Region Sjælland runder 76 indlagte – tirsdag blev endnu et corona-afsnit taget i brug

Det har skullet gå stærkt med at blive klar til at åbne endnu et afsnit for corona-syge patienter i takt med, at stadig flere bliver indlagt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere afdelinger på Region Sjællands sygehuse er i de seneste uger blevet taget ud af deres sædvanlige funktion for i stedet at skulle tage imod corona-patienter.

Som TV2 ØST kunne fortælle i sidste uge, er senest et af tre afsnit på Universitetshospital Sjællands kirurgiske afdeling udpeget til coronaberedskabet, samtidig med at coronaberedskabet på alle sygehuse i regionen blev oprustet til næsthøjeste niveau.

quote Vi har skullet gøre det på rekordtid, men alle har budt ind

Ole Toftdahl Sørensen, oversygeplejerske, Kirurgisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital

- Vi får flere og flere patienter, der skal indlægges med corona, og vi bliver nødt til at skabe plads til coronapatienter, forklarer Ole Toftdahl Sørensen, oversygeplejerske på Kirurgisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital i Køge.

Som følge heraf er en lang række planlagte operationer aflyst og udskudt.

- Vi har været ude at aflyse mange patienter, som skulle have haft en operation, siger han.

En foreløbig opgørelse viser, at mindst 450 operationer alene på universitetshospitalet er blevet aflyst, som følge af at man er nødt til at gøre plads til flere corona-patienter.

Ole Toftdahl Sørensen, oversygeplejerske på Kirurgisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital i Køge, forklarer, at flere og flere patienter indlægges med corona, og derfor er man nødt til at skabe plads til flere coronapatienter
Ole Toftdahl Sørensen, oversygeplejerske på Kirurgisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital i Køge, forklarer, at flere og flere patienter indlægges med corona, og derfor er man nødt til at skabe plads til flere coronapatienter Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

En kæmpe omstilling

På fire dage er man på Kirurgisk Afdeling lykkedes med at blive klar til at tage imod de første patienter – kort tid efter, at personalet havde fået det sidste undervisning. For personalet på Kirurgisk Afdeling er der med corona-patienter nemlig tale om en ganske anden patientgruppe, end de patienter som sædvanligvis behandles på afsnittet.

Derfor har der været gang i en større omskoling af afdelingens 34 medarbejdere.

- Det er en ny patientkategori for os på Kirurgisk Afdeling. Det er klassisk en medicinsk sygdom at have en virusinfektion som corona. Det skal vores personale klædes på til – det gælder både vores lægegruppe, sygeplejerskegruppe og også vores sekretær-gruppe, da de taler med pårørende og derfor skal vide lidt om det hele vejen rundt, siger Ole Toftdahl Sørensen og tilføjer:

- Det er en kæmpe omstilling, men vi kommer godt i vej.

Desuden har også service-assistenterne fået træning i håndtering af de nye patienter.

Læs også
Flere coronasyge skærper beredskabet på regionens sygehuse - mange operationer aflyses
Læs også
Flere coronasyge skærper beredskabet på regionens sygehuse - mange operationer aflyses

- Vi har skullet gøre det på rekordtid, men alle har budt ind. Vi har fået lavet et kæmpe introduktionsprogram og vagtplaner, og vi er klar, fastslår oversygeplejersken.

Føler sig godt rustet

En af dem, som har fået uddannelse på Sjællands Universitetshospitals Kirurgiske Afdeling i de seneste dage, er Heidi Berndtson Rasmussen, der sosu-assistent afdelingen.

quote Jeg tror ikke der er nogen af os, der ikke har en snært af uro og nervøsitet

Heidi Berndtson Rasmussen, sosu-assistent, Kirurgisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital

- Vi har været gennem flere seancer med træningen og teori, og vi er virkelig blevet rustet godt, føler jeg, siger hun og tilføjer:

- Vi er ved at være klar til at sige – nu er det nu.

Trods træningen er det dog ikke uden i vis spænding, at de første patienter bliver indskrevet på afdelingen:

- Det (træningen red.) giver os ro i maven, så meget som det nu kan, for jeg tror ikke, der er nogen af os, der ikke har en snært af uro og nervøsitet – som jeg tror, skal være der, siger Heidi Berndtson Rasmussen.

Det er mit fag, og det arbejde jeg har valgt. Det er ligesom en soldat, som er sendt ud og kæmpe for noget – det er som en kamp, men lidt på en anden måde, men jeg er slet ikke bange, siger Raimon de Leon Madsen, sosu-assistent på Kirurgisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital i Køge.
Det er mit fag, og det arbejde jeg har valgt. Det er ligesom en soldat, som er sendt ud og kæmpe for noget – det er som en kamp, men lidt på en anden måde, men jeg er slet ikke bange, siger Raimon de Leon Madsen, sosu-assistent på Kirurgisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital i Køge. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Hendes kollega Raimon de Leon Madsen, der også er sosu-assistent samme sted, har erfaring med corona-patienter fra foråret:

- Jeg har det meget godt med opgaven, for jeg har arbejdet med covid-19 før i foråret, og nu, hvor vi bliver et covid-19-afsnit, er jeg vant til det. Men det er også nyt, så man ved ikke, hvad der venter, siger han og tilføjer:

- Men det er mit fag, og det arbejde jeg har valgt. Det er ligesom en soldat, som er sendt ud og kæmpe for noget – det er som en kamp, men lidt på en anden måde, men jeg er slet ikke bange.

Trækker på erfaringer fra tidligere

På baggrund af erfaringer fra tidligere har man på Sjællands Universitetshospital sørget for, at personalet så at sige "bliver i deres vagtplaner". Det vil sige, at de arbejder sammen med de samme kollegaer, som de plejer, selvom opgaverne nu bliver anderledes.

Det gør, at de kender de kollegaer, de skal arbejde sammen med på det nye coronaafsnit, og det spiller en ganske særlig rolle, forklarer oversygeplejerske Ole Toftdahl Sørensen:

- Det slider meget på personalet, hvis man ikke kender sin kollega. Vi er meget afhængige af, at vi kender hinanden og ved, hvad den anden gør. Det gør vi med sigte på, at patienten får den bedste behandling.

- Vi kan mærke på personalet, det betyder meget for dem, at de er sammen med nogen, de kender.

Med den seneste tilføjelse til corona-beredskabet er Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde nu oppe på 30 sengepladser, imens man i hele Region Sjælland herunder de øvrige i sygehuse i blandt andet Slagelse og Nykøbing Falster, hvor man også har corona-sengepladser, er oppe på 76 indlagte med corona.

Læs også
Coronapresset region vil have behandlingsgaranti suspenderet fra nytår
Læs også
Coronapresset region vil have behandlingsgaranti suspenderet fra nytår

Region Sjælland har i dag meldt ud, at som situationen er nu med flere afdelinger inddraget i corona-beredskabet, er det nødvendigt at udsætte datoen for, hvornår behandlingsgarantien igen skal træde i kraft. Her sagde regionsrådsformand Heino Knudsen (S) tidligere på dagen til TV2 ØST:

- Vi oplever et markant indtag af patienter, vi oplever generelt stigende smitte i samfundet, og det kan vi selvfølgelig også mærke på vores sygehuse.

Smitten fortsætter med at stige i Region Sjælland. Hvor 1.767 i forrige uge blev konstateret smittet med coronavirus i Region Sjælland, så er det tilsvarende tal i sidste uge næsten dobbelt så stort. 2.992 borgere er de seneste syv døgn blevet bekræftet smittet med corona.


Nyhedsoverblik