Ny kampagne skal lokke praktiserende læger til Region Sjælland

Region Sjælland og de Praktiserende Lægers Organisation går nu sammen om en ny kampagne, der skal rekruttere nye praktiserende læger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er eftermiddag i Lægecenter Korsør, der holder til i det tidligere sygehus i byen. Den gamle bygning er blevet moderniseret med respekt for den oprindelige arkitektur. Der er højt til loftet i de lyse lokaler og smukke trægulve.

I et af lokalerne skal der her til eftermiddag holdes kursus i ultralydsscanning for uddannelseslægerne i Korsør. En uddannelseslæge er en læge, der har færdiggjort sit studie på universitetet, og som nu er i gang med at tage sit speciale.

- Ultralyd er rigtig meget oppe i tiden. Vi hører hele tiden, at vi på et tidspunkt kommer til at gå med et ultralydsapparat i lommen, fortæller Signe Sparre, der i øjeblikket tager sin såkaldte kliniske basisuddannelse som læge i lægecenteret og deltager i ultralydkurset, hvor de unge læger øver sig på en patient, der har indvilliget.

Silke Funch, der også er med, og netop nu er i en introstilling i et af Korsørs øvrige lægehuse er enig:

- Jeg kan huske til en forelæsning, at der var nogen, der gav udtryk for, at ultralyd bliver lægernes nye stetoskop, så jeg tænker, det er fremtiden, siger hun.

Kurset i ultralyd er et tilbud til alle uddannelseslægerne i Korsørs i alt tre lægehuse.
Kurset i ultralyd er et tilbud til alle uddannelseslægerne i Korsørs i alt tre lægehuse. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Det er langt fra alle lægehuse, der har en ultralydsscanner til en halv million kroner stående i klinikken. Men praktiserende læge Helge Madsen, der er en af ejerne i Lægecenter Korsør, har søgt og fået bevilliget både apparatet og udgifterne til en underviser fra en rekrutteringspulje under Region Sjælland. Alle uddannelseslægerne i Korsør får tilbud om at være med.

- Der er ting, der skal prøves af, og nu bliver det afprøvet, om vi kan skabe et fælles fagligt miljø her i byen. Det er mit håb, at hvis det er en succes, så kan det udbredes til andre steder i regionen. Der er masser af områder i regionen, der kunne trænge til at få flere uddannelseslæger, og med tiden forhåbentlig også flere praktiserende læger, fortæller Helge Madsen.

Ultralyd bliver lægernes nye stetoskop, fortæller Signe Sparre, der i øjeblikket tager sin såkaldte kliniske basisuddannelse som læge i Lægecenter Korsør.
Ultralyd bliver lægernes nye stetoskop, fortæller Signe Sparre, der i øjeblikket tager sin såkaldte kliniske basisuddannelse som læge i Lægecenter Korsør. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Halil Köse, der er uddannelseslæge i Lægecenter Korsør, og som er med på kurset, er ikke i tvivl om, at tilbuddet om kurser i ultralydsscanning er en god ide:

- For dem, der er interesseret i ultralydsscanning, kan det godt være en medvirkende faktor, hvis de skal vælge mellem Korsør, hvor der er mulighed for ultralydsscanning og så et andet sted, som ikke tilbyder det, så tror jeg, de vælger det. Det er meget attraktivt at få mulighed for at prøve det af, absolut, siger han.

Det er Region Sjælland, der ansætter uddannelseslægerne og står for at uddanne de læger, der gerne vil være praktiserende læger i fremtiden. Det sker i samarbejde med bl.a. tutorlægerne, som er de praktiserende læger, der som Helge Madsen har sagt ja til at have uddannelseslæger.

