Region vil ikke anke afgørelser om erstatning efter mangelfulde brystundersøgelser

En aktindsigt viser, at Region Sjælland ikke længere vil anke afgørelser i sager om erstatning for mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De brystkræftramte kvinder, der har søgt erstatning for svigt på Ringsted Sygehus, vil ikke blive mødt med en anke fra Region Sjælland, hvis de vinder sagen i Patienterstatningen.

Det skriver Jyllands-Posten søndag.

Avisen har fået aktindsigt i en redegørelse, som Region Sjælland har sendt til Sundheds- og Ældreministeriet, og af den fremgår det, at Region Sjælland ikke vil anke sager, hvor kvinder har fået tilkendt erstatning efter en mangelfuld undersøgelse for brystkræft på Ringsted Sygehus.

I begyndelsen af september kunne Jyllands-Posten fortælle om en kvinde, der fik stillet sin kræftdiagnose med 184 dages forsinkelse på grund af mangelfulde undersøgelser på Ringsted Sygehus. Patienterstatningen tilkendte kvinden en erstatning, men ifølge Jyllands-Posten ankede Region Sjælland den afgørelse.

brystkræft
Læs også
Tre kvinder har fået erstatning i sag om brystkræft - 14 er blevet afvist
brystkræft
Læs også
Tre kvinder har fået erstatning i sag om brystkræft - 14 er blevet afvist

Heino Knudsen (S), der er formand for Region Sjælland, siger i et skriftligt svar til avisen, at det var ledelsen på Ringsted Sygehus, der ankede sagen, og at han beklager ankesagen dybt.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Tre har fået erstatning

Region Sjælland oplyste i december 2018, at der fra perioden marts 2013 til 2017 var blevet udført mangelfulde brystundersøgelser af kvinder, hvor der var mistanke om brystkræft. Og det var i strid med de nationale retningslinjer på området.

Cirka 2.600 kvinder var blevet mangelfuldt undersøgt i perioden, oplyste regionen til Styrelsen for Patientsikkerhed, og derfor blev 735 kvinder indkaldt til en ny undersøgelse.

Hvad kan give erstatning?

Forudsætningen for at få erstatning er, at der er sket en skade. Man kan ikke få erstatning, alene fordi behandlingen ikke har været optimal, eller fordi brystkræften blev opdaget for sent. 

Inden for brystkræft kan man tale om en skade, hvis:

  • Kvindens overlevelsesprognose er blevet forringet på grund af en forsinket diagnose
  • Kvinden har skullet igennem mere indgribende behandling, end hvis kræften var opdaget tidligere – for eksempel fjernelse af bryst i stedet for en brystbevarende operation
  • Kvinden har haft en længere sygeperiode, end hvad der normalt er tilfældet
  • Kræften ikke blev opdaget i tide og var årsag til dødsfald.

Patienterstatningen er nu i gang med at gennemgå 304 kvinders patientforløb. Alle kvinderne har fået kræft i den periode, hvor de mangelfulde brystundersøgelser foregik på Ringsted Sygehus, og Patienterstatningen skal vurdere, hvem af de 304 kvinder, der har ret til erstatning.

Ringsted Sygehus
Læs også
Nye alvorlige fejl fundet i sag om brystkræft
Ringsted Sygehus
Læs også
Nye alvorlige fejl fundet i sag om brystkræft

Indtil videre er 17 sager afgjort, og tre kvinder har fået erstatning. Det skrev Patienterstatningen i en pressemeddelelse tidligere på ugen. 

 


Nyhedsoverblik