Syv kvinder ramt af kræft efter mangelfuld brystundersøgelse

735 kvinder har fået en mangelfuld brystundersøgelse på Radiologisk afdeling på Ringsted Sygehus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Syv kvinder har fået konstateret kræft, efter de har fået en mangelfuld brystundersøgelse på Radiologisk afdeling på Ringsted Sygehus.

Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Det beklager Vagn Bach, der er sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse.

quote Det er først og fremmest en dybt beklagelig situation, vi har bragt de implicerede kvinder i, og det kan jeg ikke undskylde nok

Vagn Bach, sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse

- Det er først og fremmest en dybt beklagelig situation, vi har bragt de implicerede kvinder i, og det kan jeg ikke undskylde nok, siger han i pressemeddelelsen.

- Vi ved, at vi i et tilfælde har overset kræft hos en af de syv kvinder på grund af den forkerte visitation. Hun er derfor ikke behandlet i tide.

- Vi vil derfor kontakte hende og anbefale hende at klage over forløbet til patientklagenævnet og patienterstatningen, og det samme vil gøre sig gældende for de andre kvinder også, siger Vagn Bach.

Mangelfulde undersøgelser gennem fire år

I perioden fra 1. marts 2013 til 24. maj 2017 kan der ifølge Region Sjælland have været udført mangelfulde visitationer til brystundersøgelser på Ringsted Sygehus.

Sygehuset har gennemgået forløbene fra 1. januar 2016 frem til 24. maj 2017. Det drejer sig om i alt 2600 kvinder i den periode.

09279b20-d184-4644-aa54-2d742155b3d8.jpg
Læs også
Styrelse: Brev efter mangelfulde brysttjek var vildledende
09279b20-d184-4644-aa54-2d742155b3d8.jpg
Læs også
Styrelse: Brev efter mangelfulde brysttjek var vildledende

Blandt de kvinder skulle 735 genindkaldes til en ny undersøgelse. Indtil videre har 343 kvinder fået foretaget nye undersøgelser. Undersøgelserne viser, at syv af kvinderne efterfølgende har fået konstateret kræft.

"Det er dybt beklageligt"

Sygehusdirektør Vagn Bach kan ikke udelukke, at Ringsted Sygehus har fejldiagnosticeret de resterende syge kvinder. Det er dybt beklageligt, understreger han.

Samtidig kan Vagn Bach heller ikke afvise, at man ved en korrekt visitation til en udvidet undersøgelse kunne have opdaget flere af disse tilfælde tidligere.

Læs også
9-årige Melissa vil knække oldefars cancer
Læs også
9-årige Melissa vil knække oldefars cancer

- De mangelfulde visitationer betød, at kvinder fik en undersøgelse, der bestod udelukkende af en mammografi - røntgenundersøgelse af brystet - og ikke en klinisk mammografi, som består af mammografi, palpation (undersøgelse med hænderne) og ultralyd, hvilket var og er den faglige korrekte undersøgelsesmetode, siger han i pressemeddelelsen.

- Derfor kan vi ikke med sikkerhed sige, at vi ikke havde opdaget kræften tidligere hos kvinderne. 

Overlæge ændrede procedure efter klagesag

For to år siden kom Region Sjælland på sporet af den fejlagtige procedure.

I november 2016 viste en klagesag til Styrelsen for Patientsikkerhed, at der ikke var blevet visiteret korrekt i den pågældende sag. 

I marts 2017 stod problemet med de mangelfulde visitationer helt klart, da en ny ledende overlæge blev ansat.

Overlægen ændrede efterfølgende procedurerne med det samme.

Efterfølgende har Styrelsen for Patientsikkerhed også gennemgået sagen. Det viste, at en del af de 2.600 kvinder skulle genindkaldes til en ny undersøgelse. 

Styrelse kritiserer brev 

I første omgang valgte Ringsted Sygehus at indkalde 645 kvinder til de nye undersøgelser. 

Kvinderne modtog alle tilbud om en ny undersøgelse i et brev. Men ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed forklarede brevet ikke alvoren korrekt for kvinderne.

Derfor har de indskærpet dette over for Ringsted Sygehus. 

1527685002_colourbox.jpg
Læs også
Vicedirektør undskylder - mange brystkræftpatienter bliver ikke opereret til tiden
1527685002_colourbox.jpg
Læs også
Vicedirektør undskylder - mange brystkræftpatienter bliver ikke opereret til tiden

Og sygehusdirektøren anerkender kritikken, de har fået på baggrund af brevet. 

- I vores brev til de implicerede kvinder har vi ikke været præcise nok, og har dermed ikke fået forklaret, at deres undersøgelse har været mangelfuld og ikke mindst alvoren bag, siger Vagn Bach.

- Det kan desværre være en årsag til, at ikke alle kvinder har takket ja til tilbuddet om en ny undersøgelse. Vi vil nu igen tage personlig kontakt til alle kvinderne, og forklare dem situationen og tilbyde dem en ny undersøgelse.

Udover de 645 kvinder har Styelsen for Patientsikkerhed også påpeget at cirka 90 kvinder ligeledes bør tilbydes en ny undersøgelse.

Ifølge Vagn Bach vil de nu sørge for, at alle kvinder vil være undersøgt på ny inden udgangen af februar 2019.


Nyhedsoverblik