Corona-situationen kombineret med mangel på personale presser arbejdsforholdene på regionens sygehuse. For at få enderne til at nå sammen, flytter ledelsen rundt på medarbejderne.
I sidste weekend skete det for sygeplejerske Miamarie Dyrving Rasmussen. Som sygeplejerske blev hun pålagt vagt på et sengeafsnit, hvor hun ikke har speciale. Oplevelsen fik hende til at gå ud med et opråb på Facebook, hvor hun blandt andet skrev:
- Allerede inden, jeg skulle afsted klokken 22, havde jeg ondt i maven og kvalme over, at jeg skulle passe patienter i et speciale, jeg slet ikke kender.
Det er slet ikke usædvanligt. Det hører vi dagligt om, det er sådan, det foregår
Miamarie Dyrving Rasmussen arbejder normalt med hormonsygdomme på Slagelse Sygehus, men under en vagt i seneste weekend blev hun ringet op af sin leder.
- Så siger hun, at nu er det min tur til at have tabt lotteriet, og jeg skal gå i nattevagt i morgen nat på hjerteafsnittet, fortæller Miamarie Dyrving Rasmussen.
Her stod sygeplejersken i løbet af natten alene med 12 hjertepatienter, som hun grundet sit speciale ikke følte, hun havde kompetencer til at hjælpe.
- Jeg havde jo buldrende angst og var rædselsslagen for, om jeg overså noget eller var utilstrækkelig for de patienter, der lå der, fordi jeg ikke kan handle ordentligt på, hvad deres symptomer er – eller hvis de bliver dårlige på en bestemt måde, der hører til hjertesygdomme, så aner jeg ikke, hvad jeg skal stille op.
Slet ikke usædvanligt
Den oplevelse står hun ifølge Dansk Sygeplejeråd, Kreds Sjælland langt fra alene med. Her oplever man, at hele regionen er under pres.
- Vi hører rigtig ofte fra sygeplejersker, som får pålagt vagter i andre specialer eller bliver flyttet rundt til andre specialer. Det kan både være pålagte vagter eller som flere vagter, hvor man ikke har de særlige kompetencer, som man skal bruge i det her speciale. Det har selvfølgelig betydning for patientsikkerheden, siger, Ulla Birk Johansen, kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Sjælland og tilføjer:
- Det er slet ikke usædvanligt. Det hører vi dagligt om, det er sådan, det foregår.
Herfra er meldingen også utvetydig kritisk af de forhold, som Miamarie Dyrving Rasmussen beskriver:
- Vi synes, det er meget problematisk, først og fremmest på grund af patientsikkerheden. Og den anden del af det er, at det også er problematisk for arbejdsmiljøet, siger Ulla Birk Johansen og tilføjer:
- De sygeplejersker, som bliver udsat for det her, de kan ikke holde til det. Det siger sig selv. Det kan de ikke tåle på langt sigt.
Mener sygeplejersker skal favne bredt
Sygehusdirektør for Slagelse Sygehus, Niels Reichstein Larsen, bekræfter, at det er sket flere gange, at sygehuset har rykket personale rundt for at få vagtplanerne til at hænge sammen.
Hvis man er sygeplejerske og har en autorisation. Så har man kendskab til sygepleje bredt
- Jeg synes ikke, det er sjovt, at vi er nødt til at gøre det. Men vi har et dobbelt hensyn i det her – vi har hensynet til medarbejderne, som selvfølgelig skal føle sig trygge. Men vi har først og fremmest et hensyn til patienterne. Og hvis du prøver at tænke på, hvad alternativet er, så havde der ikke været en sygeplejerske, siger han og tilføjer:
- Det vil sige, der ville have været endnu færre sygeplejersker til et forholdsvist stort antal patienter.
Niels Reichstein Larsen mener dog også, at sygeplejerskerne må kunne sætte sig ud over deres speciale:
- Jeg er også nødt til som ansvarlig for sygehuset og tænke på: At hvis man er sygeplejerske og har en autorisation. Så har man kendskab til sygepleje bredt, og man har kendskab til patienter bredt. Så er jeg helt med på, at specialviden om lige nøjagtigt alle patienter kan man ikke have – men man er sygeplejerske, og man er autoriseret til at kunne tage sig af patienter i bred forstand.
Siger op
Det synspunkt deler hverken Miamarie Dyrving Rasmussen eller hendes fagforening:
- Det er jeg slet ikke enig i. Sygeplejerskerne er specialiserede, fordi det betyder noget for patientsikkerheden og for kvaliteten. Du vil aldrig sige, at en læge ikke skal være specialiseret. På samme måde er sygeplejerskerne specialiserede, fordi det betyder noget for, at patienterne bliver godt behandlet på den rigtige måde, siger Ulla Birk Johansen fra Dansk Sygeplejeråd.
Miamarie Dyrving Rasmussen har som følge af sine oplevelser valgt at sige stop.
- Det er ikke fordi, jeg ikke kan passe syge patienter. For det kan jeg godt. Men jeg kan ikke passe dem, der ligger i et andet speciale uden at have oplæring i det, siger hun og tilføjer:
- Jeg har taget konsekvensen og simpelthen sagt stop i sygehusvæsenet og skal ud i kommunalt regi nu. Men det varer ikke længe, før mine kollegaer ikke kan længere. Og så siger de også op, og så er der dem færre på sygehuset – og hvad gør de så?
TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra regionsrådsformand Heino Knudsen (S) i forhold til, hvordan han forholder sig til problematikken. Han henviser dog til Niels Reichstein Larsen, sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse.