Raketter, konfetti og champagneprop på afveje - syv behandlet for øjenskader

På landsplan fik 25 personer øjenskader ved fejringen af årsskiftet. Her i regionen var det syv. Ingen af dem havde sikkerhedsbriller på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Syv patienter er i forbindelse med nytårsaften blevet behandlet på Region Sjællands øjenafdeling på Næstved Sygehus primært på grund af fyrværkeriulykker.

Det fortæller Thomas Møller-Lorentzen, der nytårsdag er vagthavende læge på afdelingen.

Den gode nyhed er, at der ikke er sket uoprettelige skader. 

- Der er to, der er kommet alvorligt til skade, men ingen af dem kommer til at miste synet, siger Thomas Møller-Lorentzen.

Alle syv tilskadekomne i Næstved er mænd. En af dem er over 50 år, mens de seks andre er yngre. To af de tilskadekomne er børn.

På Rigshospitalet i København er tallene for hele landet gjort op. Her kan man konstatere, at en tredjedel af alle ramte er unge mænd under 18 år. De yngste er 13 år.

Det fortæller Ulrik Correll Christensen, øjenkirurg på Rigshospitalet, til Ritzau.

Skader fra propper og konfetti

To af de syv tilskadekomne, der er blevet behandlet på øjenafdelingen i Næstved, har dog ikke været i nærkontakt med fyrværkeri.

Mens én er blevet ramt i øjet af en konfettipistol, måtte en anden sande, at der er særdeles godt knald på en champagneprop, når den forlader champagneflasken.

Niels Klausen havde nytårsaften et ganske uheldigt opgør med en champagneflaske.
Niels Klausen havde nytårsaften et ganske uheldigt opgør med en champagneflaske. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- Jeg var så åndssvag, at jeg skulle åbne en flaske champagne, og så står jeg og snakker med min svigerinde imens. Idet jeg tager ståltråden af flasken, så tager jeg hovedet ind over, og så kommer proppen med 110 km/t og rammer mig lige i øjet.

Sådan forklarer Niels Klausen, der bor i Næstved, om sin uheldige nytårsoplevelse.

Batterier og bomberør er farligst

Når det gælder fyrværkeriulykker, opstår de fleste skader ved brug af en bestemt type fyrværkeri. Det viser Rigshospitalets opgørelse.

- Der er en klar tendens til, at det er folk, der er ramt af batterier og bomberør, forklarer Ulrik Correll Christensen.

- Med batterier kan det være, fordi de er eksploderet umiddelbart, eller fordi personen ikke er kommet væk. Med bomberør er det typisk, fordi de har holdt dem i hånden og skudt mod hinanden.

For de fleste tilskadekomne gælder det, at de ikke haft sikkerhedsbriller på, mens de har fyret fyrværkeri af eller overværet det.

Og det er også tilfældet her i Region Sjælland.

- Alle syv, vi har haft indlagt her i Næstved, havde ikke brugt sikkerhedsbriller, fortæller Thomas Møller Lorentzen. 


Nyhedsoverblik