- Jeg har haft svært ved at forestille mig, hvordan det var at arbejde her, men patienterne og kollegerne er meget søde og nede på jorden, fortæller Silke Funch, der kommer fra Fyn.
- Jeg har haft svært ved at forestille mig, hvordan det var at arbejde her, men patienterne og kollegerne er meget søde og nede på jorden, fortæller Silke Funch, der kommer fra Fyn. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Vi håber, at det vil vende, og at vi er på vej i den rigtige retning, men vi har haft tiltagende svært ved at rekruttere uddannelseslæger. Det handler om at synliggøre, at vi har en rigtig god uddannelse her i regionen, fortæller Marit Buccarella, der er chef for Lægeuddannelsen i Region Sjælland.

Ultralydkurset er blot ét af mange projekter og tiltag, der skal være med til at gøre det attraktivt for de medicinstuderende at søge en uddannelsesstilling her i regionen.

- Vi prøver at undersøge, om dét, at man får ekstra kompetencer i brugen af ultralyd, om det kunne være noget som gør, at uddannelseslæger søger herned. Det tror vi på. Vi ved, at lægerne er drevet af faglighed og stærke faglige miljøer, og det er netop det, vi skaber med det her projekt, siger Marit Buccarella.

- Det er da voldsomt trist, når pensionsalderen nærmer sig, hvis man ikke har en til at overtage. For os er patienterne vores hjerteblod, siger Helge Madsen, der er praktiserende læge i Korsør.
- Det er da voldsomt trist, når pensionsalderen nærmer sig, hvis man ikke har en til at overtage. For os er patienterne vores hjerteblod, siger Helge Madsen, der er praktiserende læge i Korsør. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

I Region Sjælland er gennemsnitsalderen for de praktiserende læger i dag knap 53 år, og 24 procent af lægerne er over 60 år. Samtidig er Region Sjælland den region, hvor flest borgere ikke er tilknyttet en fast familielæge, men i stedet er tilknyttet en regions- eller udbudsklinik.  Så der er hårdt brug for at rekruttere flere praktiserende læger og tænke på fremtiden.

- Vi er fem regioner, der kæmper om de samme. Mange læger, som er uddannet i hovedstaden, vil gerne blive der, de har fået familie og har deres netværk der, det er vi udfordret af, så vi skal i regionen iværksætte ekstra tiltag, siger Marit Buccarella.

Uddannelseslæger

  • I 2023 slår Region Sjælland i alt 69 stillinger op til medicinstuderende, der vil uddanne sig til praktiserende læger. Det er det højeste antal stillinger, der nogensinde er blevet slået op.

  • Baggrunden er, at det med sundhedsreformen fra maj 2022 blev aftalt, at der skal være flere praktiserende læger, ambitionen er 5000 i hele Danmark senest i 2035, i dag er der ca. 3500.

  • Regionen forventer at besætte flere stillinger end sidste år, for allerede nu er der i år ansat næsten lige så mange som hele sidste år.

Derfor lancerer Region Sjælland nu i samarbejde med de Praktiserende Lægers Organisation en kampagne, for at fortælle om fordelene ved at uddanne sig og blive praktiserende læge her i regionen.

I kampagnen er der fokus på at give de unge medicinstuderende lyst til at tage deres uddannelse til praktiserende læge her i regionen, så de på længere sigt får smag for at blive og bosætte sig her i vores region.

Den består af videoer til de sociale medier og flere podcasts og her bliver der fortalt om hvordan det er at være uddannelseslæge i Region Sjælland og hvilke tilbud, der er til uddannelseslægerne, bl.a. kurser, temadage og opbygning af netværk på tværs.

- Vi er fem regioner, der kæmper om de samme. Mange læger, som er uddannet i hovedstaden, vil gerne blive der, de har fået familie og har deres netværk der, det er vi udfordret af, fortæller Marit Buccarella, der er chef for Lægeuddannelsen i Region Sjælland.
- Vi er fem regioner, der kæmper om de samme. Mange læger, som er uddannet i hovedstaden, vil gerne blive der, de har fået familie og har deres netværk der, det er vi udfordret af, fortæller Marit Buccarella, der er chef for Lægeuddannelsen i Region Sjælland. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Og noget kunne tyde på, at de tiltag, der er i gang, er blevet bemærket blandt deltagerne i dagens ultralydkursus:

- Korsør er et rigtig godt sted at uddanne sig, de lokale læger gør en hel masse ting her for at lave nogle gode miljøer og holde fokus på at lave den bedste uddannelse i landet for at trække nogle nye læger hertil, siger Lars Knudsen, der har valgt at tage sin uddannelse til praktiserende læge i Lægecenter Korsør.

