Siden 2019 har Region Sjælland reduceret udledningen af CO2 med 4.661 ton, svarende til cirka to procent.
Men medlem af regionsrådet Jeppe Fransson (R) klapper ikke i hænderne over resultatet.
Der er en masse skåltaler om den grønne omstilling
- Jeg er mildest talt i chok over, at en reduktion på sølle 0,5 procent om året bliver set som en sejr for regionen.
- Vores mål er at halvere udledningen inden 2035. Det siger sig selv, at vi aldrig nogensinde når i mål, hvis ambitionerne ikke rækker længere, siger han.
Jeppe Fransson mener ikke, at den opnåede reduktion er noget at prale af.
Han stiller sig uforstående overfor regionsrådsformand Trine Birk Andersen (S), der i en pressemeddelelse i forbindelse med et netop offentliggjort klimaregnskab for 2023 siger, at regionen er stolte af de resultater, vi har opnået i forhold til at reducere regionens klimaaftryk.
- Vi er slet ikke i mål
Danske Regioner har sat et fælles mål om, at alle regioner skal have sænket deres CO2-udledning med 50 procent i forhold til tallene for 2022.
- Hvis Region Sjælland fortsætter i samme spor, har vi i 2035 kun sænket udledningen med under seks procent, siger Jeppe Fransson og tilføjer:
- Tempoet er simpelthen ikke hurtigt nok. Der er en masse skåltaler om den grønne omstilling, men min oplevelse er, at grønne tiltag ikke bliver prioriteret af de andre partier.
Der bliver udskrevet meget medicin, som aldrig bliver brugt
Jeppe Fransson vil blandt andet gerne have indarbejdet en såkaldt CO2-beregner i alle regionens forslag.
- På den måde kan vi se, hvad hvert enkelt projekt koster, ikke kun økonomisk, men også i forhold til udledning.
Bruno Jerup (EL), der er formand for udvalget for grøn omstilling, bæredygtighed og miljø i Region Sjælland, har forståelse for kritikken.
- Det har han sådan set ret i, siger Bruno Jerup og fortsætter:
- Vi er slet ikke i mål endnu i forhold til vores ambitioner. Derfor kommer vores næste udvalgsmøde til at handle om, hvordan vi kan få strammet mere op, så vi kan nå vores mål.
Bruno Jerup synes dog, den hidtil opnåede reduktion på to procent ikke er så ringe endda set i lyset af, at aktivitetsniveauet i Region Sjælland er steget med ti procent i samme periode.
Helt konkret ser Bruno Jerup gerne Region Sjælland arbejde mere målrettet på at nedbringe medicinforbruget. Det skulle ifølge ham hjælpe på CO2-udledningen.
- Der bliver udskrevet meget medicin, som aldrig bliver brugt.
- Ressourceforbruget kan nedbringes ved at lave en mere intelligent udskrivning af medicin, hvor pakkerne blandt andet er mindre, siger han.
- Vi har fået brudt kurven
Ifølge Bruno Jerup klarer Region Sjælland sig ikke dårligere end landets øvrige regioner i forhold til at nå målene om at nedbringe CO-udledningen.
Regionsrådsformand Trine Birk Andersen er enig med Jeppe Fransson så langt, at regionen stadig har lang vej igen.
- Men vi har fået brudt kurven, siger hun.
Hun mener også, at den opnåede CO2-reduktion på to procent skal ses i lyset af, at der er sket en markant stigning på ti procent i regionens sundhedsydelser.
- Der har derfor været en positiv effekt af de initiativer, vi har sat i gang, forklarer hun.
For Trine Birk Andersen er det også vigtigt at understrege, at Region Sjælland er på vej med en klimahandlingsplan for 2025.
- Her kommer vi til at sætte endnu mere tryk på for at tage nogle større og nødvendige skridt for at nå regionernes meget ambitiøse målsætning om at reducere CO2-udledningen med 50 procent i 2035 sammenlignet med 2022, siger hun.