Ambulanceselskab mangler mindst 70 reddere

Sidste år var personalemangel en medvirkende årsag til, at op mod 1.900 ambulancer i regionen ikke nåede frem til tiden. Nu kan manglen blive større.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Om lidt mindre end fem måneder skal Region Sjællands nye ambulanceselskab, Ambulance Sjælland, være klar til at rykke ud til nødstedte borgere.

Det regionale selskab skal overtage en del af Falcks opgaver i Region Sjælland. Men det er endnu uvist, hvor mange reddere regionens nye ambulanceselskab vil lykkes med at rekruttere inden starten den 1. februar 2024.

quote Vi har ikke nok folk

Benny Jørgensen, direktør, Præhospital Center i Region Sjælland

En ting er dog sikkert:

- Vi har ikke nok folk, siger Benny Jørgensen, direktør for Præhospitalt Center i Region Sjælland.

- Det er for tidligt at sige på nuværende tidspunkt, hvor mange det drejer sig om. Men mit professionelle skøn er, at vi kommer til at mangle 70-80 mand, tilføjer han.

I alt skal Ambulance Sjælland ansætte 398 til at bemande ambulancer og sygetransporter.

Tip os

Har du oplevet, at ambulancen ikke var hurtigt nok fremme? Så vil vi gerne høre fra dig.

Skriv til journalist Morten Tiirikainen på moti@tv2east.dk

Ambulance Sjælland er et resultat af, at regionsrådspolitikerne tidligere har besluttet at hjemtage omkring halvdelen af ambulancekørslen fra Falck, som i dag er ene om ambulancetjenesten i hele regionen.

Selskabet skal overtage ambulancedriften på Lolland og Falster og i en række sjællandske kommuner.

Grafikken viser, hvordan ambulanceberedskabet i Region Sjælland bliver delt mellem Falck (lyserødt) og Ambulance Sjælland (mørkerødt) den 1. februar 2024.

Vurderingen af, at der kan mangle 70-80 medarbejdere, giver Benny Jørgensen på trods af, at der hen over sommeren er indgået nye aftaler med fagforeningen FOA. Aftaler, der skal imødekomme den kritik, som redderne i Falck tidligere på året rettede mod lønningerne i Ambulance Sjælland.

Sammenlignet med det nuværende job i Falck mente redderne nemlig, at de ville gå betragteligt ned i løn, hvis de tog job i Ambulance Sjælland.

- Det betyder helt klart, at redderne nu vender sig imod os med et positivt sind, siger Benny Jørgensen.

Benny Jørgensen har tidligere erkendt, at lønnen kunne blive et problem i forhold til at skaffe reddere. Nye aftaler gør det lettere - men personalemangel ventes fortsat at blive en udfordring for Ambulance Sjælland, oplyser han.
Benny Jørgensen har tidligere erkendt, at lønnen kunne blive et problem i forhold til at skaffe reddere. Nye aftaler gør det lettere - men personalemangel ventes fortsat at blive en udfordring for Ambulance Sjælland, oplyser han. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

I alt har Falck 750 ansatte i ambulancetjenesten i Region Sjælland. Deres fællestillidsrepræsentant, Jørgen Knudsen, er enig i, at lønaftalerne har fået redderne til at se med mildere øjne på Ambulance Sjælland.

Men når det handler om personalemangel, er han mere skeptisk.

- Jeg kunne godt være fristet til at trække antallet en smule op, siger han med henvisning til regionens estimat.

Jørgen Knudsen repræsenterer 750 reddere ansat ved Falck i Region Sjælland. Det blandt hans kollegaer, at Region Sjælland snart vil gå i gang med at rekruttere til Ambulance Sjælland.
Jørgen Knudsen repræsenterer 750 reddere ansat ved Falck i Region Sjælland. Det blandt hans kollegaer, at Region Sjælland snart vil gå i gang med at rekruttere til Ambulance Sjælland. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Jørgen Knudsen peger på, at den måde, som Region Sjælland fremover vil indrette det nye beredskab på, vil kræve mere mandskab.

- Derudover ved vi, at ved større omlægninger mister vi altid et par procent eller tre, fordi folk vælger at prøve noget andet. Og vi er desværre i den situation, at vi har haft sværere ved at rekruttere i de senere år, forklarer han videre og tilføjer:

- Jeg kunne godt forestille mig, vi kommer til at mangle mellem 70 og 100 mand i Region Sjælland.

Nyt ambulanceberedskab i Region Sjælland

  • I dag er det Falck, der som operatør vurderer, hvor mange baser og hvor mange ambulancer, der er brug for at kunne leve op til de servicemål, som Region Sjælland har sat for ambulancernes udrykningstid. Dette kaldes officielt for en responstids-model.

  • Med det nye beredskab, som består både af Falck og Ambulance Sjælland, bliver servicemålene for ambulancernes udrykningstid ifølge regionen de samme, men her er det nu fast defineret, hvor og hvor mange ambulancebaser der skal oprettes. Dette kaldes officielt for en beredskabsmodel.

  • I alt bliver der i det nye beredskab 33 ambulance-baser fordelt på Ambulance Sjælland og Falck mod 28 i dag.

  • Denne opsætning øger ifølge Region Sjælland chancen for, at ambulancerne når hurtigere frem til borgerne, men det vil også kræve mere personale.

Kilde: Region Sjælland

Ambulancerne når langsommere frem

Mangel på mandskab vil i værste fald betyde, at der er ambulancer, som ikke er i stand til at rykke ud, når borgerne har brug for hjælp. Således har regionen tidligere forklaret, at længere udrykningstider har været forårsaget af netop personalemangel.

