Økologisk landbrug boomer i Region Sjælland

Den største udvidelse af økologiske landbrugsarealer er i Region Sjælland. En udvidelse, der blandt andet vil gavne erhvervslivet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Økologien breder sig ud blandt landmændene til stor glæde for blandt andet erhvervslivet. 

Den største vækst har fundet sted i Region Sjælland.

Det oplyser Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse. Landbrugsstyrelsen har lavet opgørelsen, der viser væksten. 

- Opgørelsen viser, at der er en markant udvikling i gang i erhvervet, hvor flere landmænd er kommet i gang med at udnytte det potentiale, vi har både herhjemme og internationalt med voksende salg af økologiske varer, siger Karen Hækkerup, administrerende direktør hos Landbrug & Fødevarer, i pressemeddelelsen. 

Læs også
Rekordmange landmænd går over til øko-landbrug
Læs også
Rekordmange landmænd går over til øko-landbrug

Opgørelsen fra Landbrugsstyrelsen viser, at landbrugsarealerne i Region Sjælland er steget med 20 procent og udgør lige nu 24.055 hektar. Til sammenligning var tallet på 19.296 hektar i 2016. 

På landsplan er de økologiske arealer vokset til 245.159 hektar svarende til 9,2 procent af Danmarks samlede landbrugsareal. 

Landbrugsarealerne i opgørelsen udgør de marker, som er omlagt eller i gang med en omlægning til økologi. 

Økologien har både sine fordele og ulemper 

Om økologien er til det bedre, er der mange meninger om, men ikke noget entydigt svar på. Sådan lyder det fra Jørgen Eivind Olesen, professor i agroøkologi fra Aarhus Universitet. 

- På klimaområdet er der per produceret enhed (i kilo eller liter, red.) ikke nogen forskel på, om der er tale om økologisk- eller konventionelt landbrug, siger Jørgen Eivind Olesen. 

Professoren kan både se fordele og ulemper ved økologisk landbrug.

quote På klimaområdet er der per produceret enhed (i kilo eller liter, red.) ikke nogen forskel på, om der er tale om økologisk- eller konventionelt landbrug

Jørgen Eivind Olesen, professor i agroøkologi på Aarhus Universitet

- Forskellen på det økologiske og konventionelle landbrug er, at der ikke er brug af pesticider i det økologiske. Hvis man går op i det som forbruger, er det økologien, man skal vælge, siger professoren. 

Økologien har også været med til at gøre opmærksom på madkvalitet, og som business case er økologien en voksende forretning, mener Jørgen Eivind Olesen. 

Dog mener professoren, at man skal have for øje, at der produceres mindre på et økologisk areal frem for et konventionelt, hvilket betyder, at der eksempelvis skal bruges et større areal til at producere et kilo økologiske korn. Derved udgør det også en større klimabelastning.  

Rød malkeko
Læs også
Kendt biodynamisk landbrug er solgt
Rød malkeko
Læs også
Kendt biodynamisk landbrug er solgt

Bæredygtigt Landbrug: Det er en lille dråbe i havet 

- Samlet set udgør udvidelsen dog ikke det helt store ud af cirka 2,8 millioner hektar landbrug, siger Stig Sandholt Andersen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug. 

Hos Bæredygtigt Landbrug er de hovedsageligt fortalere for det konventionelle landbrug, og de er langt hen ad vejen enig i professorens udlægning. 

- At man som forbruger går efter konceptvarer og har indflydelse på, i hvilken retning udviklingen går, ser jeg som en god ting, siger Stig Sandholt Andersen. 

Ifølge den faglige direktør skal man dog ikke omlægge sin produktion til økologi for at være klima- eller miljøvenlig. 

Landmændene i vores område omlægger i stor stil til økologisk landbrug. Vi er på vej mod den største stigning i 10 år. René Lærke Hansen er en af de landmænd, som allerede har omlagt sin gård i Bregninge på Sydlolland. Føtex i Holbæk er en af de forretninger, hvor afsætningen af de økologiske varer går strygende. Arikiv.

Nyhedsoverblik