Strid om grøn gasledning endte med nederlag til rød front

Enhedslisten, SF og Radikale Venstre vil have stoppet den milliarddyre gasledning til Lolland og Falster. Men resten af regionsrådet afviste forslaget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det gik helt som forventet i regionsrådet tirsdag. 

Gassen gik af et fælles forslag fra Enhedslisten, SF og Radikale Venstre. De tre partier vil have stoppet den milliarddyre gasledning til Lolland og Falster, men resten af regionsrådet afviste kategorisk forslaget.

Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre stillede et dobbelt-forslag.

Dels skulle regionen kontakte regeringen med en opfordring om at stoppe gasledningsprojektet fra Sydsjælland til Lolland-Falster – eller i første omgang stille det i bero.

EL: Misforståelse at naturgas er grøn

Dels skulle regionen droppe sit tilsagn om, at sygehusvaskeriet i Nykøbing Falster skal tilsluttes den kommende gasledning.

Bruno Jerup (EL) forklarede hvorfor:

- Vi mener, at vaskeriet i Nykøbing Falster i lighed med det kommende sygehusvaskeri ved Holbæk skal være emissionfrit – være fri for fossile brændstoffer. 

- Desuden er der ikke noget grønt ved biogas eller for den sags skyld naturgas. Produktionen af biogas baserer sig på affaldsprodukter fra produktion af kød, og den animalske produktion udsender metangas. Biogas udsender også CO2, når man brænder den af, derfor er det en misforståelse at kalde den grøn, sagde Brune Jerup (EL).

quote Biogas udsender også CO2, når man brænder den af, derfor er det en misforståelse at kalde den grøn

Brune Jerup (EL), regionsrådsmedlem

Det var ikke synspunkter, der flyttede noget hos hovedparten af regionsrådet.

- Jeg må konstatere, at forslagsstillerne vist ikke er helt opdateret, hvad angår fakta. Biogas giver forsyningssikkerhed. Hvis vi ikke laver biogas, får vi mere metangas, og vi øger CO2-udslippet, sagde Thomas Vesth (LA).

Den konservative Lars Lindskov fik en stille latter til at brede sig i salen, da han sendte en stikpille af sted mod de radikale. Han henviste til valgkampen i sidste efterår, hvor den daværende partileder, Sofie Carsten Nielsen, ikke slap heldigt fra et besøg på Lolland.

- Jeg har lige læst en artikel fra den 8. oktober sidste år, hvor Sofie Carsten Nielsen (RV) forud for en tur til Rødby slog fast, at hun ville til Lolland for at få nogle flere varmepumper ud til alle dem, der har gasfyr. Dem er der en del af på Lolland, sagde hun dengang, citerede Lars Lindskov på regionsrådsmødet.

- Men der er jo ikke et eneste gasfyr på Lolland eller Falster. For der er netop ingen naturgasledning til Sydhavsøerne. Det fortæller mig noget om forslagsstillerne og deres bonitet. Det er parade, konkluderede Lars Lindskov.

Lolland og Falster kan sende grøn biogas til Sjælland

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) med hjemmebane i Nakskov forsvarede de lokale interesser.

- Jeg undrer mig over nogle af de misforståelser, der til stadig er i denne sag. Lige nu er der planlagt fire biogasanlæg på Lolland og Falster. De kan producere energi nok til at opvarme 90.000 ejendomme. Det er altså ikke et spørgsmål om, at der skal sendes naturgas til sukkerfabrikkerne, men at Lolland og Falster kan sende grøn biogas til Sjælland, når rørledningen bliver en realitet. 

- Samtidig er den en forudsætning for, at vi kan etablere power-to-X-anlæg, så vi kan lagre vedvarende energi. Det er nødvendigt, fordi Lolland og Falster allerede nu producerer 7-8 gange mere strøm. Det er altså også regionsrådets job, at støtte erhvervsudviklingen i hele regionen, lød det fra Heino Knudsen (S), der også lige i en sidebemærkning fik peget fingre af SF, fordi partiet på landsplan støtter rørledningen til Lolland og Falster i modsætning til det regionale udspil fra partiet.

quote Lolland og Falster kan sende grøn biogas til Sjælland, når rørledningen bliver en realitet

Heino Knudsen (S), regionsrådsmedlem

Det fik Jette Leth Buhl (SF) på banen.

- Jeg må indrømme, at det her er en ret kompleks sag. Det er måske en årsag til, at der er forskel på partiets holdning centralt og regionalt. På den korte bane er der nok fordele ved at etablere rørledningen. Men i et længere perspektiv bliver projektet mere tvivlsomt. Det er vores ambition at mindske den animalske produktion af hensyn til klimaet, og på den baggrund er det næppe muligt at opretholde en stor produktion af biogas, sagde hun.

Enhedslisten, Radikale Venstre og SF stemte for deres forslag. Resten af regionsrådet stemte imod, og dermed faldt det.


Nyhedsoverblik