Helt konkret nåede 1.892 ambulancer i Region Sjælland ikke frem til tiden i perioden fra februar 2022 til og med januar 2023.

Og der er langt fra tale om et isoleret problem i et enkelt år.

- Siden 2016 under den nuværende kontrakt har Falck haft problemer med at leve op til servicemålene i nogle enkelte byer. Og det er på grund af mandskabsmangel, forklarer Benny Jørgensen.

- Vi ved, at der mangler folk i dag. Falck mangler cirka 40-50 mand, tilføjer han.

Hvordan undgår I at stå med samme problem som Falck, om at ambulancerne ikke når hurtigt nok frem, hvis også I kommer til at stå med mandskabsmangel?

- Det er et godt spørgsmål. Men det er også et hypotetisk spørgsmål, for vi ved endnu ikke, hvor mange reddere vi reelt får ind, lyder svaret fra Benny Jørgensen.

Han henviser til, at ansættelserne i det nye selskab vil finde sted i de kommende måneder, hvor de ansatte i Falck har fortrinsret.

- Men det er stadig min vurdering, at vi med indkøb af lidt over tid – som man også benytter sig af i Falck i dag – og reddernes velvilje sagtens kan levere meget flotte servicemål efter 1. februar 2024, siger direktøren.

Læs også
Ambulancer rykker langsommere ud - og det er der to årsager til
Læs også
Ambulancer rykker langsommere ud - og det er der to årsager til

Så borgerne kan føle sig trygge også efter den 1. februar 2024?

- Det kan de.

- Det er et fuldstændigt klart politisk krav, at servicemålene skal overholdes, som de er i dag, siger Benny Jørgensen videre og tilføjer:

- Du vil ikke se noget i Region Sjælland, som man har set i Region Midtjylland, hvor vi går ud og anbefaler, at servicemålene skal nedsættes. Det kommer ikke til at ske hos os.

1.892 ambulancer nåede ikke frem til tiden

  • Det er Region Sjælland, der bestemmer, hvor hurtigt ambulancerne skal være fremme. Dette er defineret i en række såkaldte servicemål.

  • Eksempelvis er det et krav, at 70 procent af ambulancerne i Næstved med opland er fremme inden for ti minutter. Reelt var det kun 64 procent af alle ambulancer, svarende til 214 udrykninger, der var fremme inden for ti minutter sidste år.

  • Set ud over hele regionen var der 41.148 udrykninger i perioden februar 2022 til og med januar 2023.

  • Af disse nåede 1.892 ambulancer ikke frem til tiden ifølge Region Sjællands servicemål.

  • Omvendt var 1.848 ambulancer fremme hurtigere, end servicemålene foreskriver.

Lover flere ambulancer

Ifølge Benny Jørgensen vil Region Sjælland fra 1. februar 2024 også rykke rundt på en række ambulancebaser for at nedbringe køretiden.

Samlet går beredskabet af ambulancer fra 28 baser i dag til 33 den 1. februar 2024, hvoraf blandt andre Dianalund, Fuglebjerg og Sorø er nogle af de byer, hvor man fra om fem måneder igen får en ambulance stationeret i hele eller dele af døgnet.

Ambulance Sjælland skal køre ud fra 16 baser i det østlige og sydlige område af Region Sjælland. I de kommende måneder vil regionen gennemføre rekruttering af reddere.
Ambulance Sjælland skal køre ud fra 16 baser i det østlige og sydlige område af Region Sjælland. I de kommende måneder vil regionen gennemføre rekruttering af reddere. Foto: Region Sjælland

Hos Falck har personalesituationen medvirket til, at samtlige ansatte på trods af omorganiseringen i Region Sjælland er garanteret job efter den 1. februar 2024.

Falck har ikke ønsket at give interview. Men Falcks ambulancedirektør for Region Sjælland, Martin Betzeri, skriver i en mail til TV2 ØST:

- Generelt er der mangel på ambulancereddere i Danmark, det mærker vi også på Sjælland. Vi har et rekordhøjt elevoptag, og nogle fleksible medarbejdere, så det er en planlægningsmæssig udfordring, som vi kan løse.

Det er Falck, der i dag har opgaven med at køre ambulancer i hele Region Sjælland. Selvom virksomheden 1. februar 2024 afstår omkring halvdelen af entreprisen til regionens eget selskab, Ambulance Sjælland, har Falck tilbudt samtlige ansatte jobgaranti.
Det er Falck, der i dag har opgaven med at køre ambulancer i hele Region Sjælland. Selvom virksomheden 1. februar 2024 afstår omkring halvdelen af entreprisen til regionens eget selskab, Ambulance Sjælland, har Falck tilbudt samtlige ansatte jobgaranti. Foto: Falck Danmark

Region Sjælland forventer inden længe at gå i gang med at rekruttere blandt Falck-redderne, i de områder, som fra 1. februar 2024 overgår til Ambulance Sjælland.

Læs også
Reddere tøver med at tage job i regionens ambulancer: - Vi går ned i løn
Læs også
Reddere tøver med at tage job i regionens ambulancer: - Vi går ned i løn

Dernæst vil de tilbageværende stillinger blive slået op. Hvor mange stillinger, regionen her forventer at slå op, er ifølge Benny Jørgensen for tidligt at sige på nuværende tidspunkt.


Nyhedsoverblik