Efterspørgslen på sand, sten og grus er stor i Region Sjælland.
Det skyldes store infrastrukturprojekter i de kommende år som for eksempel Femern-forbindelsen, men også etablering af boliger, jernbaner og veje øger presset.
Derfor arbejder regionen på en ny råstofplan, der skal gælde i fire år. Og i udkastet til den nye råstofplan er der lagt op til at udlægge mellem 200 og 400 hektar til graveområder.
12 steder er i søgelyset
Det langstrakte politiske arbejde har været igang siden april 2018.
Og efter en såkaldt hørings- idé- og debatfase er 44 forslag blevet barberet ned til 12 steder rundt omkring på Sjælland, som er bud på foreløbige graveområder.
Artiklen fortsætter under billedet.
10 af områderne er i TV2 ØSTs dækningsområde, og af listen fremgår det, at syv steder er udvidelser af eksisterende områder, mens tre er helt nye.
Det drejer sig om Forlev ved Slagelse, Saltofte ved Sorø og Valletofte ved Holbæk.
Beboere føler sig taget som gidsler
Et af de områder, der er udpeget til udvidelse, er graveområdet i byen Bjerrede ved Haslev.
Her har Finn Hansen fra sit hus udsigt over de marker, der i fremtiden måske bliver til en grusgrav.
Han mener, at naboerne bliver taget som gidsler, fordi de ikke kan sælge deres huse, hvis der kommer en grusgrav.
- Vi mister vores herlighedsværdier, vi mister vores smukke natur, siger Finn Hansen, der er formand for en borgergruppe, der i 10 år har kæmpet mod planerne om en grusgrav ved Bjerrede.
Erstatning til borgerne
Peter Jacobsen (DF), der er næstformand i Region Sjælland, forstår godt borgernes frustration over muligvis at blive nabo til en grusgrav.
- De betaler en rigtig stor pris, siger han.
Derfor er næstformanden også fortaler for, at borgerne får en kompensation, hvis de mister penge på, at der bliver gravet råstoffer tæt på deres hjem.
Her er de 10 områder i TV2 ØSTs dækningsområde, som i første omgang er blevet udpeget til graveområder. Artiklen fortsætter under billedet.
- Vi ser jo, at deres ejendomme falder i værdi, og burde de ikke kompenseres økonomisk for det? Det synes jeg faktisk, de burde, siger han og fortæller, at det ikke er op til regionen alene at give den type kompensation.
- Det kræver noget lovændring. Regionsrådsformanden og jeg har skrevet til ministeren omkring de her ting, fordi vi synes, det er nødvendigt at få kigget på det her, siger Peter Jacobsen.
Forslaget falder i god jord hos naboen til den mulige udvidelse af grusgraven i Bjerrede.
- Jeg synes, det er en rigtig positiv udvikling inden for det område at hjælpe de folk, som får gener af det på den ene eller den anden måde, siger Finn Hansen.
Udvalget for regional udvikling skal på et møde den 5. december drøfte de udvalgte graveområder, mens det endelige forslag til den nye råstofplan ventes at komme i offentlig høring engang i midten af 2020.
Efter planen skal den nye råstofplan endeligt vedtages i Regionsrådet til december 2020.