På lørdag går sygeplejerskerne i en række kommuner og på en række sygehuse i strejke. Her i regionen berører det to sygehuse, Næstved og Slagelse, og to kommuner, Ringsted og Holbæk.
I omegnen af 500 sygeplejersker står til at blive taget ud til konflikt på de to sygehuse, fortæller sygehusdirektør Niels Reichstein Larsen.
Alt det, der er planlagt, og som ikke er livs- og førlighedstruet, det bliver udsat
- Alt det, der er planlagt, og som ikke er livs- og førlighedstruet, det bliver udsat.
Og det rammer bredt, forklarer sygehusdirektøren. I alt ni afdelinger er berørt.
- Vi er efterhånden så trimmet en organisation, og en kæde er som bekendt ikke stærkere end det svageste led. Så hvis du mangler en anæstesisygeplejerske, så kan du ikke bedøve – det vil sige, hvis man fjerner nogle af dem, som tager sig af det planlagte, påvirker det det hele.
På Næstved og Slagelse Sygehuse arbejder man nu på at få det fulde overblik over, hvor mange patienter, der bliver berørt. Derfor er et større koordineringsarbejde gået i gang på de to sygehuse, fortæller Niels Reichstein Larsen.
- Vi har tænkt os at gøre det på den måde, at vi skriver ud til de berørte patienter to gange i ugen.
- Torsdag skriver vi til dem, der bliver påvirket mandag-onsdag i den efterfølgende uge og mandag skriver vi til dem, der bliver påvirket torsdag og fredag i indeværende uge.
Ifølge sygehusdirektøren gør man det på netop denne måde for at undgå flere aflysninger end højst nødvendigt.
Aktiverer nødberedskab
Også i Ringsted Kommune bliver borgerne berørt, fortæller Alice Morsbøl, centerchef for social og sundhedscentret i Ringsted Kommune.
- Vi bliver ramt hele vejen rundt. Både i vores hjemmesygepleje og sygeplejersker på plejecentre og i børnesundhedstjenesten, fortæller hun.
Det betyder dog ikke, at samtlige af de arbejdsopgaver, som sygeplejerskerne i Ringsted Kommune varetager, fra på lørdag ikke bliver udført.
Vi har lokalaftaler om nødberedskab, sådan at vi sikrer os, at borgerne får løftet deres opgaver, som gælder liv og førlighed
- Vi har lokalaftaler om nødberedskab, sådan at vi sikrer os, at borgerne får løftet deres opgaver, som gælder liv og førlighed, påpeger Alice Morsbøl.
Men for borgerne vil der opleves forandringer, forklarer hun.
- Der bliver nogle borgere, som kommer til at opleve, at de ikke møder de sygeplejersker, de er vant til.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Holbæk Kommune til denne artikel.
Utilfredse over lille lønforhøjelse
Det er medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd, som har truffet beslutning om at gå i konflikt. Her har man stemt om den mæglingsskitse, der blev indgået forlig om i Forligsinstitutionen, efter at forhandlingerne mellem fagforeningen og arbejdsgiverne, Danske Regioner og KL, brød sammen i sidste måned.
- De (sygeplejerskerne red.) har sagt nej til den mæglingsskitse, som stort set indeholdt det samme som overenskomstresultatet, og så har de i særdeleshed sagt nej til den lønforhøjelse, der lå – den er ganske enkelt ikke god nok, forklarer Helle Dirksen, kredsformand på Sjælland i Dansk Sygeplejeråd.
Konflikten blev varslet allerede i slutningen af april, men er som følge af forhandlingerne i Forligsinstitutionen blevet udskudt. Men nu har forligsmanden kastet håndklædet i ringen, og en konflikt står på lørdag til at blive en realitet.
- Det betyder, der er nogle medlemmer, der skal konflikte på vegne af alle kollegerne, og vi skal formentlig ud at aktionere og tale med borgere, og hvad vi ellers kan finde på for at fortsætte kampen for bedre løn til sygeplejerskerne, siger Helle Dirksen.
To af tre stemte nej
Det er omkring 5000, svarende til 10 procent af alle landets offentligt ansatte sygeplejersker, der går i strejke fra på lørdag, fordelt ud over hele landet med to kommuner og to sygehuse her i regionen:
- Vi skeler altid til, dels hvor vi har en god dækning med tillidsrepræsentanter og gode fællestillidsrepræsentanter, og hvor vi tænker, en konflikt vil kunne komme til at ramme. Og så skeler vi også til, hvem der har været udtaget til konflikt tidligere – så der også er lidt retfærdighed i den sammenhæng, forklarer Helle Dirksen.
Det har skabt forståeligt harme hos sygeplejerskerne
Og det er ikke uden ofre for de strejkende sygeplejersker, som blandt andet får suspenderet deres eventuelle ferie i den periode, strejken står på, ligesom de under strejken ikke får løn – men understøttelse fra fagforeningen.
Samtidig er konflikten arrangeret, så ingen borgere kommer til at lide nød, påpeger Helle Dirksen:
- Dels har vi lavet et nødberedskab, så alt akut og livstruende behandling kan foregå uanset, om det er i en kommune eller på sygehus – men der er planlagte undersøgelser og operationer, og de vil blive udskudt, siger hun og tilføjer:
- Vi er selvfølgelig kede af, det kommer til at gå ud over nogle borgere og tænker, at noget af den ærgrelse og bekymring, borgerne får, må rettes mod arbejdsgiverne og ikke mod sygeplejerskerne.
74,4 procent af medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd har stemt om mæglingsforslaget fra forligsinstitutionen, hvoraf 66,7 stemte nej og 33,3 stemte for.
Sygeplejerskerne er ifølge kredsformanden helt generelt utilfredse med de lønstigninger, der er blevet stillet i udsigt.
Derudover er det faldet mange af medlemmerne for brystet, at de lønstigninger, der fulgte i kølvandet på et stort ekstraarbejde under coronakrisen, skal modregnes i de kommende års lønstigninger.
- Det har forståeligt skabt harme hos sygeplejerskerne, siger Helle Dirksen.
Har svært ved at se en løsning
Formanden for Danske Regioners løn- og praksisudvalg, Anders Kühnau (S), siger til Ritzau, at det bliver svært at finde en udvej af konflikten.
- Det er rigtig svært at se, hvordan vi finder en løsning ved forhandlingsbordet. For det har vi forsøgt ved overenskomstforhandlingerne og siden hen i forligsinstitutionen.
- Vi har fundet løsninger, som Dansk Sygeplejeråd har fundet tilfredsstillende. Men det har medlemmerne altså ikke, siger han.
Fokus i forhandlingerne har i høj grad været på løn.
I sidste uge lukkede regeringen og regionerne dog økonomiaftalen for 2022, så der er ikke flere penge på vej.
- Jeg håber, at vi ikke får en lang konflikt. Og når vi er ovre konflikten, så håber jeg, at vi kan få nedsat den komité, der skal se på lønstrukturer. Den komités resultater skal så overgives til arbejdsmarkedets parter, siger Anders Kühnau til nyhedsbureauet og tilføjer:
- Lønspørgsmålet fylder rigtigt meget. Og det er vi meget opmærksomme på. For det er helt centralt for at gøre det attraktivt at arbejde i det offentlige, at der er løn, der opfattes som rimelig og retfærdig.