Pernille blev indlagt på Slagelse Psykiatrihospital: - De proppede hende med piller

Pernille Hvidlyk blev afhængig af piller under sit ophold på Slagelse Psykiatrihospital. Hun måtte nedtrappes på et privat psykiatrihospital.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hun er rask i dag. Men for et år siden var situationen anderledes alvorlig. 
 
- Jeg havde givet op, jeg havde simpelthen opgivet det hele... Orkede ikke mere, fortæller 27-årige Pernille Hvidlyk fra Roskilde.

Hun fik stress, der udviklede sig til en depression og selvmordstanker. En søndag i april 2018 blev tankerne så mørke, at hun tømte et glas med piller. Hendes forældre fik hende indlagt akut på Slagelse Psykiatrihospital. En handling der i første omgang fik både dem og deres datter til at ånde lettet op: 

quote Som jeg ser det, var det ren opbevaring

Marianne Hvidlyk Frølund, mor til Pernille

- Jeg havde jo forventet at jeg ville få den her hjælp, at der var nogen, der greb mig, siger Pernille Hvidlyk.

Hendes mor havde samme forestilling:  

- Det gav de jo også udtryk for. At de ville tage hånd om hende, siger Marianne Hvidlyk Frølund. 

Artiklen fortsættes under billedet

Pernille Hvidlyk (t.v.) med sin mor Marianne Hvidlyk Frølund, der har fulgt sin datters indlæggelse på Slagelse Psykiatrihospital tæt.  
Pernille Hvidlyk (t.v.) med sin mor Marianne Hvidlyk Frølund, der har fulgt sin datters indlæggelse på Slagelse Psykiatrihospital tæt.  

"Udelukkende medicinering"

Men den indledende lettelse blev hurtigt afløst af skuffelse.
 
- Der var ikke nogen former for terapi. Det var udelukkende medicinering, da jeg var i Slagelse. Det blev jeg ikke rask af. Tværtimod, siger Pernille Hvidlyk.

- Som jeg ser det, var det ren opbevaring, og de proppede hende med piller, siger Marianne Hvidlyk Frølund.

Forud for flytningen var gået et forløb, hvor Pernille Hvidlyk i første omgang blev indlagt på Slagelses akutafdeling. I den forbindelse konkluderede den psykiatriske overlæge i en indledende behandlingsplan, at 'Patienten bør overflyttes så snart som muligt til SL4, forventet indlæggelsesvarighed en uge endnu. Beh.plan udfærdiges'. 

quote Jeg fik det fysisk dårligt, og når jeg påtalte det, så fik jeg bare en pille til.

Pernille Hvidlyk 

Men ifølge både Pernille Hvidlyk og hendes mor, blev en sådan plan aldrig udfærdiget.

- Nej det gjorde der ikke. Ikke efter at jeg var kommet over på sengeafsnittet, siger Pernille Hvidlyk.

Hendes mor tog derfor kontakt til regionen, og i et svar tre uger efter Pernille Hvidlyks indlæggelse, svarede regionsrådsformand Heino Knudsen, at psykiatrien oplyser, at (...) der er udarbejdet en behandlingsplan for din datter, Pernille".

Men den plan kunne Pernille Hvidlyk og hendes familie ikke få forevist. TV ØST har bedt Region Sjælland om at se den omtalte behandlingsplan, men vi har også kun fået planen for Pernille Hvidlyks første uge på akutafdelingen. Andre planer findes ikke.

Artiklen fortsætter under billedet

- Allerede efter et døgn begyndte der at komme liv i øjnene. Der var glæde. Jeg kunne se min datter igen, siger Marianne Hvidlyk Frølund om skiftet til privathospitalet. 
- Allerede efter et døgn begyndte der at komme liv i øjnene. Der var glæde. Jeg kunne se min datter igen, siger Marianne Hvidlyk Frølund om skiftet til privathospitalet. 

Fik abstinenser af medicinen 

Manglen på en plan og struktur blev hurtigt tydelig for Pernille Hvidlyk, mens hun var indlagt.
 
- Jeg havde ikke noget at stå op til. Jeg fik besøg af mine forældre, men det var det eneste, jeg havde at stå op til, fortæller hun og siger, at hun også fik psykologsamtaler. Men samtalerne handlede mest om, hvordan hun havde det lige nu:

quote Jeg fik koldsved, jeg fik det fysisk dårligt, og når jeg påtalte det over for personalet, så fik jeg bare en pille til.

