Syge patienter må ligge på gangene: - Vi har ikke set lignende før

Danske Patienter og Yngre Danske Akutmedicinere er bekymrede for, at presset på Region Sjællands akutafdelinger kan medføre fejl og patientskader.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I begyndelsen af januar i år blev Arthur Marszalek fra Nakskov indlagt på akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus.

- Jeg kom ind i nat med mange smerter. De mistænker, at jeg har galdesten, fortalte han.

Han blev i første omgang indlagt på en stue, men blev senere om formiddagen flyttet ud på gangen, og det har han stor forståelse for.

- Det er, fordi de skulle bruge nogle maskiner derinde, og jeg bruger ikke maskinerne, så det giver jo ingen mening, at jeg ligger og optager en plads for en anden, der har mere brug for den, siger han.

Der er travlhed på akutafdelingerne i Region Sjælland, og det skaber bekymring for patienterne hos flere organisationer.
Der er travlhed på akutafdelingerne i Region Sjælland, og det skaber bekymring for patienterne hos flere organisationer. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

TV2 ØST har den seneste tid beskrevet, hvordan medarbejderne på akutafdelingerne i henholdsvis Nykøbing Falster, Slagelse, Holbæk og Køge i Region Sjælland kæmper med travlhed og overbelægning, blandt andet i serien Akutafdelingen, der er optaget på akutafdelingen på Slagelse Sygehus.

I serien udviser patienterne stor forståelse overfor, at personalet er pressede og løber hurtigt, og at de må vente og indimellem ligge på gangen. 

Har ikke set lignende

Men patienternes beretninger fra afdelingerne vækker også bekymring, blandt andet hos Danske Patienter.

- Vi mener ikke, at vi har set lignende før. Når akutafdelingerne er tilsandede, når de bagvedliggende medicinske afdelinger er tilsandede, og man ikke kan flytte patienter op i de bagvedliggende afdelinger, så er der overbelægning, og det går ud over patientsikkerheden, og der sker flere fejl, siger Morten Freil, der er direktør i Danske Patienter. 

- Det er uværdigt, at patienterne skal ligge på gangene. Så det er en bekymrende situation, vi har i øjeblikket, siger Morten Freil, der er direktør i Danske Patienter.
- Det er uværdigt, at patienterne skal ligge på gangene. Så det er en bekymrende situation, vi har i øjeblikket, siger Morten Freil, der er direktør i Danske Patienter. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Danske Patienter er en sammenslutning af 23 medlemsorganisationer, der repræsenterer i alt 104 patientforeninger og pårørendeforeninger med til sammen 900.000 medlemmer.

- Samtidig er det også uværdigt, at patienterne skal ligge på gangene. Så det er en bekymrende situation, vi har i øjeblikket, siger han.

Akutmedicinere bekymrede

Også interesseorganisationen Yngre Danske Akutmedicinere er bekymrede.

Det fortæller Emil Ejersbo Iversen, der er reservelæge på akutafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Køge og bestyrelsesmedlem i Yngre Danske Akutmedicinere. 

Han understreger dog, at man ikke som patient skal være nervøs eller bange for at blive indlagt på en akutafdeling i Region Sjælland.

Læs også
Behandlinger i hjemmet kan aflaste akutafdelinger
Læs også
Behandlinger i hjemmet kan aflaste akutafdelinger

- De patienter, der er oplagt akut alvorligt syge, de vil altid få den hjælp, de har behov for - også når der er rigtig, rigtig travlt. Men de dage, hvor vi har alvorlig spidsbelastning, og det sker oftere og oftere, så er der en øget risiko for, at der kan ske patientskade på den ene eller anden måde, fortæller han og forklarer, hvad en patientskade kan være. 

- Så er der risiko for, enten at vi får stillet den forkerte diagnose, eller vi får stillet diagnosen for sent, sådan at man kan ende med at få et længere hospitalsophold, end man havde behov for, eller man kan måske ligefrem ende med at blive så alvorligt syg, at man har behov for kortvarigt at komme på intensivafdelingen, uden at det havde været nødvendigt. Men vi er endnu ikke der, hvor den type patientskade forekommer, siger han.

Emil Ejersbo Iversen er reservelæge på akutafdelingen på Sjællands Universitets Hospital i Køge.
Emil Ejersbo Iversen er reservelæge på akutafdelingen på Sjællands Universitets Hospital i Køge. Foto: Privatfoto

I flere danske medier har der i de seneste uger været omtale af situationen på Regionshospitalet Gødstrup nord for Herning, hvor lægerne offentlig har udtalt, at patientsikkerheden er truet på grund af travlhed og overbelægning.

Bekymrede for "crowding"

Der findes dog endnu ikke danske data på, hvor stor skade travlhed og ventetid i akutafdelingerne kan gøre.

Et engelsk studie viser, at 1 patient ud af 82 dør unødvendigt, hvis de venter længere end seks til otte timer på at komme videre fra akutafdelingen og ud på en afdeling.

Studiet kan formentlig ikke overføres direkte til danske forhold, men det afspejler en tendens, der betyder, at situationen skal tages alvorligt.

- Studiet viser primært den skade, der kan ske, når patienterne ikke kan komme videre fra akutafdelingen, når de er blevet vurderet og skal indlægges. Men tendensen med, at den stigende ventetid i akutmodtagelsen giver større risiko for fejl, kan med høj sandsynlighed overføres, siger Emil Ejersbo Iversen.

