Hvordan lyder en gåtur i skoven efter en søndagsgudstjeneste? For det er muligt i Nordrup ved Ringsted.
Der hænger kirke og skov nemlig sammen, efter de for tre år siden plantede en ny folkeskov.
Og netop folkeskove mangler Danmark. Derfor vi skal plante flere træer for klimaet og grundvandets skyld.
Så nu samler TV 2 og Danmarks Naturfredningsforening på lørdag ind til etablering af flere folkeskove, når indsamlingsshowet Danmark Planter Træer bliver afholdt ved Skovtårnet i Rønnede.
Om Danmark Planter Træer
Danmark Planter Træer er et samarbejde mellem TV 2 og Danmarks Naturfredningsforening.
Du kan donere med et valgfrit beløb via MobilePay til 322052 eller sende TRÆ til 1234, så donerer du 100 kroner og fem træer.
Indsamlingen kulminerer i et stort show på TV 2 lørdag 14. september klokken 19.30.
Showet afholdes med Puk Elgård og Mikkel Kryger som værter.
Det er den danske selvejende institution Growing Trees Network Foundation, der i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening står for at etablere nye offentlige Folkeskove.
Den Danske Naturfond og WWF Verdensnaturfonden bevarer eksisterende skov, henholdsvis i og uden for Danmark.
Kilde: TV 2
I Nordrup tog kirken selv initiativet for tre år siden. Og sammen med andre klimavenlige løsninger kalder kirken nu sig selv for en grøn kirke.
Der er nogen der ikke kommer i kirke søndag formiddag, det ikke nogen hemmelighed. Men så kan de altid gå i kirkeskoven
- Der er nogle, som ikke kommer i kirke søndag formiddag, det ikke nogen hemmelighed. Men så kan de altid gå i kirkeskoven, siger kirkens sognepræst, Jacob Broholm Møller.
En Kirkeskov for alle
Her tre år efter Nordrups kirkeskov blev plantet, kan man allerede finde tre meter høje træer på det 11,46 hektar store område.
Da Køge Sygehus skulle udvides, måtte man fælde skov, som ifølge lovgivningen skal genplantes. Og her bød Nordrup Kirke ind på at få en del af skoven plantet på sin jord - kvit og frit.
Det var den tidligere præst, der besluttede at plante en skov, men Jacob Broholm Møller er glad for at kunne give noget tilbage til sognet.
- Vi vil give folk i Nordrup en mulighed for at komme i skoven. Man kan jo sige, alle betaler kirkeskatten. Kirken har forpagtet præstegårdsjorden ud i lang tid, og så valgte man at beholde jorden selv og plante skov for at give noget tilbage til sognet, siger Jacob Broholm Møller.
Skoven blev plantet på Nordrup Kirkes jord i forlængelse af kirkegården og Nordrup by. Og Johannes Hansen, som er menighedsrådsmedlem og kirkeværge i kirken, er nok den person, der kender den nye skov bedst.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Der er ikke mange pletter, jeg ikke har været på, siger han.
For det er Johannes Hansen, der klipper græsset og holder stierne vedlige i den nyplantede folkeskov.
- Vi føler, det er en naturperle, vi har fået lavet herude, siger Johannes Hansen.
Nu er der etableret både bålhytte og sø, og de lokale spejdere bruger også folkeskoven jævnligt.
Hvad er en grøn kirke?
Grøn Kirke er et netværk af kirker, menigheder og organisationer i Danmark
En Grøn Kirke er en kirke, der viser omtanke for Guds skaberværk gennem helt konkrete tiltag, der mindsker belastningen af klima og miljø.
Grøn Kirke samler og beskriver de initiativer, der blomstrer i dansk kirkeliv omkring miljø- og klimaudfordringerne.
For at blive Grøn Kirke skal man arbejde med en tjekliste med 48 punkter. Når man kan sætte kryds ved mindst 25 punkter, kan man registrere sig som grøn kirke.
Kilde: grønkirke.dk
Printer på begge sider af papiret
Men det er ikke kun skoven, der gør, at Nordrup Kirke kan kalde sig for grøn.
- Når man planter en kirkeskov, så gør man jo noget for naturen. Og så synes vi, det var et naturligt næste skidt at arbejde med, hvordan vi er overfor naturen og tænker på miljøet generelt, siger Jacob Broholm Møller.
Og derfor tænker kirken nu grønt så mange steder, som de kan komme til det.
- Jeg printer for eksempel på begge sider af papiret, siger Jacob Broholm Møller.
Så har kirken blandt andet udskiftet projektøren, der lyser kirken op, så de sparer 90 procent af strømmen samt er blevet selvforsynende med blomster til pynt.
- Vi begyndt at plante stauder på de tomme gravsteder, og så vi blevet selvsupplerende med blomster til kirkepynt, siger Jacob Broholm Møller.
Artiklen fortsætter under billedet.
Søger fonde og legater
Kirkens fond søger fonde og legater for fortsat at kunne vedligeholde skoven, da pengene ikke skal komme fra kirkens egen kasse.
- Kirken skal bruge sine penge på kerneopgaverne, og der er tolkningen, at en kirkeskov ligger udenfor kerneopgaver, siger Jacob Broholm Møller.
For Johannes Hansen har nemlig flere projekter i støbeskeen.
- Vi vil lægge, det der hedder stiggrus eller slotsgrus på i hele vejens bredte. Og så vil vi fræse og slå græs en meter på hver side af vejen, fortæller han.
Og til pinse planlægger kirken at afholde prinsegudstjeneste i skoven.