Regioner frygter for kvaliteten på hospitaler

Det vil være at spille hasard med kvaliteten på hospitalerne, hvis regionerne skal omdannes, lyder det.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regionerne vil ikke omdannes eller nedlægges og foreslår en fjerde model for de folkevalgte enheders fremtid. Det skal samle flere sundhedsopgaver hos regionerne. 

Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

quote Der er ingen af de tre modeller, som skaber den sammenhæng, borgerne har brug for, uden at spille hasard med kvaliteten på hospitalerne

Anders Kühnau (S), formand, Danske Regioner


For tre uger siden blev det foreslået at omdanne regionerne, som har ansvaret for at drive en stor del af sundhedsvæsenet. Det var et stort emne under valgkampen i 2022. Men regionerne kalder det at "spille hasard".

- Der er ingen af de tre modeller, som skaber den sammenhæng, borgerne har brug for, uden at spille hasard med kvaliteten på hospitalerne.

- Vi foreslår en fjerde model, der samler ansvaret for flere af sundhedsopgaverne i de nuværende fem regioner, siger formand Anders Kühnau (S) fra Danske Regioner i meddelelsen.

Uenige regeringspartier 

I juni foreslog Sundhedsstrukturkommissionen tre modeller for, hvordan regionerne skal organiseres i fremtiden.

Regeringen vil præsentere sit udspil efter sommerferien, og det ventes at sætte gang i den største reform af sundhedsvæsenet i 20 år.

Det er politiske betændt, fordi regeringspartierne er uenige.

Læs også
Eksperter kommer med bud på fremtidens sundhedsvæsen
Læs også
Eksperter kommer med bud på fremtidens sundhedsvæsen

I den ene af de to erstattes de af 8-10 sundheds- og omsorgsregioner. I den anden nedlægges de helt, og styringen ryger op på centralt niveau.

Kommissionen anbefaler, at regionerne ikke længere skal beskæftige sig med ting som klima, transport, uddannelse, miljø og socialområdet. Det skal sikre et enøjet politisk fokus på sundhed.

Men forslaget er dybt kritisabelt, mener Danske Regioner.

Kan gøre ondt værre, mener Danske Regioner 

Det kan forværre "fejltagelserne" fra strukturreformen i 2007, hvor man fjernede opgaver fra de nedlagte amter.

Regionerne henviser til "en række alvorlige miljøsager samt et fald i udbuddet af højt specialiserede tilbud på socialområdet, selv om der ikke er færre borgere, der har brug for dem".

- Anbefalingen om at fjerne en stribe myndighedsopgaver er meget overraskende og afviger fuldstændigt fra rapportens gennemtænkte og nuancerede syn på sundhedsopgaverne.

- Selv om det er meget vidtgående forslag, ligger der absolut ingen analyse bag. Det er dybt problematisk, siger næstformand Mads Duedahl (V).

Læs også
Borgmestre er bekymrede for de ældre i fremtidens sundhedsvæsen
Læs også
Borgmestre er bekymrede for de ældre i fremtidens sundhedsvæsen

Han uddyber, at der ingen begrundelse er for, at regionale politikere som de eneste politikere i landet ikke kan bære ansvaret for flere områder.

- Tværtimod er der en lang række opgaver, som langt de fleste kommuner er for små til, men som stadig har meget stor betydning for borgernes dagligdag og derfor passer dårligt til staten, siger Mads Duedahl.


Nyhedsoverblik