Ufrivilligt barnløse kan få hjælp hurtigere

Region Sjælland har nedbragt ventetiden på fertilitetsbehandling fra 40 uger til 14. Nu gør man klar til ny stor opgave, der kræver flere ansatte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere og flere har brug for hjælp til at få børn, og i Region Sjælland kan man nu få den hjælp langt hurtigere end tidligere. 

Her er man nemlig lykkedes med at nedbringe ventetiden på fertilitetsbehandling fra 40 uger til 14, skriver Sjællandske Nyheder

Der er flere årsager til succesen, fortæller Mette Hvilshøj Fabricius, der er cheflæge for Gynækologisk og Obstetrisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, Køge og Nykøbing Falster, til TV2 ØST. 

Mette Hvilshøj Fabricius er cheflæge for Gynækologisk og Obstetrisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, Køge og Nykøbing Falster. Arkivfoto.
Mette Hvilshøj Fabricius er cheflæge for Gynækologisk og Obstetrisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, Køge og Nykøbing Falster. Arkivfoto. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Det skyldes dels, at vi har været så heldige at kunne tiltrække nogle læger, som har lyst til at arbejde hos os, og det betyder, at den samlede lægegruppe har fået mere overskud og kapacitet til indledende besøg og behandlinger, siger hun og tilføjer:

- Og så er arbejdsmiljøet blevet bedre, så man også har lyst til at blive hos os, og det er jo også ret vigtigt. 

Nye arbejdsgange

Cheflægen fremhæver også, at medarbejderne under ledelse af Birgitte Oxlund, som er ledende overlæge for Fertilitetsklinikken, har gennemgået deres arbejdsgange og ændret flere ting for at optimere arbejdet. 

Det har ifølge Mette Hvilshøj Fabricius også haft betydning for ventetiden.

- Vi har for eksempel flyttet opgaver fra lægerne til andet personale for at sikre, at lægernes tid bliver brugt rigtigt. Det kan være opgaver som at ringe til patienterne med svar eller andre kliniske opgaver, fortæller hun. 

Fremadrettet håber hun, at ventetiden kan nedbringes yderligere ved blandt andet et tættere samarbejde med Rigshospitalet. 

- Vi ser ind i et samarbejde, hvor vi godt kunne tænke os at oprette delestillinger mellem Rigshospitalet og vores klinik for at gøre vores klinik robust, siger hun.  

- Det er ikke raketvidenskab

På andre områder halter Region Sjælland fortsat efter, når det kommer til ventetider i sundhedsvæsenet. 

Blandt andet på kræftområdet, hvor patienter risikerer at skulle vente længere på en kirurgisk behandling, efter man har modtaget en henvisning, end man skal andre steder i landet.

Det skyldes blandt andet rekrutteringsudfordringer, selvom rekruttering netop er noget af det, der har nedbragt ventetiden på Fertilitetsklinikken på Sjællands Universitetshospital i Køge. 

Læs også
14 millioner skal tiltrække speciallæger
Læs også
14 millioner skal tiltrække speciallæger

Spørger man Mette Hvilshøj Fabricius, er hun ikke i tvivl om, hvad man skal have fokus på, hvis man vil lykkes med at rekruttere flere medarbejdere til regionens sundhedsvæsen.

- Det betyder rigtig meget, at man som læge og sundhedsfaglig personale har mulighed for faglig udvikling, sparring, forskning og et godt arbejdsmiljø, hvor man trives og er glad for at gå på arbejde, siger hun og fortsætter: 

- De dele er fuldstændigt overførbare til resten af sundhedsvæsenet. Det er ikke raketvidenskab.

Tid betyder noget

Cheflægen oplever, at den kortere ventetid er en lettelse for patienterne i Fertilitetsklinikken, men lægefagligt har det ifølge hende ikke betydning for patienternes mulighed for at blive gravide, om man skal vente 14 eller 40 uger. 

Men for de patienter, som ligger på kanten af aldersgrænsen for fertilitetshjælp i det offentlige, kan det være afgørende. 

I det offentlige tilbyder man nemlig ikke fertilitetshjælp til kvinder, der er fyldt 41 år. 

- Det er jo ikke rart at være i slutningen af sin fertilitetsperiode og vide, at ventetiden kunne være brugt anderledes. Så det er klart, at det betyder meget for dem, at ventetiden er blevet kortere, siger Mette Hvilshøj Fabricius. 

I det private kan kvinder få foretaget fertilitetsbehandling til og med 45 år og uanset, hvor mange børn de har. 

I det offentlige har man indtil nu kun kunnet få fertilitetshjælp til sit første barn, men det har regeringen besluttet at ændre, så man fremover også kan få hjælp til barn nummer to

Skal ansætte flere

Og den opgave er Mette Hvilshøj Fabricius og hendes medarbejdere i fuld gang med at forberede sig på. 

- Det betyder rigtig meget for os, at vi har arbejdet målrettet med at nedbringe ventetiden og optimere vores arbejdsgange det sidste halve år, fordi så er vi klar til næste niveau, hvor vi skal hjælpe folk med at få barn nummer to, siger hun og tilføjer: 

- Vi venter spændt på, hvad der kommer af fokus og selvfølgelig ressourcer til området, for der er ingen tvivl om, at den positive spiral, vi er i lige nu, den giver blod på tanden til at fortsætte den gode udvikling. 

Læs også
Ny lægeuddannelse skal redde presset region
Læs også
Ny lægeuddannelse skal redde presset region

Ifølge Mette Hvilshøj Fabricius betyder opgaven med at give hjælp til barn nummer to, at de skal have mere udstyr samt ansætte en eller to læger, en sygeplejerske, en sekretær og muligvis en bioanalytiker mere i Fertilitetsklinikken. 


Nyhedsoverblik