Rekordmange søger julehjælp igen – coronakrisen har skabt et større behov

Igen i år er der rekordmange, der har søgt om julehjælp. I år skyldes det især coronakrisen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Med kun få uger til juleaften er det snart tid til at få styr på både julegaver og julemad. Men det er ikke alle, der har de samme muligheder for at holde jul.

Igen i år oplever Dansk Folkehjælp rekordmange ansøgninger fra familier om julehjælp. Sidste år ansøgte 14.600 familier på landsplan, men i år, når muligheden for at ansøge slutter klokken 23.59 mandag aften, så forventes det, at ansøgertallet overstiger 15.000.

- Sidste år, i forbindelse med jul, så vi for første gang en stagnering i ansøgertallet. Det er fladet ud på et rekordhøjt niveau, men vi havde en forventning om, at vi ville se en mindre tilbagegang i år. Og så kommer corona, som ingen kunne forudse. Det betyder jo lige pludselig, at der kommer nogle nye ansøgere, der ikke har ansøgt tidligere, siger generalsekretær Klaus Nørlem.

Julehjælp fra Dansk Folkehjælp

Julehjælp 2020 har en samlet værdi af 1.500 kroner pr. familie og består af:

  • Julemad og kolonialvarer
  • 1 gavekort til indkøb af gaver til familiens børn

 

Julehjælp 2020 uddeles af Dansk Folkehjælps lokalafdelinger og frivillige.

 

Kilde: Dansk Folkehjælp

Coronakrisen har gjort flere arbejdsløse

Mandag udløber fristen for at ansøge. I skrivende stund har over 2133 familier ansøgt om julehjælp i regionen. Det er knap 16 procent af alle ansøgninger på landsplan.

Flest har ansøgt i Slagelse Kommune, næstflest i Guldborgsund Kommune, mens Næstved har tredje flest ansøgere, viser de regionale tal.

indsl_julehjaelp.mixdown.transferd.jpg
Læs også
Rekordstort antal ansøgere til julehjælp:
Må droppe jul og ferie med børnene
indsl_julehjaelp.mixdown.transferd.jpg
Læs også
Rekordstort antal ansøgere til julehjælp:
Må droppe jul og ferie med børnene

Mange af de familier, der har ansøgt, har anført, at de er på overførselsindkomst, mens næsten en tredjedel af personerne ikke har haft et job i mere end otte år. I år er der dog også en del nye ansøgere, der som følge af coronakrisen har mistet deres job og er kommet på overførselsindkomst. Det drejer sig om næsten fem procent i regionen.

- Den stigning, vi kigger ind i, matcher meget godt de her ny-fattige, som har mistet deres job og er kommet på overførselsindkomst, som nu henvender sig til os for at give deres børn en god jul, siger Klaus Nørlem.

30 procent af ansøgerne fra regionen har svaret, at coronakrisen har påvirket dem økonomisk, da de har haft større udgifter.

Uden støtte – ingen julehjælp

Med de mange ansøgere kræver det også mange bidragsydere for at kunne hjælpe alle familierne. Hos Dansk Folkehjælp anslår man, at man skal bruge mere end 22 millioner kroner, hvis man skal kunne hjælpe alle.

- For os handler julehjælpen om en eneste ting: Hvor mange familier vi kommer til at hjælpe. Det kan sidestilles med, hvor mange midler vi kommer til at samle. I år er vi lidt bekymrede, fordi julehjælpen stort set er båret af private virksomheder og private bidragsydere. Vi har jo en historisk krise, så vi er derfor meget spændte på, hvordan det påvirker vores muligheder for at samle opbakning til vores indsamling, siger Klaus Nørlem og fortsætter:

- I de forgående år har jeg altid troet, når vi nærmer os den første egentlige indsamlingsdag, at vi altid vil nå vores indsamlingsmål. Der må jeg bare sige i år, at jeg simpelthen ikke aner det.

Antal uddelte julepakker

Dansk Folkehjælps uddelte julepakker:

  • 2015 = 5.400
  • 2016 = 9.100
  • 2017 = 9.540
  • 2018 = 11.000
  • 2019 = 11.400


Kilde: Dansk Folkehjælp

Tirsdag begynder indsamlingen til julehjælpen for alvor. Her vil forskellige virksomheder ringe rundt til deres erhvervsværk og forsøge at samle penge ind.

Også ansøgertallet til feriehjælp var i år rekordhøjt. Her var tallet næsten 50 procent højere end sidste år.

 


Nyhedsoverblik