Sundhedsplatformen kan være skyld i 446 mulige fejldoseringer – regionen beklager fejlen

Den sundhedsfaglige chef i Region Sjælland beklager fejlen i Sundhedsplatformen, som har medført 446 mulige fejldoseringer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er ikke noget, der kan gentage sig eller give flere fejl i ordinationer. Det antal, vi har fundet, er det antal, hvor det kan være gået galt.  

Sådan lyder det fra den sundhedsfaglige chef i Region Sjælland, Preben Cramon. For en fejl i Sundhedsplatformen kan muligvis have ført til 446 fejldoseringer i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

- Det er et stort problem, for der er patienter, der bliver utrygge hver gang, de hører om fejl, siger Preben Cramon og fortsætter:

- Og det kan vi kun beklage. Det er der ikke nogen, der kan leve med. Det, der er vigtigst for os er, at vi reagerer omgående, så vi sikrer patienterne mest muligt.

Nogle kan have fået for lidt - andre for meget

Fejlen er sket, fordi en funktion i Sundhedsplatformen har været slået til.

quote Problemet her er, at vores it-system handler om patienter, der er i behandling, derfor er det rigtig trist, når vi opdager en fejl som den her, for det skaber en vis uro ude blandt patienterne

Preben Cramon, sundhedsfaglig chef, Region Sjælland

- Når den er slået til, kan den forårsage nogle ulykker på nogle enkelte ordinationer – slet ikke på alle, men på nogle enkelte, siger Preben Cramon.

Funktionen skal gøre, at patienterne tager færrest mulige piller. Det vil sige, at i stedet for at tage to piller på et halvt gram, så kan patienten tage én pille på ét gram.

- Og det er sådan set en gode, men problemet er, at den rent teknisk laver nogle ulykker på nogle enkelte ordinationer, og det er det, vi har opdaget. Derfor har vi slået funktionen fra, siger Preben Cramon.

Betyder det, at der er nogen, der har fået for store doser?

- Det er det, vi er ved at analysere. Det kan være, der er nogen, som har fået for lidt, og nogle, der kan have fået for meget, lyder det fra Preben Cramon.

Paracetamol-sagen

I oktober kom det frem, at flere end 3.000 patienter, der havde været i behandling på hospitaler i Region Sjælland og i Hovedstaden, gennem seks uger i august og september var udsat for en risiko for at blive forgiftet med for store doser af det smertestillende lægemiddel paracetamol.

Det skrev Politiken.

sundhedsplatformen1.jpg
Læs også
Ny fejl i Sundhedsplatformen kan have ført til fejldoseringer
sundhedsplatformen1.jpg
Læs også
Ny fejl i Sundhedsplatformen kan have ført til fejldoseringer

- Det, man kan sige, vi lærte af den her paracetamol-sag, som det her er en afledt størrelse af, er, at patienterne gudskelov tager den medicin, som de har fået at vide fra lægen. Det vil sige, at de ikke forholder sig til det, der står et eller andet sted, men tager det antal piller, de har fået besked på, siger Preben Cramon.

- Sandsynligheden for, at der var sket noget med patienterne, er minimal, og vi håber på det samme den her gang.

Antal mulige fejldoseringer i Region Sjælland: 

Holbæk Sygehus

16 patienter

17 ordinationer

 

 

Køge Sygehus

14 patienter

15 ordinationer

 

 

Næstved Sygehus

3 patienter

3 ordinationer

 

 

Nykøbing Falster Sygehus

12 patienter

12 ordinationer

 

 

Roskilde Sygehus

25 patienter

26 ordinationer

 

 

Slagelse Sygehus

17 patienter

18 ordinationer

 

 

Filadelfia (Dianalund)

1 patient

1 ordination

 

 

Psykiatrien

5 patienter

5 ordinationer

Skaber uro blandt patienter

Hvor skrøbeligt er det her system, når der kan blive ved med at dukke fejl frem?

- Sundhedsplatformen er hverken mere eller mindre skrøbelig, end et hvert andet meget stort it-system, som det jo er. Og i store it-systemer er der risiko for fejl. Problemet her er, at vores it-system handler om patienter, der er i behandling, derfor er det rigtig trist, når vi opdager en fejl som den her, for det skaber en vis uro ude blandt patienterne, siger Preben Cramon.

09279b20-d184-4644-aa54-2d742155b3d8.jpg
Læs også
Sundhedsplatformen:
Flere end 3.000 patienter i risiko for medicinforgiftning
09279b20-d184-4644-aa54-2d742155b3d8.jpg
Læs også
Sundhedsplatformen:
Flere end 3.000 patienter i risiko for medicinforgiftning

Hvor trygge er I ved, at der så ikke kan være andre ting, der er slået til i Sundhedsplatformen?

- På de andre ordinationer har vi ikke rigtig noget. Det er som sagt lavet på grund af den her funktion, der har været slået til. Og vi har gennemgået, om der – både i forhold til indlagte og udskrevne patienter – er påvirkning der. Og vi mener at være igennem det hele.

- Men selvfølgelig kan vi ikke give nogen garantier. Der kan opstå fejl, lyder det fra Preben Cramon.


Nyhedsoverblik