Regionen kritiseres for midlertidige ambulance-baser: - Det er sjusket

Region Sjælland bliver ikke klar med baser for samtlige ambulancer, når opgaven hjemtages til næste vinter. 3F frygter for de ansattes arbejdsmiljø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mangel på permanente ambulancestationer, når Region Sjælland til næste år starter egen ambulance-virksomhed, bliver mødt af kritik fra 3F.

Som TV2 ØST kunne fortælle fredag, forudser Region Sjælland, at der bliver mangel på ansatte, når regionen hjemtager opgaven med at køre ambulancer.

Men det er ifølge regionen også "sandsynligt", at ikke alle baser, som personalet skal køre ud fra, står klar til brug den 1. februar 2024, hvor kontrakten med den nuværende operatør, Falck, udløber.

quote Alt, hvad der er midlertidigt, forstyrrer mulighederne for at få ro og restitution

Flemming Overgaard, forhandlingssekretær, 3F

- Det er sjusket. Regionen har jo selv besluttet, at man ville hjemtage ambulancetjenesten, men nu virker det som om, at det kommer bag på dem. Vi har set andre steder, at man endte med barakker i lignende situationer.

Sådan siger Flemming Overgaard, der er forhandlingssekretær i 3F, i en mail til TV2 ØST, om den situation, han forudser, der venter redderne, hvis de takker ja til jobbet hos Region Sjælland.

3F organiserer store dele af redderne i Falck, hvorfra regionen overtager opgaven med ambulancekørsel i det østlige samt sydlige område af regionen.

GRAFIK: Ifølge Benny Jørgensen, præhospital direktør, Region Sjælland, er det baserne i Haslev, Faxe, Vordingborg, Stege og Hårlev, som på nuværende tidspunkt ikke forventes klar til opstarten i februar 2024.

Regionen selv peger på, at der kan blive brug for at leje omkring syv af de nuværende ambulancestationer fra Falck. Alternativt kan leje af lokaler på eksempelvis brandstationer komme på tale, ind til regionens egne baser står klar.

quote Der er ingen tvivl om, at det kan være en afgørende faktor for, hvor man har lyst til at arbejde

THOMAS BRÜCKER, SEKTORNÆSTFORMAND, FOA

Og det er problematisk, mener Flemming Overgaard.

- Alt, hvad der er midlertidigt, forstyrrer mulighederne for at få ro og restitution. Desuden giver midlertidige løsninger usikkerhed. Redderne har brug for, at der er ro på bagsmækken, og at forholdene er i orden. De har brug for sikkerhed, så de har det fornødne overskud, når situationen bliver presset for eksempel i forbindelse med ulykker, siger han og tilføjer:

- Jeg frygter, at det ikke bliver et bedre arbejdsmiljø, der skabes, når man måske skal indkvartere redderne i barakker eller i hoteller, slet ikke i en situation, hvor der mangler mandskab.

Tror på det bliver godt

Hos FOA, der forestår organiseringen af redderne hos regionerne, bliver udsigten til midlertidige baser betegnet som "uheldigt".

- Det er selvfølgelig super ærgerligt, at de baser ikke når at blive klar. Og der er ingen tvivl om, at det kan være en afgørende faktor for, hvor man har lyst til at arbejde, hvis man er lidt i tvivl, siger sektornæstformand Thomas Brücker.

quote Hvis man mener, det giver et dårligere arbejdsmiljø, må man jo også mene, at redderne har et dårligt arbejdsmiljø i dag

Benny Jørgensen, præhospital direktør, Region Sjælland

Han mener dog, at Region Sjælland har intentioner om at lave nogle "rigtig fine faciliteter til deres medarbejdere".

- Det er positivt, og det gør også, at jeg er betrygget i, at der på sigt kommer nogle rigtig fine baser, siger han.

Region Sjælland skal bygge i alt syv nye baser i forbindelse med overtagelsen af opgaven med ambulancekørsel. Her har man ifølge præhospital direktør Benny Jørgensen prioriteret de største baser i første omgang.

- Vi har prioriteret Ringsted og Køge, som vi skal have færdige først, siger han.

Afviser kritik

Han mener dog ikke, at det er noget problem i forhold til de ansattes vilkår, hvis der bliver brug for midlertidige baser.

- Det er ikke en trussel for os. Vi lejer de bygninger, som redderne har i dag. Hvis man mener, det giver et dårligere arbejdsmiljø, må man jo også mene, at redderne har et dårligt arbejdsmiljø i dag. Så det er et dårligt argument, siger han.

Læs også
Mangler mindst 70 ambulancereddere
Læs også
Mangler mindst 70 ambulancereddere

Det er endnu ikke afgjort, om Region Sjælland får brug for at leje baser for ambulanceredderne i en række byer.

- Men det formoder jeg, vi skal, siger Benny Jørgensen.

Han afviser samtidig, at der bliver tale om, at de ansatte vil få personalestuer og hvilefaciliteter i barakker.

Benny Jørgensen, præhospital direktør, Region Sjælland, mener at de midlertidige baser vil være fuldt ud på niveau, med de baser, som redderne har i dag hos Falck.
Benny Jørgensen, præhospital direktør, Region Sjælland, mener at de midlertidige baser vil være fuldt ud på niveau, med de baser, som redderne har i dag hos Falck. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Ifølge Benny Jørgensen er det baserne i Haslev, Faxe, Vordingborg og Stege, der, som tingene ser ud lige nu, ikke bliver klar til 1. februar 2024. Dertil kommer basen i Hårlev på Stevns. Her er den grund, Region Sjælland vil bygge ny ambulancestation på, forurenet.

- Så snart, det er på plads, finder vi ud af, hvordan vi etablerer os der – men det er ikke en station, som er døgnbemandet. Så der er ikke nogen, der skal sove der. Der er tale om en pavillon – der er altså ikke tale om mandskabsvogne.

Læs også
Ambulancer rykker langsommere ud - og det er der to årsager til
Læs også
Ambulancer rykker langsommere ud - og det er der to årsager til

Region Sjælland har været undervejs med at hjemtage opgaven med at køre ambulancer siden 2020.

- Man kan altid mene, at det har været en optimistisk plan. Men den skulle først godkendes i regionsrådet i 2020, hvorefter vi skulle finde grunde for baserne. Siden har leverandørerne været optaget på grund af travlhed i byggebranchen, forklarer Benny Jørgensen og tilføjer:

- Vi har godt vidst, at det med baser ville blive et stort problem. Det har det også været for Falck, da de vandt kontrakten ved seneste udbud.

Falck skal fra næste år fortsat køre ambulance for Region Sjælland i områderne for Holbæk og Slagelse sygehuse, hvor Region Sjælland altså selv skal køre ambulance i områderne for Køge og Nykøbing F sygehuse.



Nyhedsoverblik