Sygehusenes koncerndirektør: Vi er på et ekstremt niveau – og det kan blive værre endnu

Ledelsen på regionens sygehuse holder vejret. Der er mange indlagte covid-19 patienter, og der kan komme en tredje bølge, fordi den nye smitsomme variant spreder sig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er dybe panderynker hos ledelsen i Region Sjælland. Bekymringerne skyldes situationen på regionens sygehuse, hvor antallet af patienter, der er indlagt med covid-19, stadig er meget højt, og hvor udsigten til endnu en runde med mange indlæggelser truer.

- Den engelske variant, Cluster B 1.1.7, er en stor joker. Den er ved at overtage, fordi den er mere smitsom, så vi regner med, at når vi når til midten eller slutningen af februar, så vil vi have så stejl en kurve, at det kan risikere at vælte vores sygehuse, siger koncerndirektør i Region Sjælland, Leif Panduro Jensen.

quote Da det eksploderede i december, fik flere inddraget deres juleferie

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland

Region Sjælland er allerede på et ekstremt højt niveau i beredskabet, nemlig på det såkaldte trin 4b. Ved indgangen til december bestod beredskabsplanen af trin 0-3, men de mange indlæggelser sprængte planen og har betydet, at regionen har oprettet yderligere to trin, så der nu også er et trin 4 og et trin 5.

- Siden den 7. december er vi cirka en gang om ugen gået op i beredskabstrin. Det har været en mørk tid, med mange indlæggelser og også et øget antal døde. Det har været voldsomt, det er en uhyggelig sygdom, siger Leif Panduro.

Grafik: Se her de forskellige trin i Region Sjællands corona-beredskab

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kurven toppede den 4. januar 

Kurven over antallet af indlagte toppede den 4. januar med 181 indlagte covid-19 patienter på regionens sygehuse. Netop nu er der 155 indlagte coronapatienter i Region Sjælland.

- Det ser ud til, at kurven er fladet lidt ud nu, det håber vi, den seneste uge har det svinget lidt, så det er ikke et overbevisende fald, vi vil rigtig gerne længere ned, siger han.

Det høje beredskab betyder, at sygehusene i Nykøbing Falster, Slagelse, Holbæk og Sjællands Universitetshospital i Køge og i Roskilde har indstillet alle planlagte operationer og undersøgelser, der kan tåle at blive udsat, og indrettet covid-19 afsnit i stedet.

Læs også
Heunicke: Covid-restriktioner forlænges med tre uger
Læs også
Heunicke: Covid-restriktioner forlænges med tre uger

Nogle af de medicinske patienter på de afdelinger, der er ryddet, er blevet overflyttet til Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund, der fungerer som nødhospital, og de første patienter er udskrevet til kommunerne, der hver især har oprettet 1-2 pladser. Alt sammen for at aflaste personalet.

- Det er en ekstrem belastning, de er udsat for. I foråret løb de en maraton. Så fik de lov at holde lidt sommerferie, og siden har de så indhentet udskudte operationer, og da det eksploderede i december, fik flere inddraget deres juleferie, fortæller Leif Panduro.

Det er svært at spå om, hvordan coronasmitten vil udvikle sig i Danmark i de kommende måneder og situationen, og kurverne overvåges og drøftes på de daglige beredskabsmøder, regionens ledelse holder hver morgen. Men der er ét tal, som sygehusledelsen holder særligt øje med, nemlig det såkaldte kontakttal, der offentliggøres hver tirsdag kl. 14.

Læs også
Sclerosehospitalet i Haslev er klar til at hjælpe et presset sygehusvæsen
Læs også
Sclerosehospitalet i Haslev er klar til at hjælpe et presset sygehusvæsen

Kontakttallet ligger i øjeblikket på 0,9 og er faldet fra 0,96 i den forgangne uge. Et kontakttal på 1,0 betyder, at hver smittet i gennemsnit smitter én anden person. Myndighederne vil gerne have kontakttallet ned på 0,7 for at få kontrol over pandemien og være klar til, at der kommer en ny bølge af smittede med den engelske variant.

- Vi ser typisk antallet af indlæggelser stige 2-3 uger efter, at folk er smittet. Vi har nu forberedt et trin 5, som vi kan aktivere. Men jeg håber ikke, at det overhovedet bliver nødvendigt, og hvis det gør, så håber jeg, at det ikke sker før hen i marts, siger Leif Panduro Jensen.

Ambulancer i kø i London 

I England og Irland har cluster B 1.1.7 udviklet sig kraftigt, og i London har ambulancer med patienter måttet holde i kø ved flere sygehuse. Et lignende scenarie håber Leif Panduro ikke, at vi kommer til at se:

- Jeg tror, at vi kan komme til at se yderligere restriktioner, hvis kontakttallet ikke falder, for hvis vi ikke gør noget nu, så kommer der så mange patienter, at det bliver svært at håndtere de andre patienter, der kommer, og så må vi prioritere benhårdt, siger han.

Læs også
Den britiske corona-mutation - hvorfor er den så smitsom?
Læs også
Den britiske corona-mutation - hvorfor er den så smitsom?

I beredskabsplanens trin 5 er der stadig nogle håndtag, der kan drejes på, så antallet af sengepladser til covid-1 patienter kan nå helt op på 243. Al ikke-kritisk aktivitet på sygehusene vil blive udsat, så sygehusene kan udvide med yderligere covid-19 afsnit og sengepladser på Sclerosehospitalet i Haslev og rehabiliteringscenteret SANO i Skælskør kan tages i brug til medicinske patienter, der overflyttes fra sygehusene.

- Vi har den fordel, at vi er forberedte, og vi går foråret i møde og er i gang med at vaccinere de ældre. I England og Irland blev de taget på sengen, forhåbentlig kan vi nå at forsinke den engelske variant med de nedlukninger, der er nu. Så selv om alle er ved at få kvalme af træthed over ikke at se nogle mennesker og sidde hjemme, så er det vigtigt, at vi holder ud nu. Det er et kapløb med tiden, og alles bidrag tæller, siger Leif Panduro. 


Nyhedsoverblik