Opråb fra lægeformand: Regionens lægevagt balancerer på kanten af overlevelse

Det er et ligesom kviksand, siger formanden for Praktiserende Læger i Region Sjælland

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det her er simpelt. Vi er for få læger til opgaven i forhold til, hvad vi var tidligere.

Sådan lyder det fra Ulrik Hesislev, formand for de praktiserende læger i Region Sjælland.

- Lige nu klippe-klistrer vi og sætter gaffatape på lægevagten, siger han.

quote Jeg anerkender, at der er en udfordring

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland

Sidste år omkring samme tid stod Lægevagtudvalget i PLO Sjælland og manglede op mod 2000 vagter, som ingen ville påtage sig frivilligt.

Så galt er det dog ikke, nu hvor man er ved planlægningen af 2. halvår 2018. Her manglede man 400-500 læger.

Læs også
Vagtlægeflugt breder sig til Region Sjælland: 22 har sagt op
Læs også
Vagtlægeflugt breder sig til Region Sjælland: 22 har sagt op

- Det her foregår bag kulisserne. Patienten mærker på nuværende tidspunkt ikke noget. Men det er jo ligesom kviksand. Fundamentet knirker under broen, siger formand Ulrik Hesislev.

Han fortæller, at hvis blot én læge sygemelder sig, så tipper korthuset.

- Det der vil kunne komme til at ske er, at hvis en læge melder sig syg, så vil det betyde, at vi må lukke lægevagten den dag. Så skal patienterne køre længere eller vente til dagen efter med at ringe 112

 Region Sjælland anerkender problemet

Hos Region Sjælland har de også fået øje på problematikken om, at der i regionen er for få læger til at bemande vagterne i lægevagten.

quote Hvis der er nøglepersoner, der bliver syge, og som tager mange vagter steder, hvor det kan være svært, så kan vi have et problem

Niels Bro Madsen, koordinerende vagtlægechef i Region Sjælland

- Jeg anerkender, at der er en udfordring, i og med der har været den udvikling, der er i forhold til lægedækningen, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S) til TV ØST.

Spørger man Region Sjælland efter de konkrete løsninger, som Ulrik Hesislev efterlyser, så er døren åben, siger regionsrådsformand.

- Jeg har givet tydeligt udtryk over for Ulrik om, at vores dør står åben i forhold til at få en drøftelse af, hvordan vi får det bedste og det mest rigtige lægevagtsystem i fremtiden, siger Heino Knudsen og efterlyser bemandingsplaner, ”så regionen kan danne sig et indtryk af, hvordan ressourcerne disponeres i dag, og om der er ting, der kan gøres anderledes i fremtiden.

Bøde til læger der dropper lægevagten

Det koster 3000 kroner i bøde, hvis en praktiserende læge i Region Sjælland ikke kommer til en vagt i lægevagten.

- Hvis der er nøglepersoner, der bliver syge, og som tager mange vagter steder, hvor det kan være svært, så kan vi have et problem, siger Niels Bro Madsen, der er vagtlægechef i Region Sjælland.

quote Vi er nødt til at have noget rettidig omhu. Alternativet er, at vi står med en kollapset lægevagt

Ulrik Hesislev, formand for de praktiserende læger i Region Sjælland

- Jeg har været i lægevagtsordningen i mange år, siden omkring 2007, og de første år var der et overskud af vagter, og det er der ikke længere, Niels Bro Madsen.

Derimod er der et underskud af læger, påpeger vagtlægechefen. Ifølge ham har tiderne forandret sig meget, siden man i 2007 indførte aftalen om den fælles lægevagt i Region Sjælland.

Formand for PLO Sjælland advarer om kollaps

For at afhjælpe problemet med for få læger i lægevagten er udbudsklinikkerne også blevet spurgt om at bidrage.

De drives eksempelvis af Falck eller Nordic Medicare i områder med ledige lægepraksisser. Seks nyoprettede klinikker er i kontrakten forpligtet til at indgå i lægevagten fra 1. juli i år. Men de andre ti er blevet spurgt og har takket nej.

