Kvote 2-ansøgninger: Flugt fra uddannelser bremset - nu vil flere være sygeplejerske og pædagog

Bunken med kvote 2-ansøgere til både pædagog- og sygeplejerskefaget er de seneste år blevet stadig mindre. Nu ser det ud til at vende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I de seneste år har uddannelsen til sygeplejerske været udsat for en regulær flugt blandt kvote 2-ansøgerne i Region Sjælland.

Fra at 521 søgte ind via kvote 2 i 2017, ramte tilslutningen bunden sidste år med blot 421 ansøgere. Nu ser det imidlertid ud til, at faldet er bremset.

I år har 429 søgt sygeplejerskeuddannelsen som deres førsteprioritet på kvote 2, og det glæder rektor på professionshøjskolen Absalon, Camilla Wang:

quote Vi var spændte på, om den tendens ville fortsætte. Det ville være en katastrofe, når vi ved, hvor mange sygeplejersker, der mangler i Region Sjælland

Camilla Wang, rektor, Absalon

- Sidste år oplevede vi et ret stort fald på sygeplejerskeuddannelsen. Det er set i lyset af, det er en uddannelse, der plejer at have ret høje ansøgertal, og vi har udvidet antallet af studiepladser, fordi der er mangel på sygeplejersker.

Hos Absalon var man sidste år lige ved at ramme et kritisk niveau, hvor man ikke havde nok kvalificerede ansøgere til de udbudte studiepladser, forklarer rektoren.

- Vi var spændte på, om den tendens ville fortsætte. Det ville være en katastrofe, når vi ved, hvor mange sygeplejersker, der mangler i Region Sjælland. Set i det lys, er vi rigtig glade for, at vi fastholder og endda er gået et par stykker frem.
 

unge_bliver_i_lokalomraadet1.jpg
Læs også
2.672 nye studerende til Absalon - uddannelser i Nordvestsjælland er populære
unge_bliver_i_lokalomraadet1.jpg
Læs også
2.672 nye studerende til Absalon - uddannelser i Nordvestsjælland er populære

Det er især på uddannelsen i Roskilde, at antallet at sygeplejersker går frem med 27 procent flere end sidste år. Derimod er der tilbagegang i både Holbæk og Nykøbing Falster på 23 procent.

- Vi ved, de unge mennesker, som søger vores uddannelser, har en tendens til at blive boende der, hvor man uddanner sig. Så det betyder noget, hvor man uddanner sig, i forhold til hvilke kommuner og sygehuse, der får lettere eller sværere ved at rekruttere sygeplejersker i fremtiden siger Camilla Wang.

Artiklen fortsætter under grafikken

Hun peger på, at kritiske historier om sygeplejefaget i Region Sjælland, arbejdsmiljø og et presset sundhedsvæsen kan være med til at skræmme nogen væk.

- Og senest med corona. Det er noget, som på den ene side kan tiltale nogle, mens det kan forskrække andre med frygten for at blive smittet, siger rektoren og tilføjer:

- Men set i lyset af krisen er det positivt, at flere søger ind.

Mindre årgange påvirker ansøgninger

Netop de seneste uger med corona-krisen var lige ved at tage toppen af bunken med ansøgere hos Absalon. 12. marts – dagen efter at statsministeren sendte store dele af Danmark hjem – oplevede professionsskolen et brat stop for indkomne ansøgninger til kvote 2.

Siden er der dog kommet gang i ansøgningerne igen.

Sammen med pædagoguddannelsen og socialrådgiveruddannelsen er kandidaterne til regionens sygeplejeskoler med til at trække det samlede antal ansøgere på kvote to op, hvor Absalon i år oplever en mindre tilbagegang: 1940 ansøgere i år mod 1974 sidste år.

- Vi går mindre ungdomsårgange i møde. Samtidig ser vi, at når der har været højkonjunktur, som det har været lige ind til nu, så vælger nogle også at blive i et ufaglært arbejde fremfor at uddanne sig. De to ting kan være en forklaring på udviklingen.

Christoffer Hemmingsen, pædagogstuderende
Læs også
Færre vil være pædagog og sygeplejerske - men Christoffer går mod strømmen
Christoffer Hemmingsen, pædagogstuderende
Læs også
Færre vil være pædagog og sygeplejerske - men Christoffer går mod strømmen

At pædagoguddannelsen går frem kan ifølge Camilla Wang hænge sammen med at landets seneste uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har sat meget positiv fokus på netop pædagoguddannelsen.

- Løftet af minimumsnormering og at ministeren har besøgt studerende i deres praktikker, samt at der er givet flere penge til uddannelsen, får flere til at finde jobbet værdsat, siger Camilla Wang.

quote Vi har også en udfordring med, at sygeplejersker tjener mindre end skolelærere, og det er sådan noget, de unge også ser på

Dorthe Boe Danbjørg, næstformand, Dansk Sygeplejeråd

Hos sygeplejerskernes fagforening, Dansk Sygeplejeråd, fremhæver næstformand Dorthe Boe Danbjørg, at de politiske vinde senest har givet medvind til sygeplejerskerne:

- Det seneste år har politikerne sat penge af til 1000 flere sygeplejersker og flere penge til sygeplejerskeuddannelsen, ligesom der også har været et fokus på at forbedre vilkårene i hele sundhedssektoren generelt, hvor produktivitetsbesparelserne er stoppet.

På den anden side kan de årelange besparelser indenfor sundhedsvæsnet og meldinger om sygeplejersker, der har travlt, være med til at påvirke de unge til at søge andre uddannelser, siger Dorthe Boe Danbjørg:

- Vi har også en udfordring med, at sygeplejersker tjener mindre end skolelærere, og det er sådan noget, de unge også ser på: Hvad kommer jeg til at tjene og hvordan bliver mit arbejdsliv. Det kan være med til at forklare, der har været et fald, siger hun

Flere ansøgere på kvote to

Blandt årets ansøgere til de store uddannelser med flere end 100-ansøgere er der sket et fald i lærerfaget med 9 procent fra 268 sidste år til 243 i år. Imens er antallet af kvote 2 ansøgere til fysioterapeutuddannelsen faldet fra 208 ansøgere til 156.

Uddannelses- og Forskningsministeriet oplyser at i alt 56.688 i år har søgt ind på en videregående uddannelse via kvote 2. Det står klart, efter at fristen er overskredet søndag klokken 12.00.

Således har flere søgt om optagelse via kvote 2 i år sammenlignet med sidste år. Her ansøgte 51.622 personer.

Tallet dækker både over ansøgere til professionsskolerne og universiteterne.

Fristen i år skulle oprindeligt have været søndag den 15. marts. Den blev imidlertid udsat en uge på grund af situationen med coronavirus i Danmark.


Nyhedsoverblik