Sygeplejerske i opråb - mange patienter ender unødigt på akutafdelingen

For mange ikke-akutte patienter presser akutafdelingen i Slagelse, mener sygeplejerske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fire ud af fem dage er der ikke tid til at spise sin mad, og nogle dage er der heller ikke tid til at gå på toilettet. 

Sådan beskriver Steffie Jørgensen, som er sygeplejerske på akutafdelingen på Slagelse Sygehus, sin arbejdsgang på sygehuset.

En af årsagerne til at hun oplever travlhed, skyldes at der er en del patienter på akutafdelingen, som ikke behøver at blive behandlet der, men i stedet ville have gavn af at blive behandlet i hjemmet. 

Bedre forløb i hjemmet

For blot et par dage siden oplevede Steffie Jørgensen, hvordan en ung pige ringede 112, fordi hun havde en kraftig menstruation.

- Som paramediciner og redder, må man ikke afvise en patient, og derfor bliver de nødt til at tage hende med på hospitalet, da hun insisterer. Det resulterer i, at en læge skal bruge tid på at lave en konsultation. Og her tænker jeg, at det ville have gavnet hende mere, hvis hun havde ringet til vagtlægen.

bombe under pressede akutafdelinger
Læs også
Fem bomber tikker under de pressede akutafdelinger
bombe under pressede akutafdelinger
Læs også
Fem bomber tikker under de pressede akutafdelinger

Steffie Jørgensen mener, at det vil give en del borgere et langt bedre forløb, hvis de blev behandlet hjemmefra. Både fordi patienterne ville have mere ro til at komme sig, da der kan være hektisk på et hospital. Men særligt fordi det ville aflaste akutafdelingerne, mener hun. 

En kendt problemstilling

Og det billede kan Heino Knudsen (S), som er regionsrådsformand for Region Sjælland, godt genkende. 

Heino Knudsen (S) mener, at der er behov for at prioritere patienterne i akutmodtagelsen.
Heino Knudsen (S) mener, at der er behov for at prioritere patienterne i akutmodtagelsen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

På TV2 ØSTs topmøde om presset på akutafdelinger i regionen, fortæller han, at det er en meget kendt problemstilling, at mange borgere bruger akuttilbud til ikke-akutte behandlinger. 

- Vi bliver nødt til at turde prioritere i vores sundhedsvæsen også i fremtiden. Vi er nødt til at afvise nogle, når vi kan se, at det ikke er akut. For tænk, hvis vi står i en situation, hvor en person, der rent faktisk har brug for hjælp, bliver afvist eller skal vente unødigt.

E-hospitalet kan være en løsning

Heino Knudsen pointerer, at det særligt kunne være en fordel med e-hospitaler, da det ville være med til at tage trykket af akutafdelingerne, da de ikke-akutte borgere ville have en mulighed for at blive behandlet der.

- Vi må ikke glemme den digitale udvikling. Hvis vi eksempelvis ser på KOL-patienter, har de i realiteten krav på en indlæggelse, hvis de får en forværring, hvilket belaster akutafdelingen. Men når patienten har en direkte kontakt til sygehuset, kan man nå at tage behandlingen i opløbet, hvilket betyder at man kan undgå en indlæggelse, og patienten ikke behøver forlade eget hjem.

Ifølge Helle Lund er det svært, at finde de patienter, som kan sendes hjem og blive behandlet på e-hospitalet.
Ifølge Helle Lund er det svært, at finde de patienter, som kan sendes hjem og blive behandlet på e-hospitalet. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Men ifølge Helle Lund, som er flowkoordinator på Slagelse Sygehus, er det svært at undgå at få patienterne ind på akutafdelingerne. 

Derfor efterspørger hun en løsning på, hvordan man får borgerne til e-hospitalerne, da hun oplever, at der ikke er nogen, der vil tage ansvar for at sende borgerne hjem til e-hospitalerne, da borgerne ikke må være særlig dårlige.

- Når vi så står med patienter, som vi tænker kunne være en mulighed at sende hjem, så er der ingen, der tør tage ansvaret.

Tættere samarbejde

Ifølge Dan Brun Petersen, som er lægefaglig vicedirektør på Holbæk Sygehus og speciallæge i akutmedicin, kunne en mulig løsning være et tættere samarbejde mellem sygehuse og plejecentrene.

Han mener ikke, at det kun handler om, at lægerne skal have modet til at tage ansvar. Men også modet til at tænke, hvad der er den rigtige løsning.

Dan Brun Petersen mener, at man bør gentænke måden, som akutafdelingen behandler patienter.
Dan Brun Petersen mener, at man bør gentænke måden, som akutafdelingen behandler patienter. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Vi har jo nogle faglige standarder, og er vant til at gøre tingene på en bestemt måde. Og man skal gøre tingene på en anden måde, hvis man skal ændre behandlingen gennem eksempelvis et e-hospital. Og det er den udfordring, vi står i og er nødt til at tage alvorligt, siger han.

Han mener, derfor man skal være bedre til udnytte de ressourcer, man har, som eksempelvis  paramedicinere, der kan hjælpe med at komme ud til de borgere, som kan tilses i hjemmet.

Der løbes ekstra stærkt

TV2 ØST har gennem længere tid dækket, hvordan der løbes ekstra stærkt på akutafdelingerne i Nykøbing Falster, Holbæk, Slagelse og Køge.

Det er blandt andet beskrevet i serien Akutafdelingen, der følger ansatte og patienter på Slagelse Sygehus.

Onsdag aften sendte TV2 ØST live fra Slagelse Sygehus.
Onsdag aften sendte TV2 ØST live fra Slagelse Sygehus. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

I forlængelse af dækningen har TV2 ØST inviteret politikere, sundhedspersonale og eksperter på sundhedsområdet til et topmøde for at diskutere, hvordan man kan løse problemerne. 

Topmødet fandt sted på Slagelse Sygehus, hvor et panel bestående af eksperter og politikere, prøvede at finde frem til løsninger.

Panelet ved onsdagens topmøde bestod af: 

Morten Freil, som er direktør i Danske Patienter, Heino Knudsen (S), som er regionsrådsformand for Region Sjælland, Per Larsen (K), sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, Maria Durhuus (S), medlem af Folketingets sundhedsudvalg, og Dan Brun Petersen, som er lægefaglig vicedirektør på Holbæk Sygehus og speciallæge i akutmedicin.


Nyhedsoverblik