Der blev skrevet et nyt kapitel i danmarkshistorien, da forsvaret, politiet, beredskabet og Udenrigsministeriet på under et døgn skulle arrangere og udføre en vanskelig evakuering på ukendte vilkår af afghanske flygtninge med tilhørsforhold til Danmark.
En del af evakueringsopgaven bestod i, at i alt 17 medarbejdere i sundhedssektoren blev udsendt til Islamabad i Pakistan, hvor de gennem deres funktion som læge eller sygeplejerske skulle bidrage med sundhedsfaglig og omsorgsfuld støtte.
Blandt de udsendte læger var to fra Sjællands Universitetshospital. De indgår i Beredskabsstyrelsens Internationale Personalepulje, der med kort varsel kan udsendes til internationale katastrofeopgaver.
En af dem er overlæge på intensiv afdeling i Køge, Ulf Gøttrup. Han har ikke tidligere været af sted med Beredskabsstyrelsen, men var ikke i tvivl om, hvad der for ham var det rigtige at gøre, da de efterspurgte hans hjælp.
Det ramte et eller andet inden i mig. Jeg synes, vi som land har en forpligtigelse til at stille op i sådan nogle krisesituationer
- Beredskabsstyrelsen ringede til mig om søndagen, hvor jeg var på vej til en konfirmation med familien. De var ved at samle en styrke af sundhedspersonale og ville høre, om jeg kunne tage af sted samme aften til Kabul. Det var alt, de vidste.
- Og det ramte et eller andet inden i mig. Jeg synes, vi som land har en forpligtigelse til at stille op i sådan nogle krisesituationer. Og jeg kunne godt se, at det gav god mening at sende nogle sundhedsfolk af sted med de billeder, der kom dernede fra, fortæller Ulf Gøttrup.
Ulf Gøttrup var en af de i alt to læger fra Sjællands Universitetshospital, der var sendt afsted på missionen. Den anden læge var Sanne Dam-Larsen, der er SP-ansvarlig overlæge CMIO i Køge. Hun var heller ikke i tvivl, da Beredskabsstyrelsen kontaktede hende.
- Jeg havde rigtig svært ved at finde en årsag til, hvorfor jeg ikke skulle gøre det. Det har været noget af det mest rørende, motiverende og givende jeg har prøvet, og jeg har været læge i over 30 år, fortæller Sanne Dam-Larsen.
Det har været noget af det mest rørende, motiverende og givende jeg har prøvet, og jeg har været læge i over 30 år
Uvished prægede arbejdsprocessen
Da sundhedspersonalet tog afsted på missionen, vidste de hverken, hvad missionen indebar, eller hvad de ville blive mødt af, når de kom frem.
De udsendte troede først, de skulle til Afghanistan. Men allerede inden de ankom, måtte destinationen ændres til Islamabad lufthavn i Pakistan.
- Vi kom ned til en tom lufthavn. Vi havde ikke noget til at starte med, og det var rigtig svært. Men vi fandt ud af det, og vi skabte nogle løsninger. Alle hjalp hinanden, og alle samarbejdede, husker Sanne Dam-Larsen.
Ulf Gøttrup er til daglig overlæge på intensiv afdeling i Køge, og han er derfor vant til at arbejde ud fra uvisse omstændigheder. Det skulle vise sig, at Ulf Gøttrups erfaring og trivsel med uvisheden kom ham til gode.
- På vej ud var vi meget i tvivl om, hvad vi overhovedet skulle ud til. Men da vi havde fået etableret os, havde vi et døgns tid til at planlægge, da Kabul lukkede helt ned den mandag. Det var der, man så folk løbe på landingsbanerne. Derfor gik vi også og tænkte, hvilken tilstand vi kunne forvente, at folk var i, når de kom ud, forklarer Ulf Gøttrup.
En dobbelt følelse
Lægernes og sygeplejerskernes arbejde kunne ikke gå i gang lige med det samme.
Dels kom ingen fly ud af Kabul, og dels foregik der sideløbende en del diplomatiske forhandlinger, der skulle sikre, at de udsendte overhovedet kunne få lov til at udføre deres arbejde og bevæge sig rundt i lufthavnen.
- Vi planlagde meget og var på standby. Da lufthavnen så åbnede op, var dem, der kom, ikke fysisk skadet, så det handlede lige så meget om at udføre velfærdsarbejde og sørge for, at vi havde mad og drikke til dem.
- Der var rigtig mange børn til stede, og vi havde de fornødne ting til børnene og forsøgte at skabe et lille aflukke i lufthavne, hvor de her familier kunne være, siger Ulf Gøttrup.
Sanne Dam-Larsen husker tydeligt, hvordan hun havde det indeni, da de første evakuerede endelig landede i Islamabad Lufthavn i Pakistan
- Da de evakuerede endelig kom, var det en megastor lettelse, og det var rørende, da vi sendte de første afsted på et fly hjem til Danmark. De her skønne mennesker havde ikke sovet og spist i flere dage, så det var dejligt at kunne hjælpe dem, forklarer Sanne Dam-Larsen.
Ulf Gøttrup husker også, hvordan der både var stor lettelse over at været sluppet ud af Kabul blandet med en enorm uvished og fortvivlelse for fremtiden at læse i ansigtet på afghanerne.
Ulf Gøttrup fortæller også, hvordan han selv sad med en todelt følelse indeni.
- Det var på en eller anden måde lidt dobbelt. Familierne, der ankom, var lettede, men samtidig havde man en vished om, at der var rigtig mange i Kabul, som ikke kunne komme ud. Man var smertelig bevidst om dem, der stadig var i landet, husker Ulf Gøttrup.
I dag bliver de hædret
Ulf Gøttrup og Sanne Dam-Larsen skal sammen med de 15 andre udsendte sundhedsmedarbejdere i dag hædres for deres indsats for Beredskabsstyrelsen.
De bliver blandt andet takket for deres engagement og bidrag til indsatsen i Afghanistan.
- Det var et gensyn med alle dem, man havde mødt dernede, og statsministeren holdt en fantastisk tale, og vi fik genopfrisket nogle af de her oplevelser, vi havde sammen. Så det var en rigtig god sløjfe at binde, fortæller Sanne Dam-Larsen.
Ulf Gøttrup havde ikke selv mulighed for at deltage i ceremonien i dag, men synes, at det er en fin gestus.
- Jeg synes, det er fint at anerkende, at folk har gjort en ekstra indsats. Jeg har ikke selv et behov for det, men derfor synes jeg stadig, at det fint, at man holder det her arrangement, siger Ulf Gøttrup.
Ceremonien fandt sted i dag på Slotsholmen i København.