- Det kan jeg måske godt forstå, for når vi har svært ved at dække vagterne, så har de nok endnu sværere ved at få dækket vagterne, siger vagtlægechef Niels Bro Madsen.

vagtlaeger.transfer.jpg
Læs også
Lukningstruede lægevagter får lov at fortsætte
vagtlaeger.transfer.jpg
Læs også
Lukningstruede lægevagter får lov at fortsætte

Ifølge formand for PLO Sjælland hjælper det altså ikke med at løse problemet.

- I og med at antallet af læger fortsætter med at falde, går det her ikke. Vi er nødt til at have noget rettidig omhu. Alternativet er, at vi står med en kollapset lægevagt, siger Ulrik Hesislev.

Ønsker at samle vagtlægen hos Akutsygehuse

Både formand hos PLO Sjælland og vagtlægechefen i Region Sjælland ønsker at samle vagtlægen hos akutafdelingerne.

quote Hvis du har en dårlig patient, er det lægen der skal ligge drop, ringe 112 og give hjertemassage. Vi har sagt til Regionen, at det er nødvendigt, at vi får kigget på det her

Ulrik Hesislev, formand for de praktiserende læger i Region Sjælland

- Vi er nødt til at sørge for at have et system, hvor vi har et tættere og mere konstruktivt arbejde med akutafdelingerne, end vi har i dag, siger vagtlægechef Niels Bro Madsen.

Det bakker PLO-formanden op om.

- En læge er én læge alene. Der er ingen sygeplejersker der kan hjælpe til. Hvis du har en dårlig patient, er det lægen der skal ligge drop, ringe 112 og give hjertemassage. Vi har sagt til Regionen, at det er nødvendigt, at vi får kigget på det her.

Regionsrådsformand: Vi vil ikke lukke lægevagter i yderområder

Heino Knudsen vil gerne drøfte problemet, men ikke med de helt samme briller.

- Det eneste jeg har sagt er, at det ikke er et tema for os at lukke 4-5 lægevagter i yderområderne i Region Sjælland. Vi arbejder med en stærk nærhed i vores sundhedsvæsen, og det vil vi gerne styrke i fremtiden. Derfor er det ikke et tema at lukke lægevagter, siger regionsrådsformanden.

quote Vi arbejder med en stærk nærhed i vores sundhedsvæsen, og det vil vi gerne styrke i fremtiden. Derfor er det ikke et tema at lukke lægevagter

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland

Formanden for PLO Sjælland mener, at Region Sjælland er gået i automat-svar.

- Det er ude af trit med den virkelighed, vi har. Jeg vil også gerne lave nærhed for borgeren, men jeg har ikke folkene til det, siger Ulrik Hesislev.

- Det problem kan alle andre forstå, så derfor er det så frustrerende, at de sætter den der telefonsvarer på.

0-fejlstolerance får vagtlægerne til at forsvinde

Ifølge vagtlægechefen i Region Sjæland, Niels Bro Madsen, så er det tid til et paradigmeskifte for de praktiserende læger.

- Nu har vi i mange år haft et system med lægevagter, hvor det har heddet, patienten i centrum og så har vi læger bare måtte rette ind. Nu vil jeg godt stå mål for, at nu må det godt dreje sig lidt om, hvordan vi støtter og beskytter lægen. Hvad giver mening for lægen, så lægen har nogle ordentlige betingelser at arbejde under, siger han.

quote Hvis ikke lægerne kan lide arbejdspladsen, så finder de andetsteds hen, og så synker skuden

Ulrik Hesislev, formand for de praktiserende læger i Region Sjælland

Niels Bro Madsen mener, at der i de senere år er kommet langt mere kontrol, hvilket også vanskeliggøre det at være læge i lægevagten, fordi man her har at gøre med andre patienter end sine egne.

- Vi kører med en 0-fejlspolitik. I dag er der så mange, der går og kontrollerer os, så vores arbejdsbetingelser er blevet en kontrol-freak. Det gælder især de praktiserende læger, men smitter også lidt af på lægevagten. Arbejdsglæden er forsvundet, siger vagtlægechefen.

Derfor er det for formanden for De Praktiserende Læger i Region Sjælland også svært at forstå, at Region Sjælland ikke gør mere for at komme med en løsning.

- Hvis ikke lægerne kan lide arbejdspladsen, så finder de andetsteds hen, og så synker skuden. Det er lidt aparte at man ikke kan finde en løsning. Sorte-per sidder nu hos de praktiserende Læger, siger Ulrik Hesislev.


Nyhedsoverblik