I morges fik et hold værnepligtige i Beredskabsstyrelsen i Næstved præsenteret en helt ny opgave: De skal ud og vaccinere i regionens vaccinationscentre.
- Det fik jeg at vide i dag. At vi som det mellemste hold skal lære at vaccinere. Det har jeg aldrig prøvet før, men jeg springer ud i det og hjælper selvfølgelig Danmark, hvor jeg kan, så vi kan komme igennem den her svære krise, som vi er i, fortæller Frederik Drifte.
Jeg vil nok være lidt nervøs første gang
Han er 20 år, kommer fra Allerød og startede sin værnepligt i Næstved i august.
På kasernen i Næstved er der omkring 100 værnepligtige, og de ældste hold har allerede hjulpet til i testcentrene, men nu skal de altså også vaccinere:
- Vi håndterer mange katastrofer, og vi skal også kunne håndtere det her. Det har jeg det helt fint med, siger Frederik.
Chefen for Beredskabsstyrelsen på Sjælland mener, at det er helt naturligt, at de værnepligtige inviteres ind.
- Det ligger i vores DNA og også i vores uddannelse, at vi har en meget bred vifte af opgaver til daglig, så når der kommer noget usædvanligt eller anderledes, så er vi ikke langt fra at kunne løfte de opgaver fortæller Stig Hammerhøj, der er chef for Beredskabsstyrelsen på Sjælland.
- De værnepligtige er vant til at arbejde på noget, der minder om et skadested. De er vant til at arbejde under ledelse, og de er vant til at have sikkerheden i baghovedet. Den sundhedsfaglige del bliver de oplært i af nogle sygeplejersker, forklarer han.
Øver sig på appelsiner
Fra i morgen har de værnepligtige nye vagtplaner, og de møder i vaccinationscentrene i Næstved og Nykøbing Falster allerede onsdag. Den første sundhedsfaglige undervisning fik de her til morgen, hvor de øvede sig i at stikke i appelsiner, og på vaccinationsstedet får de supervision og bliver kigget over skulderen i begyndelsen indtil de lærer det.
- Jeg vil nok være lidt nervøs første gang. Det er meget grænseoverskridende, men jeg tager det med oprejst pande, ligesom når vi skal lære at slukke en brand. Vi har også fået at vide, at vi kan sige nej, hvis vi ikke kan, men det har jeg ikke overvejet. Jeg tager imod den her opgave, siger Frederik Drifte.
Også andre steder i regionen bliver der arbejdet intenst. Siden pandemiens start har krisestaben i regionshuset haft mange opgaver, men denne overgår dem alle. I weekenden meldte Sundhedsstyrelsen ud, at alle over 40 skal tilbydes et tredje stik mod coronavirus, og derfor står opgaverne i kø.
- Her på kontoret er rigtig mange planlæggere i gang. Men der er også mange IT-folk i gang, HR er i gang, nogle arbejder med at købe sprøjter, kanyler og saltvand hjem og få det pakket, så vi kan køre det ud til alle centre, praktiserende læger og apoteker, det er en enorm logistik, der kører, det er alle mand på dæk for at løse den her opgave, fortæller Trine Holgersen, der er direktør i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.
VIDEO: Hør hvordan Region Sjælland vil lykkes med at vaccinere 160.000 borgere om ugen:
Der bliver arbejdet igennem
Region Sjællands corona-krisestab mødes hver morgen klokken ni. Det er herfra, slagets gang bliver styret. Kommunerne og vaccinationscentrene deltager i mødet online.
- Når vi skal skalere op, så hurtigt som vi skal nu, så er der rigtig mange detaljer, der skal på plads, fortæller Trine Holgersen.
For at kunne vaccinere endnu flere opretter Region Sjælland nu et helt nyt vaccinationscenter i Ahornhallen i Ringsted. Det blev besluttet i weekenden, og hallen summer tirsdag af håndværkere, der er i gang med at trække ledninger, bygge bokse og køre køleskabe ind til vaccinerne.
- Jeg fik et opkald lørdag aften og blev spurgt, om jeg kunne kigge på hallen søndag formiddag, og så havde Ringsted Kommune sendt en halinspektør herud, og så lavede vi en gennemgang, fortæller Martin Hansen, der er leder af Logistik under e-hospitalet i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.
Velvillighed hele vejen rundt
De sportsfolk, der plejer at bruge hallen, er rykket ud, og centeret åbner torsdag morgen klokken otte.
- Vi møder velvillighed hele vejen rundt, lige fra den mindste nicheforening til kommunen. Det samarbejde er nødvendigt, for ellers kan det ikke ske så hurtigt, som det gør, siger Martin Hansen.
Hele operationen er den største styrkeprøve, som regionen har prøvet til dato. Da kapaciteten i foråret var på sit højeste vaccinerede regionen 60.000 borgere om ugen. Nu skal antallet op på 160.000 borgere. Alle er indstillet på at få det til at lykkes.
- Vi mener, at vi kan nå det. Jeg synes, at vi har lagt en rigtig robust plan. Selvfølgelig kan der ske det i vores program, at folk blive syge, men det har vi taget højde for. Så jeg synes, at borgerne skal være trygge ved, at vi nok skal lægge vacciner op, og vi gør alt for at gøre det så let og så tilgængeligt for borgerne som overhovedet muligt, siger Trine Holgersen.