Er man nær kontakt til en person, der er smittet med corona, skal man undgå kontakt med andre mennesker.
Men det kan være svært at gå i karantæne i eget hjem, når man bor sammen med familien eller værelseskammerater.
Det er forsvaret, der har vurderet, hvor de har plads
Derfor har Region Sjælland i samarbejde med Forsvaret og Styrelsen for Patientsikkerhed oprettet karantænefaciliteter i Jonstruplejren i Ballerup, så nære kontakter til coronasmittede fra Region Sjælland, der ikke har mulighed for at isolere sig i eget hjem, frivilligt kan gå i karantæne der.
Forsvaret stiller base tilrådighed
Samtlige fem regioner i Danmark har en aftale med Forsvaret om, at de sætter karantænefaciliteter til rådighed, hvis der er behov for det i forbindelse med udbrud af smitsomme sygdomme, fortæller Ole Mazur Hendriksen, der er lægefaglig chef i Præhospitalt Center, Region Sjælland.
- Så det er forsvaret, der har vurderet, hvor de har plads, fortæller han.
Lige nu er der ingen, der benytter sig af tilbuddet, der blev oprettet i forbindelse med smitteudbruddet på Danish Crown i Ringsted i begyndelsen af august.
Om karantænecenteret:
- Jonstruplejren består af mange selvstændige bygninger - og det er derfor nemt at gå i karantæne i den ene bygning, samtidig med at lejrens øvrige funktioner kører videre. Forsvaret, Rigspolitiet og Hjemmeværnet benytter de øvrige dele af Jonstruplejren.
- Karantænefaciliteterne i Jonstruplejren er et tilbud til borgere, der er nære kontakter til en smittet person. De er derfor potentielt smittede med corona på grund af deres tætte kontakt med en smittet.
- Det er Region Sjælland, der har ansvar for at stille karantænefaciliteter til rådighed til potentielt smittede efter aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed.
- For borgere smittet med corona, men uden behov for indlæggelse, skal den enkelte kommune stille faciliteter til rådighed til isolation af borgere, som på baggrund af kommunens visitation og af hensyn til andres sundhed ikke kan være isoleret i eget hjem og frivilligt vil lade sig isolere på en sådan facilitet.
- Her var der en del polske arbejdere, der boede tæt sammen, og som ikke havde mulighed for at isolere sig i deres hjem, fortæller Ole Mazur Hendriksen.
Meningen med karantænen er, at potentielt smittede holdes adskilt fra andre borgere, indtil den maksimale inkubationstid er overstået.
Artiklen fortsætter under billedet.
Inkubationstiden er den tid, der går, fra man har været udsat for smitte, til man får symptomer.
For corona er inkubationstiden i gennemsnit fem til syv dage, men der kan gå alt fra to til tolv dage fra smitte, til man begynder at få symptomer.
Foreløbig er 25 karantænepladser gjort klar i Jonstruplejren, og de kan udvides efter behov.
Karantænen er frivillig, og det er derfor op til den enkelte borger at takke ja eller nej til tilbuddet.
Region Sjællands aftale om karantænepladserne i Ballerup varer i første omgang indtil udgangen af året.