Rekordmange forældre søger om hjælp til deres børn

Flere forældre i Region Sjælland går forgæves, når de kontakter kommune eller skole for at få hjælp til deres børn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Telefonerne gløder hos Forældrerådgivningen. 

For flere fortvivlede forældre efterspørger hjælp, hvis barnet mistrives og kontakten til skole og kommunen enten er dårlig eller helt væk. En ny årsrapport viser, at der er sket en rekordstigning af henvendelser til Forældrerådgivningen. Henvendelser, som egentligt burde være håndteret af skole eller bopælskommune.

- Vi oplever rigtigt mange forældre, der har brug for rådgivning – især i forhold til deres rettigheder, men også i forhold til at bevare en konstruktiv dialog med skole og kommune om deres barn, siger leder af Forældrerådgivningen Rikke Alice Bille.

quote Det er enormt bekymrende, at der sidder forældre, der ikke føler sig hørt

Regitze Spenner Ishøy, næstformand i Skole og Forældre

I 2020 fik Forældrerådgivningen 1.164 henvendelser – det tal steg sidste år til 1.757. En ny rekord for den uvildige rådgivningsinstans.

- Flere og flere forældre har svært ved at komme igennem til de rette personer og instanser. Især når det drejer sig om PPR – Pædagogisk Psykologisk Rådgivning. De føler, at de ikke bliver hørt og synes, at de bare bliver sat på hold, hvor de venter og venter på svar. Imens får børnene det dårligere og dårligere, siger Rikke Alice Bille.

- Forældrerådgivningen har haft rekordstigning fra frustrerede forældre, der ønsker hjælp og høre om deres rettigheder, fortæller leder af Forældrerådgivningen, Rikke Alice Bille
- Forældrerådgivningen har haft rekordstigning fra frustrerede forældre, der ønsker hjælp og høre om deres rettigheder, fortæller leder af Forældrerådgivningen, Rikke Alice Bille Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Intet sker

Det kender forældreparret Rikke og Kim Østfeldt-Witt fra Nakskov alt for godt. De har siden august sidste år forsøgt at få en såkaldt Pædagogisk Psykologisk Vurdering (PPV) af deres yngste søn, Liam.

- Liam og hans storebror Linus er født med den sjældne genmutation, Donson, hvilket betyder, at de har en hjernedefekt. For at finde den rigtige hjælp til Liam har vi brug for den vurdering – men vi oplever kun lukkede døre, siger Rikke Østfeldt-Witt.

Læs også
Fra én måned til et år - stor forskel i ventetiden på psykologiske vurderinger af børn
Læs også
Fra én måned til et år - stor forskel i ventetiden på psykologiske vurderinger af børn

Parret har prøvet at kontakte skolederen, PPR, afdelingsledere i Lolland Kommune og politikere, men intet er sket.

- For at få hverdagen til at fungere har jeg sagt mit job op som butikschef og er nu hjemmegående husfar og Rikke har deltidsjob. Alene transporten til og fra specialskolen bruger vi cirka 12 timer på om ugen. Vi har brug for at finde en løsning på vores børns mistrivsel og få noget hjælp. Men vi kan ikke få svar fra de instanser, der egentligt burde hjælpe os. Derfor kontaktede vi forældrerådgivningen for at få nogle gode råd, siger Kim Østfeldt-Witt.

Skole og Forældre bekymret over udviklingen

Næstformand i Skole og Forældre, Regitze Spenner Ishøy, er glad for, at rådgivningen kan hjælpe, men hun er bekymret over udviklingen generelt. Alene fra Lolland og Næstved kommuner oplever Forældrerådgivningen henholdsvis to og tre en halv gange så mange henvendelser som året før.

- Det er enormt bekymrende, at der sidder forældre, der ikke føler sig hørt. Vi har i Skole og Forældre rakt ud til kommunerne, så vi sammen kan se nærmere på, hvordan vi takler det her. Så det håber vi, at de tager imod, siger Regitze Spenner Ishøy.

Næstformand i Skole og Forældre, Regitze Ishøy, er bekymret over udviklingen
Næstformand i Skole og Forældre, Regitze Ishøy, er bekymret over udviklingen Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

I Lolland Kommune genkender man dog ikke kritikken.

- Jeg har personligt ikke hørt om de problemer, der bliver nævnt - det gør lederen af vores PPR heller ikke. Vi kan se, at gennemsnitstiden fra forældre, der kontakter en skoleleder om deres barns mistrivsel eller lignende, til sagen ligger hos PPR er lige over en måned. Og det tager i gennemsnit lidt over tre måneder fra første kontakt til der foretages en PPV, siger sektorchef for Børn, Unge og Familie, Lotte Christensen.


Nyhedsoverblik