Virtuelle oplevelser skal berolige patienter under operationer i fremtiden

Der er rekordmange millioner på vej til forskning i Region Sjælland, som skal gøre operationsoplevelsen bedre for patienterne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Forestil dig, at du helt vægtløst flyder rundt under havets overflade. På din vej møder du den ene farverige fisk efter den anden, og du kan kun høre en fjern summen og din egen vejrtrækning. Mere fredfyldt bliver det ikke. Men imens står en læge bøjet over dit knæ og saver og hamrer.

Sådan kan en operation opleves i fremtiden. Et nyt forskningsprojekt skal nemlig undersøge muligheden for, at virtual reality kan erstatte sovemedicin under knæoperationer.

quote Vores testgruppe var meget begejstrede for oplevelserne

Anja Geisler, forskningsleder, Sjællands Universitetshospital

-  Det er ret voldsomt, når man skærer i folks knæ. Det lyder som et savværk, og der kan også være blodstænk. Derfor får patienterne ofte beroligende medicin, men det betyder, at de er længere tid om at komme sig efter operationen, forklarer Anja Geisler, der er forskningsleder på Anæstesiologisk afdeling på Sjællands Universitetshospital.

Når man bliver knæopereret, er man typisk bedøvet fra livet og ned i stedet for at blive lagt i fuld bedøvelse, fordi man derved hurtigere kan komme sig ovenpå operationen. Men det betyder, at man kan følge med i lyde fra operationen.

Projektet skal derfor undersøge, om VR-oplevelsen kan give patienterne en god oplevelse under operationen og mindske brugen af sovemedicin.

Ældre borgere tager godt imod ideen

Projektet er et af fem nye forsknings- og innovationsprojekter med Sjællands Universitetshospital i front, som tilsammen har modtaget 90 millioner kroner i støtte fra EU. De andre projekter skal blandt andet bidrage til at forbedre behandlingen af tarmkræft, søvnapnø og synstab.

De fem støttede sundhedsinnovationsprojekter

  • Projektet FLORENCE vil med anvendelse af kunstig intelligens forbedre diagnosticering, prognosticering og behandling af patienter med tarmkræft. Støtte tildelt: 16,1 mio. kroner.

  • I projektet ’InnoSleep’ udvikles, afprøves og implementeres nye teknologier til mere individualiseret diagnosticering og behandling af søvnapnø. Støtte tildelt: 22 mio. kroner.

  • I projektet ’Optimize’ undersøges, om afledning af patientens opmærksomhed med Virtual Reality-oplevelser kan erstatte brugen af beroligende medicin under knæoperationer, samt om automatiseret væskemåling hos patienter med kateter kan minimere over- eller underhydrering. Støtte tildelt: 21,8 mio. kroner.

  • Projektet ’Uopdaget Synstab’ vil forbedre mulighederne for opsporing og rettidig behandling af synstab for borgere over 75 år ved at screene borgerne i henholdsvis sundhedshus, hjemmepleje og hos optikere. Støtte tildelt: 11,9 mio. kroner.

  • Projektet CAT (Child to Adult Transitions) vil forbedre overgangen fra børne- til voksenbehandling, da mange unge mennesker er berørt af udfordringerne i denne overgangsfase. Støtte tildelt: 18,9 mio. kroner.

Kilde: Region Sjælland

Anja Geisler har indledningsvis testet forskellige VR-oplevelser på en gruppe af ældre borgere for at undersøge, hvad patientgruppen foretrak.

- Der kan jo godt være en forståelse af, at den her patientgruppe ikke er så dus med teknologien, men vores testgruppe var meget begejstrede for oplevelserne. Og der måtte gerne ske noget undervejs, fortæller hun.

Under testen kom personerne blandt andet en tur i rummet, en tur under vandet og en tur i skoven. Projektet er netop målrettet patientgruppen af borgere over 65 år, fordi der bliver flere og flere patienter i denne gruppe.

Hvis forskningsprojektet, som varer i tre år, viser sig at være succesfuldt, kan Anja Geisler sagtens se, at det kan bredes ud til andre områder. Hun nævner akutmodtagelsen, når for eksempel en skulder, der er gået af led, skal sættes på plads, eller hvis patienter skal sys.

Kunstig inteligens artikelbillede
Læs også
Kunstig intelligens skal lette arbejdet for pressede sygeplejersker
Kunstig inteligens artikelbillede
Læs også
Kunstig intelligens skal lette arbejdet for pressede sygeplejersker

Det er den største støttesum nogensinde tildelt i én ansøgningsrunde fra Den Europæiske Fond til sundhedsinnovationsprojekter, som ledes af forskere i Region Sjælland.

Region Sjælland og de øvrige partnere i projekterne bidrager selv med cirka 55,5 millioner kroner, og projekterne har en samlet projektsum på omkring 146 millioner kroner.


Nyhedsoverblik