I den seneste tid har man sat billeder fra England, hvor ambulancerne må holde i kø, fordi akutafdelingerne er propfyldte med patienter. Her ses ambulancer, der venter foran Royal London-hospitalet i det østlige London.
I den seneste tid har man sat billeder fra England, hvor ambulancerne må holde i kø, fordi akutafdelingerne er propfyldte med patienter. Her ses ambulancer, der venter foran Royal London-hospitalet i det østlige London. Foto: Justin Tallis/AFP/Ritzau Scanpix

Ventetid, travlhed og overbelægning i akutafdelingerne kaldes med et engelsk ord crowding, og når den opstår, er der risiko for, at personalet kan miste overblikket over situationen.

- Når man er over en vis kritisk masse af ventende patienter i akutafdelingen, mister man overblikket, og også de patienter, der kan være alvorligt syge, uden at man lige umiddelbart opdager det, kan komme til at vente. Og hvis der samtidig ikke er plads på en stue, kan det være nødvendigt at placere patienten på gangen, hvor der er dårligere mulighed for observation og pleje, siger Emil Ejersbo Iversen.

Hvad er crowding?

Crowding defineres som en situation, hvor en eller flere af disse udfordringer gælder:

  • Ambulancerne kan ikke overdrage patienter til akutmodtagelsen, fordi der mangler fysisk plads

  • Tid til behandlingsstart er uacceptabel høj

  • Der er behov for at kunne afklare et stort antal patienter på samme tid, og samtidigt er et stort antal patienter ”på vej” inden for samme tidsrum. Sammenlagt overstiger de to patientstrømme den tilgængelige kapacitet i Akutmodtagelsen

Kilde: Region Nordjylland og Aalborg Universitetshospital

Også Dansk Selskab for Akutmedicin, som Yngre Danske Akutmedicinere er medlem af, har udtrykt stor bekymring for crowding og har netop udsendt en pressemeddelelse, hvor de kommer med flere anbefalinger til, hvordan man kan gøre akutafdelingerne mere robuste. 

Læs også
Forsvinder problemerne i sundhedsvæsnet, hvis regionerne bliver nedlagt?
Læs også
Forsvinder problemerne i sundhedsvæsnet, hvis regionerne bliver nedlagt?

Dansk Selskab for Akutmedicin peger blandt andet på, at der skal oprettes meget bedre mulighed for at kunne henvise patienter, der ikke er helt så akutte, til en tid i sygehusenes ambulatorier frem for, at de optager pladserne i akutafdelingerne. 

Ambulancer i kø

Den seneste måned har vi i Danmark set billeder fra England, hvor ambulancer holder massivt i kø foran flere engelske hospitaler. 

Situationer, som i England, er dog ikke set tilsvarende i Danmark. Men det er en lignende situation, som både Danske Patienter og Yngre Danske Akutmedicinere gerne vil undgå.

- Jeg vil gerne understrege, at der er vi altså ikke endnu i Danmark, men det er de steder, vi ikke vil nå hen, og det er derfor, vi råber op omkring presset i akutmodtagelserne nu, siger Emil Ejersbo Iversen.

Paramedicinerne står indimellem i kø for at få patienterne ind på akutafdelingerne. Her er det modtagelsen på Slagelse Sygehus.
Paramedicinerne står indimellem i kø for at få patienterne ind på akutafdelingerne. Her er det modtagelsen på Slagelse Sygehus. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Danske Patienter er enige. Generelt set behøver patienter i det danske sundhedssystem ikke at være bekymrede.

- Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark har et velfungerende sundhedsvæsen, men vi har nu set nogle steder og tegn på, at der meldes om at ambulancerne ikke kan komme ind, og at man ikke kan komme af med patienterne, fordi de bagvedliggende sengeafdelinger er sandet til. I Danmark er vi ikke kommet til de forhold, som vi ser i England endnu, men det er det, vi virkelig nu skal sørge for, at vi ikke kommer dertil. Der er virkelig brug for en indsats nu og her, siger Morten Freil.

Stop al den snak

På gangen i akutafdelingen i Nykøbing Falster er patient Arthur Marszalek ikke i tvivl om, at politikerne skal lytte nu. 

- De skal stoppe med al den snak og se at komme til nogle handlinger i stedet for. Vi skal hjælpe dem, som hjælper os. 

- Lige nu har jeg et problem. Jeg har brug for hjælp. Det har jeg ikke altid, men så er der så mange andre, der har. Hvis vi kan gøre noget for at hjælpe sygeplejerskerne, lægerne, hospitalerne, så der er ordentlig trivsel og arbejdsmiljø, så skal vi gøre, hvad end vi kan gøre, siger han. 

Læs også
TV2 ØST afholder topmøde om den pressede akutafdeling
Læs også
TV2 ØST afholder topmøde om den pressede akutafdeling

TV2 ØST sætter ekstra fokus på de pressede akutafdelinger ved et politisk topmøde onsdag den 8. februar. Det foregår på Slagelse Sygehus klokken 19.30.

Her skal blandt andre politikere, sundhedspersonale og eksperter på sundhedsområdet diskutere, hvordan man kan løse problemerne på de pressede akutafdelinger.


Nyhedsoverblik