Er det en menneskerettighed at kunne få serveret vegetarisk og vegansk mad, når man er indlagt på et sygehus?
Det mener Dansk Vegetarisk Forening. Derfor stævner de nu Region Sjælland, som de beskylder for at forskelsbehandle borgere, der lever vegetarisk eller vegansk.
En patient oplevede nemlig på et hospital i regionen, at vedkommende ikke kunne få et reelt alternativ til måltiderne med animalske produkter.
Det grønne valg bør være tilgængeligt generelt
- Det var vegansk, han ikke kunne få, men i praksis havde de (hospitalet, red.) også problemer med vegetarisk. Som jeg husker beskrivelsen, kom de med kød. Der var bare generelt slet ikke styr på det. Så i det her tilfælde havde det nok været lige så slemt, hvis man var vegetar, forklarer Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.
Af stævningen fremgår det, at når en offentlig institution såsom et hospital er ansvarlig for at finansiere måltider, så er det helt afgørende, at det offentlige ikke forskelsbehandler borgerne på grund af deres overbevisning.
- Den er slem den her sag, og det er også derfor, at den selvfølgelig er egnet til at få domsstolens ord for, om det her virkelig kan være rigtig, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.
Flere kommuner stævnes
Udover Region Sjælland stævner foreningen også Region Hovedstaden, Jammerbugt Kommune og Københavns Kommune.
I alle fire sager er der tale om borgere, der lever vegetarisk eller vegansk, men som har mødt store udfordringer i de offentlige køkkener. På hospitaler eller i daginstitutioner har de nemlig ikke kunne få et reelt alternativ til retter såsom kødsovs eller leverpostejsmadder.
Ifølge Dansk Vegetarisk Forening kan man derfor tale om forskelsbehandling.
- Det juridiske argument er, at vi har nogle menneskerettigheder, som vi har skrevet under på som samfund, og dem skal vi selvfølgelig følge. Men så er det også en pointe i, at det grønne valg bør være tilgængeligt generelt, fordi hvis vi som samfund skal nå klimamålene, og hvis vi skal styrke folkesundheden generelt med at spise mere grønt, så nytter det ikke, at det grønne valg er besværligt og bøvlet, siger Rune-Christoffer Dragsdahl og fortsætter:
- Der er ingen, der får lyst til at leve vegetarisk for redde klimaet og kloden, hvis de hører sager om, at det så er frygteligt at være indlagt på hospitalet.
Ifølge Dansk Vegetarisk Forening er sagerne i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention artikel 9 og 14.
Arbejder med målrettet ernæring
I et skriftligt svar til TV2 ØST svarer Anne Grethe Larsen, der vicedirektør på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse, ikke på kritikken og stævningen.
Men hun oplyser, at man på sygehusene arbejder målrettet med at tilpasse ernæringen til hver enkelt patient.
- På sygehuset har vi gennem flere år arbejdet meget målrettet med den rette ernæring til den enkelte patient uanset, hvilken kosttype der er tale om. Vi ved, at den rette ernæring er lige så vigtig som medicinen og den øvrige behandling, og vi har derfor også en række diætister ansat. De er er tilknyttet den enkelte afdeling, så de sammen med patient og plejepersonale finder de rette løsninger til den enkelte patient, skriver Anne Grethe Larsen.