- Vi skriver, fordi vi er dybt bekymrede.
Sådan indledes et brev, som sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentanter har sent til Region Sjælland. I brevet advarer sygeplejerskerne om, at de frygter for både sundhedspersonales trivsel og for patienterne.
De medicinske afdelinger og akutafdelingerne på regionens sygehuse er nemlig under stort pres. Det bekræftede den administrative ledelse mandag på forretningsudvalgsmødet i Region Sjælland.
På en forespørgsel fra SF og Radikale Venstre uddybede administrationen, at der er udfordringer med blandt overbelægning på sygehusene. Især sygehusene i Holbæk og Nykøbing Falster er pressede.
- Nu kan jeg mærke, at alvoren har bredt sig til alle partier. Det er glædeligt, at der er opbakning til og en erkendelse af den alvorlige situationer, og det kræver handling nu, siger Anne Møller Ronnex, regionrådsmedlem for Radikale Venstre.
Minimum 25 millioner kroner afsættes
Det første skridt mod en løsning blev allerede taget på mandagens forretningsudvalgsmøde.
Her blev et flertal enige om at afsætte minimum 25 millioner kroner til at afhjælpe problemerne. Hvad de konkret skal gå til, vides ikke endnu. Det besluttes endeligt på et senere møde.
- Vi er enige om, at der skal tilføjes et beløb på minimum 25 millioner kroner. Det er glædeligt. Men det skal stadig aftales, hvordan det skal gøres. Vi skal have lettet presset på det administrative arbejde, blandt andet ved at ansætte folk til det. Der kommer et forslag til, hvordan man gør det her senere, siger Anne Møller Ronnex.
Pengene kommer fra en såkaldt "bufferpulje", som er blevet afsat i budget 2022 til uforudsete udgifter.
Derudover bliver der også afsat penge i 2021, der kommer fra den pulje, der har været i overskud blandt andet på grund af lavere lønudgifter under sygeplejerskestrejken. Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) håber, at det kan være med til at lette presse på sundhedspersonaltet.
- Lige nu betyder det jo, at vi kan sætte fart på den her indsats. Det er meget vigtigt for mig, at vi bruger indsatsen konkret på ting, der kan understøtte det pres, vi oplever på vores sygehuse.
Flere penge i lommerne?
Helt så begejstret er Jacob Jensen fra Venstre ikke. Han bejler selv til formandsposten i regionen og stemte selv for forslaget om at afsætte de ekstra penge - men han så hellere, at man havde reageret tidligere.
- Vi har et presset arbejdsmarkedet, som i forvejen kalder på handling. Derfor tror jeg, at man skulle have udvist rettidig omhu og lavet en mere langsigtet plan. Så ville vi ikke som nu stå lige ved kanten, hoppe fra tue til tue og lave lappeløsninger.
Regionsrådsformanden mener dog ikke, man kunne have handlet anderledes.
- Det er svært at rekruttere det nødvendige personale, og vi står efter en coronapukkel og en pukkel efter en sygeplejerskekonflikt. Så derfor er det her rettidig omhu. Derfor glæder det mig også, at alle partier - inklusive Venstre - også er med i aften.
Pengene skal i første omgang bruges til at ansætte mere administrativt personale, der skal tage noget af presset fra de sundhedsfaglige. Men en del af pengene kan måske også havne i netop sundhedspersonalets lommer. Administrationen i Region Sjælland undersøger nemlig, om der kan laves særlige tillæg eller puljer på sygehusene, som kan være med til at få flere til at tage en ekstra tørn i kitlen.
Tanken om ekstra løn til sygeplejersker glæder Helle Dirksen, som er kredsformand for Dansk Sygeplejeråd.
- Løn er både en faktor i forhold til at fastholde og i forhold til at kunne tiltrække medarbejdere. Det skridt har regionen ikke taget endnu. Derfor er vores store opfordring, at de nu også går den vej, siger Helle Dirksen.
VIDEO: 18. oktober fortalte TV2 ØST om det store pres på Nykøbing Falster Sygehus. Se historien her: