Vært om valgdebat med stød i: Humor er vigtigt

En noget speciel valgdebat på TV2 ØST har skabt overskrifter - lang tid før den overhovedet har fundet sted.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vores ungdomsredaktion på TV2 ØST, KRAS, har fået den idé, at de vil give politikerne stød, hvis de ikke opfører sig ordentligt i en politisk debat, der finder sted live på Facebook den 30. maj forud for folketingsvalget. Og den idé har tirsdag skabt debat og omtale i flere medier. 

Mads Marius fra TV2 ØST's ungdomsredaktion mener, at konceptet er godt til en politisk debat. 

quote Jeg synes, det er en fantastisk idé. Hvis vi skal have fat i de unge, skal det gøres lidt anderledes, så jeg synes, det er super sjovt. Jeg glæder mig til at komme i stødet, om man så må sige.  

Line Krogh Lay (R), folketingskandidat 

- Det er fedt, fordi det får noget kant. Normalt, hvis man ser debatten på DR, så kan det være fyldt med mudderkast, og det er svært at se, hvad der egentlig bliver talt om. Jeg forstår det i hvert fald ikke, og det tror jeg heller ikke, at man som 15-årig eller 18-årig gør, svarer Mads Marius, der er vært på KRAS.

Politikere giver debat en blandet modtagelse

Ikke alle politikere er med på en debat med stød i. SF's Jacob Mark har takket nej - det samme har Morten Dahlin fra Venstre.

- Det er en lille smule at se ned på de unge, at man tror, at man skal give folk elektrisk stød på TV for at få dem til at interessere sig for samfundet. Den køber jeg ikke rigtigt. Det andet er, at der er en tillidskrise til vores politikere. Tilliden er historisk lav, og det tror jeg blandt andet er fordi, vi nogen gange prøver at gøre politik til et realityshow. 

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Sådan bruger KRAS stødarmbåndene

Her kan du læse, hvordan KRAS vil bruge stødarmbåndene under debatten med folketingskandidaterne:

  • Der er tre regler, som påvirker brugen af stødarmbånd: Du må ikke afbryde, du må ikke gå efter personen frem for politikken, og du skal komme med holdninger frem for floskler.
  • Alle deltagere i debatten samt vært Mads Marius får et stødarmbånd på, når de mødes til debat.
  • Armbåndene kan indstilles fra niveau et til 100, og det er den enkelte folketingskandidat, som vælger, hvilken styrke armbåndet skal stå på. Kandidaterne kan desuden vælge, om armbåndene skal vibrere eller give stød.
  • Debatten skydes i gang ved, at værten Mads Marius tester armbåndet på sig selv og forklarer reglerne for god debat og brugen af stød. Herefter får samtlige folketingskandidater taletid til at kommentere debatformen og præmissen.
  • Det er ikke et krav, at stødarmbåndene kommer i brug. Det er vært Mads Marius, som både styrer debatten og vurderer, hvornår reglerne er brudt. Herefter beder han de andre folketingskandidater om deres mening - stød eller ej?

 

Kilde: Lærke Schmidt Jensen, redaktør for KRAS.

 

 

De fleste kandidater er dog positive over for ideen. Line Krogh Lay (R) skal selv være med, og hun glæder sig. 

- Jeg synes, det er en fantatisk idé. Hvis vi skal have fat i de unge, skal det gøres lidt anderledes, så jeg synes, det er super sjovt. Jeg glæder mig til at komme i stødet, om man så må sige. Og så kan vi måske også lære noget, lyder det fra Line Krogh Lay. 

Politikere skal debattere pænere

Og et af formålene er netop at få politikerne til at opføre sig bedre, når de debatterer, fortæller nyhedschef på TV2 ØST, Anders Riisgaard. 

- De afbryder hinanden, de taler grimt til hinanden, de snakker uden om. Vi håber, at vi måske kan få en ordentlig debat, hvor dem, der ser med faktisk kan blive klogere.  

KRAS-vært Mads Marius kan godt sætte sig ind i, at nogen kan finde debatten useriøs. 

- Jeg forstår godt kritikken, svarer han. 

quote Der kommer lidt humor ind i noget, som kan være svært at forstå, fordi det kan være floskler eller flyvsk. Men så kan man lige grine en gang i mellem.

Mads Marius, vært, KRAS

- Men på den anden side, fortsætter han, så vil jeg gerne være ærlig at sige, at hvis man tænker over, hvordan selv politiske rollemodeller agerer på sociale medier, så synes jeg, det er hul i hovedet at kalde det her for noget, der er forkert at gøre.

Humor fremmer forståelsen

For Mads Marius er pointen, at debatten kan være lettere at forstå, hvis man også griner ind i mellem.

- Jeg synes, det er vigtigt, at der kommer lidt humor ind. Der kommer lidt humor ind i noget, som kan være svært at forstå, fordi det kan være floskler eller flyvsk. Men så kan man lige grine en gang i mellem, svarer han.

 


Nyhedsoverblik