Ti ud af de 21 medlemmer af Ringsted Byråd valgte af forskellige årsager ikke at sige ja tak til virksomhedsbesøget hos Ringsted Festival, hvor der blev budt på tre retters menu, fri bar og gratis adgang til festivalpladsen på festivalens første dag.
Men selvom det blev et nej tak fra et lille flertal af byrødderne, er der ikke meget kritik rettet mod de politiske kollegaer, der sagde ja tak til rundvisning, dagsarmbånd og mad.
TV2 ØST har talt med 19 ud af de 21 byrådsmedlemmer. Alle medlemmer af byrådet modtog en invitation fra Ringsted Festival. Ni valgte at takke ja, og ti valgte ikke at deltage. For to byrådsmedlemmers vedkommende er det uklart, hvorvidt de deltog.
For Lasse Mølholt (V), der udover sit virke i byrådet arbejder som jurist, er affæren noget af en gråzone.
- Jeg var selv på festivalen, men jeg havde købt min billet. Det er i mine øjne lidt udenfor skiven at deltage i virksomhedsbesøget og takke ja til tre-retters menu og fri bar. Det ville have været forkert af mig at deltage i, siger han.
Han bebrejder imidlertid ikke de andre medlemmer af byrådet for at deltage.
- Som jurist vurderede jeg, at det ville være forkert at deltage. Men det er jo ikke alle medlemmer af byrådet, der er jurister, så de må læne sig op ad den beslutning, administrationen havde truffet.
Ringsted Kommunes administration havde lavet den vurdering, at det ville være lovligt for byrådets medlemmer og medlemmer af kommunens administration at deltage i virksomhedsbesøget.
Det er i mine øjne lidt udenfor skiven at deltage i virksomhedsbesøget og takke ja til tre retters menu og fri bar
Beslutningen er blandt andet sket på baggrund af en lignende sag fra Esbjerg, hvor den vestjyske kommune ifølge mediet JydskeVestkysten har betalt advokatfirmaet Horten Advokatpartnerselskab for en vurdering af lovligheden af, at tilbyde de lokale politikerne gratis adgang til en festival i den vestjyske by.
Ifølge advokaterne var det juridisk set ikke et problem.
- Derfor mener jeg, at administration i Ringsted har truffet den rigtige beslutning, selvom jeg personligt ikke ville deltage. Beslutningen er truffet ud fra tidligere erfaringer fra andre steder i landet, så derfor synes jeg ikke, der er nogen, som kan klandres for at have handlet forkert, forklarer Lasse Mølholt.
Klogere og mere oplyste
En af de byrådspolitikere, som valgte at takke ja til invitationen fra Ringsted Festival, er Lene Reffstrup fra SF.
Hun havde på forhånd købt billet som privatperson til alle festivalens dage, så det var kun middagen, der stod på festivalens regning.
Lene Reffstrup forsvarer sin deltagelse med, at det er en del af arbejdet som byrådspolitiker.
- Det var ikke en gave, men et fagligt arrangement over flere timer, der gjorde os klogere og mere oplyste på en af de store kulturelle begivenheder i kommunen, siger hun.
Kritikken giver hun ikke meget for.
- Det er lidt en storm i et glas vand. Det var ikke sådan, at vi fik serveret noget ekstraordinært, og vi havde ikke fri bar. Det meste af tiden foregik ude på pladsen, hvor vi fik talt med nogle af de deltagende gæster og fik at høre, hvorfor de var til festivalen. Det synes jeg er ret naturligt at blive oplyst om, siger hun.
Samme holdning har Mette Ahm-Petersen fra Socialdemokratiet. Hun var i London, da festivalen løb af stablen, og kunne derfor ikke deltage, men vil ikke afvise, at hun ville have deltaget, hvis det havde været muligt for hende.
- Jeg ville måske lige have forhørt mig, hvad middagen var for. Men ellers synes jeg, det, der er foregået, er helt okay. Kritikken er efter min mening at gå i lidt små sko. Folk er kommet med de bedste intentioner og for at blive oplyst. De, der har deltaget, har fulgt den anbefaling, som er kommet fra kommunen, og så er det også værd at bemærke, at armbåndet de fik kun var gældende torsdag, siger Mette Ahm-Petersen.
De deltog:
Klaus Hansen (V) - var på rundvisning, men ikke med til middagen.
Henrik Hvidesten (V) - deltog ikke.
Lotte Birkestrøm (V) - fik armbånd og deltog i middagen.
Jette Nygaard (V) - havde selv købt armbånd, men deltog i middagen.
Mazlum Øz (V) - deltog ikke.
Johnny Brown Lundberg Dahlgaard (V) - deltog ikke.
Lasse Mølholt (V) - deltog ikke.
Claus Bedemann (K) - fik armbånd og deltog i middagen.
Benjamin Pedersen (K) - havde selv købt armbånd, men deltog i middagen.
Susanne Cornelius (K) - deltog ikke.
Andreas Karlsen (K) - havde selv købt armbånd, men deltog i middagen.
Tina-Eriksen (K) - havde selv købt armbånd, men deltog i middagen.
Thomas Vangsaa (K) - ikke oplyst.
Sine Reffstrup (S) - havde selv købt armbånd, men deltog i middagen.
Lene Reffstrup (SF) - havde selv købt armbånd, men deltog i middagen.
Britta Nielsen (SF) - deltog ikke.
Mona Musse (EL) - havde armbånd som frivillig, men deltog i middagen.
Per Flor (DF) - ikke oplyst.
Johnny Brown Lundberg Dahlgaard fra Venstre kan til dels godt forstå kritikken. Han valgte selv at sige nej tak til invitationen, men han bebrejder ikke de politiske kollegaer, der valgte at sige ja tak.
- Det kan være svært at definere, hvad der er en gave, og hvad der ikke er. Grænsen er flydende, og der er ingen faste regler. Min egen personlige moral sagde, at jeg ikke skulle være med, men når man har fået at vide, at det er indenfor skiven af kommunens administration, så skal jeg ikke gøre mig til dommer over folks beslutninger, siger Johnny Brown Lundberg Dahlgaard.
Ingen retningslinjer
Henrik Hvidesten (V), Mazlum Øz (V), Britta Nielsen (SF) og Benny Christensen (S) deltog heller ikke til virksomhedsbesøget hos Ringsted Festival, men alle fire er enige om, at deres politiske kollegaer ikke har begået en fejl ved at deltage i arrangementet.
TV2 ØST har spurgt Kommunernes Landsforening, om der er fælles retningslinjer på området.
Ifølge Pernille Christensen, der er juridisk chef i Kommunernes Landsforening, er der endnu ingen fælles kommunale retningslinjer.
- Kommunernes Landsforening har efterspurgt fælles retningslinjer for politikers modtagelse af gaver. På nuværende tidspunkt findes der hverken retningslinjer eller lovgivning, men vi har ”God adfærd i det offentlige”, som er en vejledning om, hvordan man skal agere.
- Problemet er, at den er målrettet offentligt ansatte, som sædvanligvis ikke skal repræsentere myndigheden på samme måde som politikerne. Derudover er der også forskellige regler, alt efter om man er kommunalpolitiker, minister eller folketingspolitiker. Der er brug for, at vi får de samme regler for alle folkevalgte, skriver hun i en mail til TV2 ØST.