Tre knuder i højre bryst på Katja Gryckdal Lindshauge skulle straks undersøges via en pakkeløsning for brystkræft.
Sådan lød det i henvisningen fra Katja Gryckdal Lindshauges læge til Ringsted Sygehus i april 2019.
Alligevel valgte en overlæge på Ringsted Sygehus - uden at undersøge hende nærmere - at udskyde en nærmere undersøgelse af knuderne i to måneder. Det skete, selvom der var en maksimal ventetid på 14 dage, før en forundersøgelse efter kræftpakken skulle være i gang.
Katja Gryckdal Lindshauge fra Kirke Hyldinge har i første omgang fortalt sin historie til Jyllands-Posten – og for hende blev sagen til et mareridt, da hospitalet ikke ville høre på hendes indvendinger.
- Jeg forstod det ikke. Men jeg fik at vide, at det var overlægens beslutning, at jeg ikke skulle have en kræftpakke, selvom det var min læges konklusion. Og så blev jeg gal. Overlægen havde jo ikke set mig, og kunne ikke vurdere, om der var tale om noget farligt eller noget uskadeligt i mit bryst, siger hun til TV2 ØST.
Hun bestilte i stedet en undersøgelse på et privathospital, der straks kunne konstatere, at hendes frygt var helt reel: Hun var ramt af brystkræft.
Artiklen fortsætter under billedet.
Tilliden er væk
Når hun kigger sin journal igennem og tænker på sit eget møde med Ringsted Sygehus, så er hun langt fra tilfreds.
- Jeg har mistet troen på, at der er styr på det. Det har jeg, siger hun i dag. Hun opfordrer andre patienter til at stå fast, når de ikke føler, at tingene er som de skal være.
Hun har i dag fået fjernet det højre bryst og er halvvejs igennem en kemo-kur.
Hun er dog tilfreds med, at hendes sag er en af sagerne, der har fået konsekvenser for Ringsted Sygehus, hvor en læge torsdag er blevet sat under skærpet tilsyn, og hvor Styrelsen for Patientsikkerhed samtidig har bebudet et tilsynsbesøg i nærmeste fremtid.
Mangelfulde undersøgelser
Brystkræftsagen fra Ringsted Sygehus begyndte, da Region Sjælland i december måned sidste år oplyste, at der har været udført mangelfulde undersøgelser for brystkræft over en fireårig periode.
I februar i år kunne Jyllands-Posten afsløre, at elementer af undersøgelserne blev sparet væk af en ledende overlæge - for at spare lægetimer og undersøgelsestid.
Som følge af sagen valgte Region Sjælland at fyre sygehusdirektør Vagn Bach.
Men Ringsted Sygehus er fortsat under stor kritik. Region Sjælland er efter fem måneder stadig underlagt to påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed, og politiet er lige nu i gang med at efterforske, om der er grundlag for at sigte Region Sjælland og fire ledende medarbejdere, for at have overtrådt loven.
Det samlede sagsforløb har flere gange givet stor politisk debat. Også i dag, hvor den tidligere sundhedsminister - havde kaldt den nuværende i samråd. Det kan du læse om her.
Koncerndirektøren i Region Sjælland havde torsdag angiveligt ikke mulighed for at stille op til interview om sagen, og havde heller ikke mulighed for at komme med en skriftlig udtalelse om sagen.