Når man ser på kalvene på Skårupgård ved Nysted, ser de alle ens ud - og lige nuttede. Men hvis kalven er en tyr, vil den få et meget kort liv.
- Den får lov til at leve et døgn og gå sammen med moderen, og så afliver vi den, forklarer mælkeproducent Bjarne Pedersen.
De spinkle jersey-køer er nemlig ikke egnede som slagtekvæg. Kviekalvene kan godt bruges, fordi de kan levere mælk senere hen. Men tyrekalvene er der ingen, der har brug for.
- Hvis den skulle fedes op til at være et år gammel, det er der ikke nogen penge i, fortæller Bjarne Pedersen. Normalt får kødkvæg nemlig lov at leve et år, før de bliver sendt til slagtning. Men der er for lidt kød på jersey-tyrene.
- Man får ikke så meget for kødet, så det er ikke økonomisk, siger Bjarne Pedersen.
Malkekøerne er nødt til at få lov at kælve en gang om året, for ellers kan de ikke bruges til malkekvæg.
Bjarne Pedersen præsenterer hvert år omkring 150 tyrekalve for boltpistolen inden for deres første levedøgn. Men det er ikke med sin gode vilje.
- Det har jeg det utroligt dårligt med. Man skal i hvert fald ikke kigge dem i øjnene eller tænke på, hvad det er, man gør, indrømmer Bjarne Pedersen, mens han lade blikket hvile på gårdens nyfødte tyrekalv.
Kalven vil blive slået ihjel inden sin én-dags fødselsdag, så moderen ikke har nået at knytte for stærke bånd til sin kalv.