Det var egentlig en ligetil vindersag om at forbedre tilbuddet til kvinder, der vil undersøges for brystkræft i Region Sjælland - men så skete der noget.
For Kalundborg blev sløjfet som et af ti nye, faste screeningssteder, og så gik der politik i den.
Den konservative Helle Laursen Petersen, der kommer fra netop Kalundborg, startede en mediestorm, der tirsdag aften blæste ind i regionsrådet.
- Kalundborg er regionens sjettestørste kommune, og vi har også regionens største private kvindearbejdsplads - Novo Nordisk og Novonesis - det jo helt uforståeligt, at vi er slettet fra listen. Hvorfor er vi det? Spurgte en tydelig opbragt Helle Laursen Petersen (K) sine kolleger i regionsrådet.
Kontant modsvar
Hun fik et svar. Hårdt og kontant fra Camilla Hove Lund (V).
- I har sovet i timen. Der er ikke antydningen af urent trav i den her sag, lød det fra venstre-kvinden.
Helle Laursen Petersen og Det Konservative Folkeparti foreslog ellers på tirsdagens regionsrådsmøde, at beslutningen om screeningssteder skulle retur til Sygehusudvalget til fornyet behandling med henblik på, at der også bliver etableret et screeningssted i Kalundborg.
- Som borger i Kalundborg er jeg meget uforstående for, at Kalundborg skulle slettes fra listen af steder til mammografiscreening. Jeg og Det Konservative Folkeparti stemte kun for nedlæggelse af busserne, fordi der var en fair fordeling af screeningssteder.
- Det er der ikke længere, og derfor kan vi selvfølgelig heller ikke forsat stemme for nedlæggelse af busserne, lød det fra Helle Laursen Petersen, der er næstformand i Sygehusudvalget.
Det havde Camilla Hove Lund (V) meget svært ved at se fornuften i.
- Det her er en særlig sag. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Vi har haft en ophedet debat, hvor jeg og andre er blevet hængt ud i blandt andet sociale medier. Vi har endda fået at vide, at kvinder i Kalundborg vil dø af kræft, fordi der ikke er et screeningssted.
- Det passer ikke. Og der har været fuld åbenhed, hvor screeningsstederne skulle ligge – både i forretningsudvalget og i den budgetaftale, som alle partier har underskrevet, fastslog Camilla Hove Lund (V).
Baggrunden for hele sagen er, at de kendte mammografibusser skal udskiftes med faste screeningssteder. Det giver flere og mere fleksible valgmuligheder for de kvinder, der skal undersøges for brystkræft.
Og så har mammomaterne og det øvrige udstyr heller ikke særlig godt af at rumle rundt i en bus. Det kan give nedbrud.
I den oprindelige plan som Sygehusudvalget blev præsenteret for tidligere på året, var Roskilde, Køge, Nykøbing F., Holbæk, Slagelse, Næstved, Nakskov eller Maribo, Kalundborg, Vordingborg og Faxe eller Ringsted udpeget som screeningsbyer i den model 2, som politikerne var mest varme på.
Det er et kompromis, sådan er det jo med budgetaftaler. Det er svært for mig at forstå den manglende respekt for de aftaler.
Men da aftalen for næste års budget var forhandlet på plads, skrev gruppeformændene under på, at Roskilde, Næstved, Holbæk, Slagelse, Køge, Nykøbing F., Nakskov, Faxe, Odsherred og Stege skulle været screeningsbyer.
Kalundborg og Ringsted kommuner forsvandt altså helt fra listen.
- Hvordan ændringen er kommet ind i budgetmaterialet, er der ingen af de partiledere, jeg har talt med, der ved noget om. Som en tyv i ly af natten er Ringsted og Kalundborg blevet pillet ud, skriver Helle Laursen Petersen i sit forslag til regionsrådet.
Stort flertal afviste forslag
Men den udlægning af forløbet afviste et stort flertal i regionsrådet. Flertallet afviste også at sende sagen retur til Sygehusudvalget til en ny behandling.
- I forbindelse med budget 2025 har vi vedtaget en model med 10 faste screeningssteder. Det betyder, at Region Sjælland får det mest decentrale tilbud i hele Danmark. Det er et stort kvalitetsløft.
- Det er et kompromis, sådan er det jo med budgetaftaler. Det er svært for mig at forstå den manglende respekt for de aftaler, vi alle har indgået, sagde regionsrådsformand Trine Birk Andersen (S).
Politikerne har afsat 4.4 millioner kroner til de årlige driftsudgifter til det nye screeningstilbud. Og så koster det 38 millioner kroner at gøre de 10 steder klar til at undersøge kvinderne for brystkræft.