Region Sjælland skifter sin ordning til frivillige førstehjælp ved hjertestop og vil fremover benytte TrygFondens Hjerteløber-ordning i stedet for Danmark Redder Liv.
Det vedtog regionsrådspolitikerne på et møde mandag.
Beslutningen blev vedtaget med et stort flertal, hvor Venstre, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre, Enhedslisten, Socialdemokratiet og Liberal Alliance alle stemte for at skifte ordning.
Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti stemte imod.
Skiftet betyder, at alle fem regioner bruger den samme ordning.
DF: Nuværende ordning er en succes
Danmark Redder Liv er blevet brugt i to et halvt år og har knap 2.000 brugere, mens TrygFondens Hjerteløbere har 70.000 tilmeldt på landsplan.
Hos Danmark Redder Liv løber de frivillige ikke kun til rene hjertestop, men også til folk med eksempelvis vejrtrækningsbesvær
Ensartetheden i regionerne og de langt flere tilmeldte hos Hjerteløberne har ikke haft afgørende betydning i holdningen hos Dansk Folkeparti, hvor samtlige seks regionsrådsmedlemmer stemte imod forslaget.
I stedet skulle regionen have forsøgt at få Danmark Redder Liv bredt endnu mere ud, mener partiet, der kalder ordningen en succes.
- Vi mener, at Danmark Redder Liv er et rigtig godt produkt med gode tilbud, der varetager de frivillige. De er forsikret, kan blive debriefet (ordning, hvor en førstehjælper kan ringe og få hjælp gennem en samtale, red.), er enten fagligt uddannet eller har et førstehjælpskursus på minimum fire timer. Det er der ikke
i TrygFondens. Ordningen spænder også bredere. Hos Danmark Redder Liv løber de frivillige ikke kun til rene hjertestop, men også til folk med eksempelvis vejrtrækningsbesvær, siger Julie Jacobsen fra partiet.
Bliver tilbudt debriefing
Beslutningen om at skifte ordning har også affødt kritik fra brugerne.
Blandt andet af Anders Gjesing, som har brugt begge programmer og foretrækker Danmark Redder Liv - især fordi det projekt lægger stor vægt på lokale klynge-fællesskaber.
Et fællesskab, der godt kan overføres til Hjerteløber-ordningen, har den præhospitale direktør i Region Sjælland, Benny Jørgensen, tidligere sagt til TV2 Øst.
- Jeg kan love fuldt ud, at Region Sjælland vil bakke op om alle de landsbyklynger, der ønskes at blive dannet i Region Sjælland, uanset om det er i Karrebæksminde, i Næstved, i Borre, eller hvor det måtte være.
Ifølge sagsfremstillingen vil regionen desuden sikre, at brugere af hjerteløberne bliver tilbudt debriefing, hvis det ønskes.