På Kildebjergskolen i Mørkøv og Bjergmarksskolen i Holbæk var der tirsdag gjort klar til at eleverne mellem 12-15 år kunne blive vaccineret.
For første gang er Region Sjælland rykket ud med pop-up centre på folkeskoler. Det sker fordi det halter med at få vaccineret netop den unge målgruppe.
- Vi ved, at vi med den her indsats får fat i nogle, som vi ellers ikke ville have fået vaccineret, siger Trine Holgersen, der er direktør i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.
Jeg havde forventet, at det ville gøre meget ondt, og at jeg havde mange smerter bagefter, men det var meget bedre
To af dem der tog imod vaccinen tirsdag er 13-årig Afyia Amiri, der har været lidt nervøs for vaccinen og Gustav Thorsø, der fyldte 12 i august.
- Jeg er glad det, for så skal jeg ikke være lige så bange for at få corona på et tidspunkt, siger Gustav Thorsø.
- Det var meget bedre, end jeg havde forventet. Jeg havde forventet, at det ville gøre meget ondt, og at jeg havde mange smerter bagefter, men det var meget bedre, siger Afyia Amiri.
Artiklen fortsætter under billederne.
Målet er 90 procent
Målet er at 90 procent af alle, som er inviteret til en vaccination, er vaccineret inden den 1. oktober.
Siden juni har Sundhedsstyrelsen anbefalet vaccination af de 12-15 årige, men her i regionen er der kun omkring 63 procent, der er blevet vaccineret eller har booket en tid.
Og selvom der ikke dukkede mange op i pop-up centret på Bjergmarksskolen, var personalet også klar på blot at informere om vaccinen.
- Vi vil meget gerne snakke, hvis man er tvivlende, eller hvis der er nogle, der har en forestilling om, at folk falder om på stribe eller får bivirkninger. Kom ned og kig, det er ikke spor farligt, siger Anita Rikke Jensen, der er daglig leder på vaccinationscentret i Holbæk
Region Sjælland har siden uge 32 været tilstede med pop-up vaccinationscentre ved uddannelsesinstitutioner, som for eksempel på Slotshavens Gymnasium.
De forventer, at de i alt vaccinerer 500 unge mennesker i indsatsen.
Problemer med corona
På Bjergmarksskolen i Holbæk har de efter sommerferien været udfordret af corona, derfor var de glade for at Region Sjælland tilbød at komme forbi med vacciner.
- Vi har haft klasser, hvor der ikke har siddet ret mange i. Så tænkte vi, at det skal være noget vi skal tilbyde vores elever og forældre, siger Per Gjerrild, der er skoleleder på Bjergmarksskolen.
Han understreger, at det er et tilbud, som eleverne og forældrene selv kan bestemme om de vil tage imod.
Er det ikke også et form for gruppepres, når i præsenterer det her for de unge mennesker?
- Det har jeg godt læst, at der er nogle, der tænker. Og ved du hvad? Det kan godt værre, men der er det vores opgave for os, ligesom i alle mulige andre sammenhænge, det er en pædagogisk opgave at tage sig af, at nogle skal noget, og nogle skal noget andet, siger Per Gjerrild.
Vi så, at det var muligt. Og så skulle Gustav alligevel vaccineres på lørdag
Børn under 15 år kan kun blive vaccineret i selskab med en forælder. Og de forældre der i dag hvis børn tirsdag fik første vaccineskud, var glade for tilbuddet på Bjergmarkskolen.
- Vi så, at det var muligt. Og så skulle Gustav alligevel vaccineres på lørdag. Så tænkte jeg, det var smart at få det klaret med det samme, fortæller Skipper Thorsø, far til Gustav Thorsø.
- Jeg synes, det er meget godt. Det er nemt, og jeg har meget arbejde, så vi har ikke meget tid, siger Afyia Amiris far Najib Ahmed Amiri.
Flere folkeskoler i regionen vil den kommende tid få besøg fra et pop-up vaccinationscenter.