Julen står for døren, men for de ældre på Plejecenter Bakkegården i Hørve, Odsherred, og deres pårørende bliver det en jul med skærpede besøgsrestriktioner.
To beboere er testet positive for covid-19, og derfor må hver beboer fra i dag kun få besøg af én pårørende.
- Det er rigtig surt. Det er vi super kede af. Nu havde vi lige åbnet op for, at lidt flere kunne komme ind, siger Rikke Krag Iversen, der er centerchef i Odsherred Kommune.
Som ældre og svagelig er covid-19 en virus, de fleste ikke ønsker besøg af. Derfor ser mange ældre, deres pårørende og plejehjem frem til, at beboerne kan vaccineres mod coronavirus.
- Det kan kun gå for langsomt, siger Rikke Kragh Iversen.
Der er da også stor tilslutning til vaccinen blandt plejehjemsbeboerne i Odsherred Kommune. 302 beboere har takket ja til at få vaccinen. 14 beboere på de kommunale plejehjem har sagt nej, oplyser kommunen til TV2 ØST.
- Det er da en virkelig fin opbakning. Det, tænker jeg, er rigtig godt. Så har vi stor respekt for, hvis man fortryder. Man kan jo sige nej på dagen, hvor lægen kommer og vaccinerer, fortæller Rikke Kragh Iversen.
Plejehjemsbeboere i ramte kommuner får de første stik
Den første sending vacciner ventes at komme til Danmark i denne uge.
De vil blive prioriteret til borgere på udvalgte plejecentre i kommuner med størst smittetryk, borgere over 65 år i særlig høj risiko på grund af sygdom samt udvalgt personale på sygehuse og plejecentre, oplyser sundhedsmyndighederne.
Her i landsdelen er det Stevns, Kalundborg og Slagelse kommuner, der har det største antal smittede blandt de 12 kommuner, TV2 ØST dækker.
Alligevel er Rikke Kragh Iversen optimistisk på Odsherreds vegne.
- Jeg forventer, vi er med i første rul. Men det er klart, der er nogle, der er mere belastede end os, siger hun.
Hvem skal vaccineres først?
Den første sending vacciner ventes at komme til landet i løbet af denne og næste uge.
Der er i første omgang tale om en begrænset mængde, og Sundhedsstyrelsen har lavet en foreløbig liste over hvilke grupper der først får tilbudt vaccination mod COVID-19.
- Det gælder borgere på udvalgte plejecentre i kommuner med størst smittetryk
- Borgere over 65 år i særlig høj risiko på grund af sygdom
- Udvalgt personale på sygehuse og plejecentre, som arbejder tæt på patienter og borgere, der er i høj risiko.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Man kan være for syg til at få vaccinen
I Holbæk Kommune er det også ganske få plejehjemsbeboere, der har sagt nej tak til en vaccine.363 har sagt ja, fortæller områdechef Charlotte Larsen.
Hun har ikke det eksakte antal nej-stemmer, men da der er 397 plejehjemspladser i kommunen, kan det højest være 34, hvilket svarer til en nej-procent på 8,5 procent.
- Der er mange grunde til, at nogle siger nej til vaccinen. En kan være, at man simpelthen er så syg, så det kan være forbundet med en risiko at få vaccinen. Andre har bare ikke lyst til at udsætte sig for den risiko, og nogle kan ikke rumme at forholde sig til det på grund af deres demenstilstand eller lignende, siger hun.
Kommunerne skal gøre klar til, at læger komme og vaccinere plejehjemsbeboerne. Det gør de blandt andet ved at gøre lokaler klar, hvor vaccinationen skal ske og ved at have mandskab klar, der kan hjælpe beboerne til og fra det pågældende lokale. Samtidig skal personalet også observere den ældre efterfølgende.
- Vi er klar. Vi har gjort alt, hvad vi kan gøre for at kunne håndtere det, siger Charlotte Larsen.
Coronatilfælde per 100.000 indbyggere den seneste uge
Sådan ser det ud blandt de 12 kommuner, TV2 ØST dækker:
- Stevns: 584,2
- Kalundborg: 532,6
- Slagelse : 520,1
- Ringsted: 477,8
- Næstved: 418,7
- Holbæk: 413
- Faxe: 364,2
- Guldborgsund: 356,7
- Odsherred: 356
- Lolland: 310
- Sorø: 298,4
- Vordingborg: 277,5
Kilde: Statens Serum Institut