Landsret skærper ubetingede straffe i Atea-sag

Fem mænd ville frifindes i sag om bestikkelse af offentligt ansatte, men tre af dem har fået hårdere straffe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Østre Landsret har fredag valgt at skærpe straffene mod tre mænd i ankesag om it-giganten Ateas bestikkelse af offentligt ansatte. To andre mænd har fået mildere straffe end i byretten.

Sagen drejer sig om luksuriøse rejser og middage, som selskabet i Atea har ydet til offentligt ansatte i Region Sjælland. Pengene kom fra en særlig konto, som blev brugt til at smøre kunder med.

Den slags går ikke, når kunden er fra det offentlige. Så er der nemlig tale om bestikkelse. Fire af mændene er dømt for bestikkelse, mens alle fem er skyldige i mandatsvig eller medvirken hertil.

- Jeg skal sige, at det er en enig landsret, der er nået frem til denne her dom. Det er en meget omfattende sag, lød det fra retsformand Finn Morten Andersen i forbindelse med domsafsigelsen.

Tre øvrige mænd får betingede domme

En tidligere it-driftschef i Region Sjælland, René Clausen, og en tidligere salgschef i Atea, Per Juul Andersen, har fået ubetingede domme på henholdsvis to års fængsel og fængsel i et år og tre måneder.

I byretten lød straffen mod dem på henholdsvis halvandet og ét års fængsel.

atea_ballerup_bygning_hr.jpg
Læs også
Tidligere Atea-salgsdirektør dømt på ny i bestikkelsessag
atea_ballerup_bygning_hr.jpg
Læs også
Tidligere Atea-salgsdirektør dømt på ny i bestikkelsessag

De tre øvrige mænd, tidligere Atea-koncernchef Claus Hougesen, tidligere Atea-koncerndirektør Peter Trans og en tidligere it-udviklingschef i Region Sjælland, Michael Mølkær Jensen, får betingede domme.

Hougesen er idømt seks måneders fængsel, som ikke skal afsones, hvis han udfører 120 timers samfundstjeneste. I byretten fik han ti måneders fængsel, hvoraf tre skulle afsones.

Vil drøfte eventuel prøvelse i Højesteret

Peter Trans slipper med tre måneders betinget fængsel. I byretten lød hans straf på otte måneders betinget fængsel.

Mølkær Jensen får dog en strengere straf end i byretten. Hans straf blev forhøjet fra 40 dages fængsel til fire måneder. En straf, som dog ikke skal afsones, hvis altså han udfører 100 timers samfundstjeneste.

atea_ballerup_bygning_hr.jpg
Læs også
Bestikkelsesdømte Atea får millionkontrakt med kommuner
atea_ballerup_bygning_hr.jpg
Læs også
Bestikkelsesdømte Atea får millionkontrakt med kommuner

Kun to af de dømte var mødt op i retten for at høre dommen, som i princippet ikke kan ankes.

Dog kan Procesbevillingsnævnet give en særlig tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret.

Advokat Andro Vrlic, der repræsenterer René Clausen, fortæller, at han nu vil drøfte med sin klient, hvorvidt man vil forsøge at få sagen prøvet ved Højesteret.

Se straffene i historisk sag om bestikkelse:

  • Den tidligere it-driftschef i Region Sjælland, René Clausen, var tiltalt i hovedparten af forholdene. Landsretten idømte ham to års ubetinget fængsel og forhøjede dermed byrettens straf med seks måneder.
    Han blev dømt for at modtage bestikkelse for 322.000 kroner og for mandatsvig for cirka 800.000 kroner.
  • Den tidligere salgschef i Atea, Per Juul Andersen, blev idømt ubetinget fængsel i et år og tre måneder. I byretten lød straffen på ét år.
  • Den tidligere koncernchef i Atea, Claus Hougesen, blev idømt betinget fængsel i seks måneder, mod at han udfører 120 timers samfundstjeneste.
  • Den tidligere koncerndirektør i Atea, Peter Trans, blev idømt tre måneders fængsel. Ingen vilkår om samfundstjeneste.
  • Den tidligere it-udviklingschef i Region Sjælland, Michael Mølkær Jensen, blev idømt betinget fængsel i fire måneder. Han skal udføre 100 timers samfundstjeneste, hvis ikke han vil afsone sin straf.
  • It-selskabet Atea fik i byretten en bøde på ti millioner kroner. Den dom har selskabet accepteret.
    Selskabet har i øvrigt i en udløber af sagen fået endnu en bøde på tre millioner kroner. Selskabet valgte at acceptere den bøde og gik ikke i retten med sagen.
  • En tidligere salgsdirektør i Atea, Carsten Ritzau, og en tidligere it-direktør i Region Sjælland og Rigspolitiet, Michael Steen Hansen, valgte ikke at anke deres domme fra byretssagen.
    De lød på fængsel i henholdsvis otte og ti måneder. Begge skulle afsone tre måneder og derudover udføre samfundstjeneste.
     

Kilder: Retten i Glostrup, Østre Landsret og Ritzau.


Nyhedsoverblik