Pernille Hvidlyk

- Jeg fik ikke nogle redskaber til, hvordan jeg skulle takle alle de her følelser, jeg havde indeni mig selv, siger hun i dag.   
 
I stedet fik Pernille Hvidlyk piller. Mange piller. Og medfølgende abstinenser.     
 
- Hvis ikke jeg fik de her piller, så fik jeg voldsomme rysteture. Jeg fik koldsved, jeg fik det fysisk dårligt, og når jeg påtalte det over for personalet, så fik jeg bare en pille til.

Fik det bedre på privat psykiatrihospital - til 35.000 kroner

Efter en måned valgte Pernille Hvidlyks forældre at indlægge deres datter på Skovhus, det private psykiatrihospital i Odsherred. Et skift der var, fortæller Pernille Hvidlyk, mærkbart. På Skovhus blev hun som det første nedtrappet:  
 
Det fysiske ubehag var væk og jeg kunne rent faktisk mærke mig selv. Så jeg kunne gå ind med hjælp fra Skovhus, så vi kunne arbejde henimod, at jeg fik det bedre uden pillerne.

Artiklen fortsætter under billedet

Pernille Hvidlyk blev flyttet til det private psykiatrihospital Skovhus i Odsherred. Men det burde ikke være nødvnedigt, mener familien.
Pernille Hvidlyk blev flyttet til det private psykiatrihospital Skovhus i Odsherred. Men det burde ikke være nødvnedigt, mener familien.

Pernille Hvidlyks mor kunne med det samme se en forbedring i sin datter:  

- Allerede efter et døgn begyndte der at komme liv i øjnene. Der var glæde. Jeg kunne se min datter igen. Det var fantastisk, fortæller Marianne Hvidlyk Frølund. 

quote Det kan ikke være rigtigt, at man ikke kan få hjælp i det offentlige

Marianne Hvidlyk Frølund

Efter to uger med terapi og færre piller på Skovhus blev Pernille Hvidlyk udskrevet. Opholdet kostede 35.000 kroner. I dag ser både Pernille Hvidlyk og hendes familie tilbage på et forløb, som de undres over: 

- Det kan ikke være rigtigt, at man ikke kan få hjælp i det offentlige, men er nødt til at søge på et privathospital, siger Marianne Hvidlyd Frølund. 

Pernille Hvidlyk selv ved ikke, hvor hun ville have været, hvis hun var blevet på psykiatrihospitalet i Slagelse: 

- Det tør jeg ikke spå om. Så havde jeg ikke været der, hvor jeg er i dag, siger hun.

Dorthe Juul Lorenz, vicedirektør i psykiatrien i Region Sjælland.
Dorthe Juul Lorenz, vicedirektør i psykiatrien i Region Sjælland. Foto: TV2 ØST - Arkiv

Vicedirektør: - Vi er en presset psykiatri

I Region Sjælland er man ked af, at Pernille Hvidlyk og hendes familie har haft en dårlig oplevelse.

Selvfølgelig gør Pernilles historie et stort indtryk. Jeg synes, det er beklageligt – måske kan man tillade sig at sige ærgerligt – at psykiatrien ikke har kunne imødekomme Pernilles forventninger, siger Dorthe Juul Lorenz, vicedirektør i psykiatrien i Region Sjælland.

quote Vi har blandt andet udfordringer med rekruttering af læger, sygeplejersker og psykologer

Dorthe Juul Lorenz, vicedirektør i psykiatrien i Region Sjælland

Hun fortæller, at hun blev proppet med piller. Bruger I generelt for meget medicin og for lidt samtaleterapi?

- Det er ikke mit indtryk. Det er klart, at når man kommer i den akutte fase, er meget syg og har behov for indlæggelse, så har medicin sin berettigelse. Det har en god virkning og kan hjælpe mange mennesker. Men selvfølgelig skal de borgere, der kommer her, være sikker på, at de får den medicin, de har behov for. Hverken for meget eller for lidt.

Hun er dog fortsat sikker på, at tilbuddet er godt nok.

- Men jeg vil også gerne medgive, at vi er en presset psykiatri. Vi har blandt andet udfordringer med rekruttering af læger, sygeplejersker og psykologer. Vi gør det godt nok. Vi kan gøre det endnu bedre, hvis vi bliver flere, siger Dorthe Juul Lorenz.


Nyhedsoverblik