- De har ikke behandlet mig som et menneske. De har behandlet mig som et sagsnummer.
Udmeldingen kommer fra Sannie Nielsen fra Præstø, som er diagnosticeret med sklerose. Hun har mistet balanceevnen, førligheden i højre side, synet på højre øje og har koncentrationsbesvær. Alligevel er hun blevet nægtet førtidspension af Vordingborg Kommune.
Med de nye regler, som blev indført i 2013, er førtidspension stort set udelukket for personer under 40, og borgerne skal igennem et længerevarende ressourceforløb, inden kommunen kan tage beslutningen om førtidspension.
KL: - Det er mennesker, ikke papir
I sin tid var det kommunen selv, der indstillede Sannie Nielsen til førtidspension, efter en arbejdsprøvning viste, at hun kun kunne arbejde i 1,5 time om ugen.
Hun er nu kommet på kontanthjælp og er begyndt i endnu et aktiveringsforløb. Men efter tre gange blev hun sygemeldt, fordi hun mistede førligheden i sine fingre.
Det bliver papir i stedet for mennesker, og det er ikke i den retning vi skal
Efter den nye reform er trådt i kraft, er der stor forskel på, hvor mange der får tilkendt førtidspension i landets kommuner, viser tal fra Ankestyrelsen. Ifølge Kommunernes Landsforening (KL) fortolker kommunerne nemlig de nye regler forskelligt, og derfor fungerer reformen ikke optimalt.
Dansk Arbejdsgiverforening foreslår at samle tilkendelser af førtidspension i en ny styrelse under staten, men ifølge KL bør opgaven stadig ligge hos kommunerne.
- Hvis man ensretter og samler tilkendelse af førtidspension i en central styrelse, så frygter vi, at de individuelle hensyn og unikke omstændigheder, som kendetegner den enkelte borgeres sag vil blive mindre vigtige. Det bliver papir i stedet for mennesker, og det er ikke i den retning vi skal, siger Thomas Kastrup-Larsen (A), formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg.
Regeringen vil vurdere reformen
Selvom KL mener, at der skal tages individuelle hensyn, når der skal tildeles førtidspensioner, erkender de, at der er behov for ændringer i den nuværende reform. Det skyldes den store forskel på fortvaltningen af de nye regler i landets kommuner.
- Det er rigtigt, at der kan være forskelle på fortolkningen af reglerne i kommunerne. Derfor ser vi frem til den evaluering af førtidspensionsordningen, som ministeriet er på vej med. Vi skal se nærmere på behovet for præciseringer og justeringer, som mange kommuner efterspørger, siger Thomas Kastrup-Larsen.
Ifølge Ritzau fremrykker regeringen nu sin planlagte vurdering af førtidspensionsloven af samme årsag.
- Jeg har orienteret partierne om, at der er behov for at fremrykke en del af den evaluering, som skulle finde sted i 2018, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til nyhedsbureauet.