Vil tvinge læger ud i provinsen

Der skal bruges flere penge på flere praktiserende læger i provinsen, foreslår Sundhedsstrukturkommissionen. Guleroden skal være færre patienter.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Store dele af Region Sjælland har områder, der er såkaldte lægedækningstruede.

Det betyder, at de nuværende læger nærmer sig pensionsalderen, at lægerne i området har svært ved at sælge deres praksis, og at en stor del af patienterne er tilknyttet en regionsklinik eller en udbudsklinik.

Det vil Sundhedsstrukturkommissionen ændre. 

Derfor lancererede de tirsdag på et pressemøde i Holbæk en lang række anbefalinger og modeller for, hvordan man i fremtiden kan organisere sundhedsvæsenet. En lang række af forslagene går ud på at få flere læger til yderområderne.

Læs også
Læge håber på mere tid med patienter
Læs også
Læge håber på mere tid med patienter

Forslaget bliver modtaget positivt af regionsrådsformanden i Region Sjælland, Heino Knudsen (S).

- Det er helt afgørende, at vi skal fordele pengene anderledes i fremtiden. Det skulle gerne betyde for vores borgere, at vi har en langt bedre fordeling af læger og andet sundhedspersonale i fremtiden. Alt andet vil være urimeligt for vores borgere, siger Heino Knudsen.

- Dét, der ikke må ske, er, at vi får bildt befolkningen ind, at nu laver vi lige nogle nye streger på et kort, og så har vi løst alle problemer, siger Heino Knudsen (S).

Sådan vil de skaffe flere læger

Kommissionen vil skaffe lægerne på flere måder. 

For det første foreslår de, at en større del af de samlede sundhedsudgifter i Danmark i fremtiden skal bruges på de praktiserende læger og andre klinikformer. Samtidig skal de praktiserende læger i fremtiden fordeles bedre geografisk.

Læs også
Eksperter kommer med bud på fremtidens sundhedsvæsen
Læs også
Eksperter kommer med bud på fremtidens sundhedsvæsen

Det vil man gøre ved at oprette flere såkaldte ydernumre i provinsen.

- De lægelige ressourcer skal fordeles bedre på tværs af landet, vi har færrest læger der, hvor vi har den største sygdomsbyrde. Den kræver, at vi genfinder en balance. De sidste 20 år har vi haft rigtig meget fokus på at investere i det højtspecialiserede sundhedsvæsen på sygehusene, nu skal vi have fokus på det nære sundhedsvæsen, siger Jakob Kjellberg. 

Jakob Kjellberg er sundhedsprofessor hos VIVE og har siddet med i arbejdet i Sundhedsstrukturkommissionen.
Jakob Kjellberg er sundhedsprofessor hos VIVE og har siddet med i arbejdet i Sundhedsstrukturkommissionen. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

Han er sundhedsprofessor hos VIVE og har siddet med i arbejdet i Sundhedsstrukturkommissionen, der tirsdag præsenterede deres anbefalinger på Holbæk Sygehus.

Færre patienter

For at gøre det attraktivt for lægerne at søge mod provinsen, skal de have nogle fordele. Blandt andet foreslår kommissionen, at de skal have færre patienter, fordi der i yderområderne er mange, syge patienter med behov for en læge, der har tid til dem.

- Vi har flere greb. I dag skal man have 1.600 patienter for at have en praksis. Men det er uagtet, om du har 1.600 raske studerende inde i København, eller om du har 1.600 med multisygdomme i et mere belastet område af landet som Odsherred eller Lolland, siger Jakob Kjellberg og uddyber: 

- Der foreslår vi, at læger i yderområderne skal have færre patienter. Det giver bedre arbejdsforhold, og du kan gøre dit arbejde bedre og have en større faglig tilfredsstillelse, siger han

Samtidig viser tal, at omkring 1.500 praktiserende læger er på vej til at have afsluttet deres uddannelse, fordi der i 2019 blev oprettet ekstra studiepladser. 

Ifølge PLO er knap 1.220 af dem i øjeblikket i gang med deres hoveduddannelsesforløb inden for almen medicin, som er det sidste skridt på vejen for at blive uddannet som praktiserende læge. 

Christina Svanholm, der er praktiserende læge i Nysted, synes, at det er en god idé med flere læger i provinsen, så der kan blive mere tid til patienterne.

Andre klinikformer 

Så håbet er, at der vil være nok læger i fremtiden, som man skal give så attraktive arbejdsforhold, at de søger mod provinsen.

- Vi tror på, at man kan tiltrække personale ved at give dem gode arbejdsforhold. Udover at de skal have færre patienter, foreslår vi, at man kan oprette andre klinikformer, hvor flere læger går sammen, som er knapt så bindende, som hvis man skal købe sin helt egen praksis, siger Jacob Kjellberg.

Her får indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) overrakt den over 600 sider lange rapport.
Her får indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) overrakt den over 600 sider lange rapport. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

I de kommende måneder vil der komme en lang række politiske drøftelser, før regeringen efter sommerferien kommer med deres endelige udspil til en sundhedsreform.

Heino Knudsen håber, at alle borgere i Danmark i fremtiden får sundhedstilbud af høj kvalitet uanset, hvor de bor i Danmark.

- Det, der optager mig, er den lighed, der er behov for i sundhedsvæsenet. Det kæmper jeg for hver eneste dag. Så vi har brug for nogle løsninger. Dét, der ikke må ske, er, at vi får bildt befolkningen ind, at nu laver vi lige nogle nye streger på et kort, og så har vi løst alle problemer. Det handler om at styre fordelingen af lægerne og andet sundhedspersonale bedre i fremtiden, uanset hvordan stregerne bliver trukket, siger han. 


Nyhedsoverblik