Region Sjælland ændrer praksis efter kræftskandale på Ringsted Sygehus

Region Sjælland ændrer procedure efter det er kommet frem, at flere kvinder er blevet afvist af Ringsted Sygehus efter mistanke om brystkræft.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi har valgt fra i dag af, at alle kvinder skal i kræftpakkeforløb uden videre vurderinger.

Det siger Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland, til TV 2 News.

Udmeldingen kommer efter, at flere kvinder er blevet afvist af Ringsted Sygehus efter mistanke om brystkræft. 

quote Det handler om at sikre trygheden for kvinderne

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand, Region Sjælland.

- Det handler om at sikre trygheden for kvinderne, siger regionsrådsformanden, siger Heino Knudsen.

Regionsrådsformanden forklarer videre, at alle patienter, der bliver henvist til et sygehus i Region Sjælland med en mistanke om kræft, skal i et kræftpakke-forløb uden videre vurderinger.

Blev ikke undersøgt efter henvisning

Tre kvinder stod forleden frem i Jyllands-Posten og fortalte, at de ikke blev undersøgt for brystkræft på Ringsted Sygehus, selvom deres praktiserende læge havde henvist dem med en mistanke om brystkræft.

En af dem var 47-årige Faika Cecilie Birch fra Nykøbing Falster, der måtte vente i to måneder, før hun blev undersøgt.

- Det er så forkasteligt, at man afviser mig og andre kvinder. Vi får tudet ørerne fulde af, at vi straks skal gå til lægen, hvis vi mærker forandringer i brysterne. Og når vi så går til lægen, afviser sygehuset bare henvisningen. Man smider jo hele idéen om kræftpakker og tidlig diagnose på gulvet, sagde Faika Cecilie Birch til avisen.

Regionsrådsformand Heino Knudsen fortæller, at det er på baggrund af kvindernes oplevelser, at Region Sjælland har besluttet at ændre proceduren.

Vil mødes med Sundhedsstyrelsen

Den nye procedure er en midlertidig ændring af praksis i Region Sjælland, forklarer Heino Knudsen. Det er nemlig bekosteligt at give alle patienter, hvor der mistanke om kræft, det fulde kræftpakke-forløb.

- Vi har et system, der ikke har råd til at sætte alle patienter i kræftpakke-forløb, siger Heino Knudsen.

Han ønsker en fælles, national aftale om, hvordan henvisninger til kræftpakke-forløb skal håndteres på sygehusene. Derfor har Region Sjælland ifølge Heino Knudsen bedt om hurtigst muligt at få et møde med Sundhedsstyrelsen, hvor dette skal drøftes.

735 kvinder fik ny undersøgelse

I december 2018 oplyste Region Sjælland, at der i perioden fra 1. marts 2013 til 24. maj 2017 kunne have været udført mangelfulde visitationer til brystundersøgelser på Ringsted Sygehus.

Cirka 2.600 kvinder var blevet mangelfuldt undersøgt i perioden, oplyste regionen til Styrelsen for Patientsikkerhed, og derfor blev 735 kvinder indkaldt til en ny undersøgelse.

Patienterstatningen er nu i gang med at gennemgå 304 kvinders patientforløb.

Artiklen fortsætter under billedet.

Se eller gense indslaget om Katja Gryckdal Lindshauge, der har tabt tilliden til Ringsted Sygehus, efter en overlæge satte hende bagerst i køen, selvom hun led af brystkræft.

Ifølge Jyllands-Posten skyldes de mangelfulde undersøgelser, at en ledende overlæge på Ringsted Sygehus besluttede at spare lægetimer og undersøgelsestid.

I februar 2018 bliver sygehusdirektør Vagn Bach fyret som følge af sagen, og i maj oplyser politiet, at der er blevet rejst sigtelser mod Region Sjælland og ledende medarbejdere på Ringsted Sygehus.

Mandag den 21. oktober 2019 skrev Jyllands-Posten, at flere kvinder ikke blev undersøgt for brystkræft på Ringsted Sygehus, efter deres praktiserende læge havde henvist dem med en mistanke om brystkræft.

Tirsdag eftermiddag er sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) kaldt i endnu et samråd i sagen om de mangelfulde brystkræftundersøgelser i Region Sjælland.


Nyhedsoverblik