- Det kan være en medvirkende faktor, hvis de skal vælge mellem Korsør, hvor der er mulighed for ultralydsscanning og så et andet sted, som ikke tilbyder det, fortæller Halil Köse, der er uddannelseslæge i Lægecenter Korsør.
- Det kan være en medvirkende faktor, hvis de skal vælge mellem Korsør, hvor der er mulighed for ultralydsscanning og så et andet sted, som ikke tilbyder det, fortæller Halil Köse, der er uddannelseslæge i Lægecenter Korsør. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

For Silke Funch, der kommer fra Fyn, er det da heller ikke udelukket, at valget kunne falde på Region Sjælland, når hun skal i gang med sin hoveduddannelse.

- Jeg kan godt lide Region Sjælland. Jeg synes egentlig, at her er en ret hyggelig stemning herovre. Jeg har haft svært ved at forestille mig, hvordan det var at arbejde her, men patienterne og kollegerne er meget søde og nede på jorden, det har været positivt overraskende, siger hun.

De lokale læger her gør en hel masse ting her for at lave nogle gode miljøer og holde fokus på at lave den bedste uddannelse i landet, fortæller Lars Knudsen, der har valgt at tage sin uddannelse til praktiserende læge i Lægecenter Korsør.
De lokale læger her gør en hel masse ting her for at lave nogle gode miljøer og holde fokus på at lave den bedste uddannelse i landet, fortæller Lars Knudsen, der har valgt at tage sin uddannelse til praktiserende læge i Lægecenter Korsør. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Når Lægecentret Korsør sammen med Region Sjælland kaster sig ud i kampen om at gøre sig attraktive overfor de studerende, er det fordi konkurrencen om de unge er hård, og at det er vigtigt, at der er nogen, der vil tage over:

- Vi er ni læger tilbage i byen, og vi dækker et patientgrundlag for 12. Det vil sige, at vi har flere patienter tilknyttet end normen. Og det er da voldsomt trist, når pensionsalderen nærmer sig, hvis man ikke har en til at overtage. For os er patienterne vores hjerteblod, siger Helge Madsen.

Vejen til at blive praktiserende læge i Region Sjælland

  • Medicinstudiet består af en bachelor og en kandidat, i alt varer studiet 6 år.

  • Herefter følger KBU, Klinisk Basis Uddannelse, der er obligatorisk, hvis man skal virke som læge.

  • KBU tager 12 mdr. fordelt med 6 mdrs. sygehusansættelse og 6 mdr. i praksis. Fordelingen af pladser foregår ved lodtrækning.

  • Efter KBU skal lægerne vælge deres speciale.

  • I en introduktionsstilling kan de afprøve, om specialet er det rette. I almen medicin varer en introduktionsstilling 6 mdr. hos en praktiserende læge.

  • Når specialet er valgt, går lægen i gang med et hoveduddannelsesforløb tilrettelagt af de enkelte regioner.

  • I almen medicin varer hoveduddannelsen 54 mdr. opdelt i tre faser:

  • Fase 1 varer 36 måneder og er fordelt med 6 måneder i lægepraksis, 30 måneder på sygehus i psykiatrien (her skal man være på medicinsk afdeling, gynækologisk afdeling, børneafdeling, akutafdeling og psykiatrisk afdeling).

  • I løbet af sygehusansættelsen har uddannelseslægen 1 dag om måneden som tilbringes i lægepraksis.

  • Fase 2 varer 6 måneder, hvor uddannelseslægen er ansat i lægepraksis.

  • Fase 3 varer 12 måneder, hvor uddannelseslægen er ansat i en anden lægepraksis.

    Kilde: Region Sjælland





Nyhedsoverblik