Var det for dyrt, da Region Sjælland skiftede til Sundhedsplatformen fremfor et andet system til at håndtere patientoplysninger på sygehusene?
Det spørgsmål bliver regionen nu kontronteret med, efter Region Syddanmark har besluttet sig for at investere i løsningen fra en konkurrent, der på papiret ser ud til at koste mindre end det halve af det, som Region Sjælland gav.
Men svaret er som udgangspunkt nej, siger regionsrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S) til TV ØST.
Systemet bag Sundhedsplatformen kan virkelig meget, når det virker
- Jeg ved, at regionsrådspolitikerne gjorde et meget omfattende arbejde, dengang de valgte at skifte til Sundhedsplatformen. Det er en digital platform, der er sikret langt ud i fremtiden, siger Heino Knudsen.
Undersøgelse af forskellene
Han har bedt sin embedsmænd om at undersøge, hvad forskellene er på de to systemer - men han er i udgangspunktet ikke nervøs for, at de har valgt den forkerte platform.
- Den løsning, som region Syddanmark har valgt, var også med i det udbud, som Sundhedsplatformen vandt. Dengang blev de dog vurderet til at være for dyre, siger regionsrådsformanden.
Han understreger samtidig, at det ikke er en løsning at skrotte sundhedsplatformen - opgaven er nu at få det til at fungere godt ude på de enkelte sygehuse.
To store systemer i Danmark
Det nye system i Region Syddanmark er udviklet af det jyske it-selskab Systematic, og systemet bruges allerede i Region Midtjylland.
Region Sjælland og Region Hovedstaden bruger i stedet systemet Sundhedsplatformen, der er udviklet af det amerikanske IT-selskab Epic. Epic var også en del af udbudet i Region Syddanmark, men de blev her valgt fra som led i processen.
Der er i udgangspunktet tale om to meget forskellige systemer, der kun vanskeligt kan sammenlignes.
- De to løsninger er vidt forskellige. Systemet bag Sundhedsplatformen kan virkelig meget, når det virker. Det er funktioner, der griber dybt ind i den kliniske hverdag for eksempelvis læger, jordemødre og sygeplejersker. Der er Systematics løsning mere enkel, og kan ikke så meget, siger sundhedsøkonom og professor Jes Søgaard fra SDU til TV ØST.
Han fortæller samtidig, at der er meget forskellige bud på, hvad systemerne vil koste over tid.
- Håbet med Sundhedsplatformen er, at det i løbet af få år giver en reel besparelse i sundhedsvæsnet. Det har vi ikke set endnu, men håbet er, at det kommer, siger sundhedsøkonom og professor Jes Søgaard fra SDU til TV ØST.
Han understreger, at han stadig ikke har set de præcise beregninger på økonomien i Syddanmarks løsning.
Skal alle bruge det samme system
Kritikere har tidligere peget på, at Danmark er for små til at have flere forskellige systemer til at håndtere patientdata i sundhedssystemet - blandt andet fordi systemerne er så dyre i udvikling og indkøb.
Det er dog en meget kompleks systemstilling, hvor der ikke er mange erfaringer at trække på fra verdensplan, siger Jes Søgaard. Han understreger, at der kan være fordele og ulemper ved både at centralisere systemerne og ved ikke at gøre det.
Også regionsrådsformand Heino Knudsen (S) kan se fordele og ulemper ved begge løsninger.
- Et fælles system vil selvfølgelig gøre mange ting noget lettere. Vi skal dog ikke undervurdere, at vi med den nuværende løse model hele tiden har nogle selskaber, der kæmper om at levere det bedste produkt. Jeg tror, at konkurrencen er med til at optimere og udvikle de elektroniske patientsystemer, siger han.