Der er massefyringer på vej i Region Sjælland, der i 2019 skal spare 184 millioner kroner.
Regionen vil afskedige op mod 317 fuldtidsmedarbejdere, og der bliver nedlagt ubesatte job svarende til 278 stillinger på fuldtid.
Besparelserne sker blandt andet på grund af udgifter til behandlinger af komplicerede sygdomme og udgifter til dyrere sygehusmedicin.
Der skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.
- Det er en trist og hård tid for alle, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S) i meddelelsen.
- Det er dog en trøst, at det er lykkedes at nedbringe antallet af afskedigelser, da der er en del ubesatte stillinger, som ikke genbesættes. Alligevel må vi sige farvel til mange gode medarbejdere, og det er vi kede af. Samtidig er det klart, at sådanne reduktioner ikke kan undgå at gå ud over den service, som patienterne vil opleve.
Sådan bliver afskedigelserne fordelt i regionen:
Sådan bliver afskedigelser og nedlæggelser af stillinger fordelt i Region Sjælland:
- Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Køge er hårdest ramt med afskedigelser svarende til 215 årsværk (derudover nedlægges 145 ubesatte stillinger)
- Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse: Afskedigelser svarende til 25 årsværk (derudover nedlæggelse af 36 ubesatte stillinger)
- Nykøbing F. Sygehus: Afskedigelser svarende til 31 årsværk (derudover nedlæggelse af 28 ubesatte stillinger)
- Holbæk Sygehus: Afskedigelser svarende til 11 årsværk (derudover nedlæggelse af 20 ubesatte stillinger)
- Regionshuset i Sorø: Afskedigelser svarende til 26 årsværk (derudover nedlæggelse af 30 ubesatte stillinger)
- Psykiatrien er friholdt, bortset fra administrationen
Kilde: Region Sjælland
Håber at omplacere flere
Regionen håber at kunne undgå at fyre omkring 50 medarbejdere ved at tilbyde dem en anden stilling i stedet.
- Der er stadig afdelinger på sygehusene, hvor der er brug for flere hænder. For eksempel er der allerede stillinger, som vi vil tilbyde cirka 50 medarbejdere. Men da det adskiller sig væsentligt fra det, medarbejderne laver i dag, er det formelt krav, at vi lader medarbejderne vælge, om de vil have den nye stilling, eller om de hellere vil afskediges, siger Heino Knudsen.
Der er stadig afdelinger på sygehusene, hvor der er brug for flere hænder
I morgen, tirsdag, skal regionen forhandle med de faglige organisationer om de kommende fyringer, der vil finde sted i november. Fyringerne rammer alt fra sygeplejersker, lægesekretærer, sosu-assistener og læger over administrationen og til bioanalytikere.
De fyrede medarbejdere får mulighed for at blive del af en jobbank, som får fortrinsret til at søge job, der senere måtte opstå i regionen.
- Samtidig er vi indstillet på at lave gode løsninger med de faglige organisationer, der kan hjælpe vores medarbejdere videre og afbøde de negative konsekvenser, siger regionsrådsformanden.
Går ud over medarbejdere og patienter
For det vil have negative konsekvenser for både medarbejdere og patienter, at der skal spares så mange penge. Det mener i hvert fald forbundssekretæren i FOA, Helena Mikkelsen.
Det er paradoksalt, at man bliver nødt til at afskedige medarbejdere på grund af sparekravene, mens der advares om, at det er svært at skaffe medarbejdere nok på sygehusene
- Fyringerne går hårdt ud over de medarbejdere, der mister jobbet, men også arbejdsmiljøet på sygehusene, hvor de resterende medarbejdere må løbe hurtigere, og i sidste ende er det patienterne, der kommer til at mærke konsekvenserne, siger hun i en pressemeddelelse om de generelle besparelser i alle landets regioner.
- Det er paradoksalt, at man bliver nødt til at afskedige medarbejdere på grund af sparekravene, mens der advares om, at det er svært at skaffe medarbejdere nok på sygehusene.
Foruden de mange fyringer har Region Sjælland også foreslået at fremrykke en del af sygehusplanen, der betyder en flytning af brystkræftoperationer fra Ringsted Sygehus til Sjællands Universitetshospital i Roskilde og en flytning af onkologiske sengepladser til kræftpatienter fra Næstved til Roskilde.
Det skal skabe højere effektivitet og sikre kvaliteten, fordi man på den måde samler afdelinger, der i dag ligger på to sygehuse, skriver regionen. Flytningen af afdelingerne er midlertidige, fordi de senere skal samles på universitetshospitalet i Køge.
Planerne om at flytte afdelingerne skal først godkendes politisk.