Undrer du dig? Derfor er der ofte to politikere på valgplakaterne

Der er usædvanligt mange kandidater til Europa-Parlamentsvalget, der har valgt at have en toppolitiker på deres valgplakat. Men hvorfor egentlig?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Stol på Støjberg, stem på Storm. 

- Gør som Pia, stem på Kira.

Valgslogans som disse fylder i gadebilledet frem mod valget til Europa-Parlamentet. Det samme gør en række landspolitikeres ansigter.

Overalt i Danmark hænger både partiformænd og tidligere toppolitikere side om side med kandidater, de støtter, selvom de ikke selv står på stemmesedlen. 

Så hvorfor er de en så stor del af valgkampen, når de ikke selv kan vælges? 

Ny tendens

Ifølge valgforsker Karina Kosiara-Pedersen, lektor og medlem af Center for Valg og Partier på Københavns Universitet, er der flere årsager.

quote Hvis kandidaterne var velkendte i forvejen, havde det ikke været nødvendigt.

Karina Kosiara-Pedersen, Center for Valg og Partier, Københavns Universitet.

- Vi har en række knap så kendte kandidater i år, som har godt af at blive koblet til deres partier. Der er mere identifikation i en tidligere partileder og en partiformand, siger hun.

Med andre ord er det altså et resultat af, at mange af kandidaterne ikke er så kendte i offentligheden. En tendens, der ifølge Karina Kosiara-Pedersen er blevet mere udbredt.  

- Der er klart flere, der gør det i år end andre år. Hvis kandidaterne var velkendte i forvejen, havde det ikke været nødvendigt, forklarer hun.

Politikere bruges som rygstøtte

En af dem, der har valgt at have en kendt politiker ved siden af sig på valgplakaten, er spidskandidat for Danmarksdemokraterne, Kristoffer Storm.

På valgplakaterne er han afbilledet med partistifter Inger Støjberg ved sin side.

- Inger (Støjberg, red.) er dygtig og spiller en stor rolle for partiet. Derfor synes jeg, at det er naturligt, at hun er med, siger han.

Ifølge Karina Kosiara-Pedersen er det en tendens, at vælgere stemmer på personer frem for partier. 

- Inger Støjberg bliver lidt nødt til at træde frem, fordi hun er partiet. Det er det, der giver vælgerne koblingen, siger hun. 

Derfor er det ikke nok at have partibogstavet på valgplakaten, når kandidaterne vises frem.

Der er tre politikere på lygtepælen, men det er kun én af dem, du den 9. juni kan finde på stemmesedlen.
Der er tre politikere på lygtepælen, men det er kun én af dem, du den 9. juni kan finde på stemmesedlen. Foto: Sarah Emilie Buhl

- Partierne er stadig kollektive, men partiformændene betyder mere og mere, blandt andet på grund af sociale medier, forklarer hun.

Et generationsskifte er i gang

En anden kandidat, der har valgt at have andre politikere ved siden af sig på valgplakaten, er den nye kandidat for Socialdemokratiet, Magnus Barsøe. Han er flankeret af miljøminister Lea Wermelin (S).

Læs også
Socialdemokratiet vil have forbud mod PFAS i hele EU
Læs også
Socialdemokratiet vil have forbud mod PFAS i hele EU

- Jeg tror ikke, at der er nogen, som cykler forbi, der bare stemmer på mig, fordi Lea Wermelin er på min valgplakat, siger han og fortsætter:

- Men jeg håber, at de vil blive nysgerrige og læser op på, hvem jeg er, udtaler han. 

Udover Lea Wermelin har Magnus Barsøe både haft politikere som Ida Auken (S), Peter Hummelgaard (S) og Mattias Tesfaye (S) afbilledet på sine valgplakater.

- Jeg er ny i politik, og jeg anerkender, at vi er et hold af ret ukendte kandidater, siger han og fortsætter:

- Men jeg tror, det betyder noget for helt almindelige vælgerne, der ikke kender mig så godt, at jeg har fået tillid fra større politikere, for så vil vælgerne også have tillid til mig, siger han. 

Magnus Barsøe (S) er nummer fire på listen for Socialdemokratiet til EP-valget. Det er første gang han er opstillet.
Magnus Barsøe (S) er nummer fire på listen for Socialdemokratiet til EP-valget. Det er første gang han er opstillet. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Mange af de nuværende politikere i Europa-Parlamentet som Morten Helveg (R) og Margrethe Auken (SF) har valgt ikke at genopstille, hvilket baner vejen for nye kandidater. 

Skal skabe opmærksomhed på valget

Ifølge Danmarksdemokraternes Kristoffer Storm er det dog svært som kandidat til EP-valget at trække stemmer, og derfor kan der være brug for opbakning fra de kendte politikere.

quote Det er drønærgerligt

Kristoffer Storm, spidskandidat for Danmarksdemokraterne

- Mange kandidater har ikke den samme appel som dem, de står ved siden af på valgplakaten. På denne måde kan formanden være en rygstøtte og øge opmærksomheden på valget, fortæller han og uddyber:

- Det er drønærgerligt, at det er sådan, men det hænger også sammen med, at man ikke dækker EP-valg helt så meget som andre valg. Så derfor er det sværere for os, siger han.

Læs også
Deltagelsen til EP-valget kan blive historisk lav i regionen
Læs også
Deltagelsen til EP-valget kan blive historisk lav i regionen

Også Socialdemokratiets Magnus Barsøe håber på, at større grad af genkendelighed på valgplakaterne kan være med til at få flere til stemmeboksen. 

- Hvis vi med profiler signalerer, at det er et vigtigt valg, så håber jeg, at vi får en lidt højere stemmeprocent, end vi plejer, siger han. 

Derfor sætter toppolitikere eget navn på spil for at trække de nødvendige stemmer.

- De personer, man sætter side om side med kandidaten, kommer også til at stå til ansvar. De får rids i lakken, hvis personen, de støtter, kommer ud i en skandale. Derfor betyder det også meget for dem, fortæller Karina Kosiara-Pedersen. 

Har du styr på din paratviden om EU? Test din viden nedenfor og bliv klar til EP-valget den 9 juni.

1/12
Antal korrekte svar: 0/12
Quiz om eu-valget
Henter spørgsmål...
1958
1965
1972
Nulstil

Grafik og UI: Nick Abildgaard, Martin Hartmann



 




Nyhedsoverblik