Indbrud i varevogne fører i de fleste tilfælde til stjålet el-værktøjer og maskiner. Det kan hurtigt løbe op i 20-30.000 kroner og tabt arbejdsfortjeneste, for den håndværker det går ud over.
Antallet af anmeldelser i Region Sjælland er steget fra 1.101 i 2016 til 1.834 i 2017. Den største stigning på landsplan findes hos Midt- og Vestsjællands Politikreds.
Artiklen fortsætter efter grafen.
Hos Sørens Blikkenslagerforretning i Slagelse var det i sidste uge ved at gå galt for syvende gang, men heldigvis nåede en nabo at forstyrre tyvene.
- Før påske fik vi smadret en rude i en bil, men tyvene nåede ikke længere, da de formentlig blev forstyrret af en nabo, siger Jesper Cantor, VVS-installatør i Sørens Blikkenslagerforretning.
- De andre gange har der været tale om regulære indbrud, hvor vi har fået stjålet værktøj, siger Jesper Cantor.
Virksomheden var derfor heldig med, at tyvene ikke nåede længere, for det har store konsekvenser at få stjålet sit værktøj og eventuelt få bilen ødelagt.
- Man kan jo ikke foretage sig noget. Man kan ikke arbejde. Bilen skal på værksted, og man skal købe værktøj. Den bil, man så har i mellemtiden, mangler reservedele, og derfor bliver ens arbejde besværliggjort, siger VVS-installatøren.
Det er både udlændinge og danskere, der står bag
De, der bliver taget i at begå indbrud, kan ikke kun kategoriseres efter én gruppe, mener Sydsjællands og Lolland-Falster Politi.
Vi har set en stigning i antal anmeldelser over de seneste par år, og det er primært håndværktøj i langt de største tilfælde
- Man skal være påpasselig med at sige, hvem der står bag. Vi ser både udlændinge og danske statsborgere, der bliver taget, siger vicepolitiinspektør Allan Holm fra Sydsjællands og Lolland-Falster Politi.
Og det er helt klart værktøjet, der hitter hos tyvene, da det ofte har en stor værdi.
- Vi har set en stigning i antal anmeldelser over de seneste par år, og det er primært håndværktøj i langt de største tilfælde, men vi har også set, at folk går efter landmålerudstyr og andet, siger vicepolitiinspektøren.
Indbrud i varevogne på private adresser
De fleste håndværkere tager deres bil med hjem efter arbejdstid. Det gælder også hos Sørens Blikkenslagerforretning. Det betyder, at bilerne i langt de største tilfælde bliver stjålet på privatadresser.
Jesper Cantor mener dog ikke, at det ville hjælpe eller give mening, at medarbejderne skulle køre deres arbejdsbiler ind til virksomheden hver dag.
- Jeg tror ikke, at man kan forhindre tyverier ved at køre dem ind til virksomheden, siger Jesper Cantor.
- Folk kører hjem i bilerne, så de kan starte ud om morgenen med at køre ud til en kunde eller starte ud på en byggeplads. Det handler også om, at folk sparer tid og penge på ikke at skulle køre hele vejen herud, og virksomheden sparer også penge på brændstof.