinske metoder.


Nyhedsoverblik