Flere elever fra Ringsted er i finalen i DM i entreprenørskab: - Det er meget stort

HHX-linjen på ZBC i Ringsted har to grupper videre i finalen i DM i Innovation og iværksætteri for gymnasier, der afholdes online torsdag den 22. april.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Først skal den gode og originale idé findes og finpudses – og så skal den omdannes til et konkret produkt, der skal præsenteres for en jury bestående af forskellige erhvervs- og organisationsfolk.

I undervisningsforløbet ”Company Programme” lærer elever på landets ungdomsuddannelser at omsætte innovative ideer til praksis. Samtidig får de mulighed for at dyste mod landets andre iværksætterhungrende elever i det årlige Danmarksmesterskab i Entreprenørskab, som Fonden for Entreprenørskab står bag.

Alle ungdomsuddannelser, der tilbyder undervisningsforløbet, kan deltage i konkurrencen, men det er kun de elever med de skarpeste ideer, der går videre til finalen.

I år er fem elevgrupper gået videre fra Region Sjælland, og to af grupperne kommer sågar fra den samme skole – nemlig fra HHX-linjen på ZBC i Ringsted.

- Vi er jo et lille gymnasie, hvor der kun er tre klasser per årgang. Så vi er meget stolte over, at vi har sådan nogle motiverede elever, og at vi er med i finalen med to hold, når vi på mange andre områder er underdogs, siger Michael Præstgård, der underviser i valgfaget ”Innovation” på HHX, ZBC Ringsted.

Stiller op i forskellige kategorier

De fem grupper fra Region Sjælland, der er gået videre til finalen, har vundet den indledende regionale runde, hvor 30 hold fra forskellige ungdomsuddannelser i hele regionen deltog. Nu skal de fem grupper dyste i den landsdækkende finale, hvor i alt 43 hold deltager i fire forskellige Company Programme-kategorier: ’Science & Technology’, ’Society & Globalization’, ’Business & Service’ og ’Trade & Skills’.

Finalehold fordelt på regioner

I alt er 43 hold fra landets regioner gået videre til finalen. Der er en fordelingsnøgle bag, der udløser antallet af pladser til hver enkelt region. I år fordeler holdene sig således per region: 


Sjælland: 5 hold

Hovedstaden: 4 hold

Midtjylland: 10 hold

Nordjylland: 6 hold

Syddanmark: 17 hold


Derudover er også Færøerne med og repræsenteret med et enkelt hold. 


I Region Sjælland kommer de fem finalehold fra følgende skoler: 


1. ZBC, Ringsted (Idé: "SafeTape" - Ergonomisk tapedispenser. Kategori: Business & Service)

2. ZBC, Ringsted (Idé: "Le Changement" - en skifte- og justérbar BH for alle typer. Kategori: Trade & Skills) 

3. Slotshaven Gymnasium, Holbæk (Idé: "Caliva" - en kvalitets drikkedunk, der er miljøvenlig. Kategori: Business & Service)  

4. EUC Sjælland, Næstved (Idé: "Airborne" - Vinduespoleringsdrone til erhverv. Kategori: Science & Technology) 


5. Næstved Gymnasium & HF, Næstved (Idé: "Nevika" - En fødevarerallergi-app til forbrugere når de køber ind. Kategori: Society & Globalization) 



Kilde: Company Programme 

De to grupper fra ZBC i Ringsted er gået videre i kategorierne Trade & Skills og Business & Service. Tre piger fra tredje årgang er gået videre i finalen i kategorien Trade & Skills, og fire drenge fra anden årgang er gået videre i kategorien Business & Service.

- Vi synes, det er meget stort. Det åbner jo nogle muligheder for os, hvis det er noget, vi gerne vil føre ud i livet, siger Kristine Demuth fra tremandsgruppen. 

- Det var lidt en overraskelse for os. Vi havde ikke regnet med det, men det er fedt, at vores grundige arbejde har båret frugt, og at der er nogle eksterne dommere, der kan se, at der er et marked for vores idé, siger Tobias Haastrup Larsen fra firemandsgruppen.

Artiklen fortsætter under billedet...

De fire drenge bag "SafeTape". Fra venstre er det Tobias Haastrup Larsen, Lasse Mosgaard Schlichting, Jakob Ulrik Kristensen og Mathias Dall.
De fire drenge bag "SafeTape". Fra venstre er det Tobias Haastrup Larsen, Lasse Mosgaard Schlichting, Jakob Ulrik Kristensen og Mathias Dall. Foto: Nikolai Schou Olsen

Problemer giver idéer

Drengene har fundet på en ny udgave af en tapedispenser, hvor man ikke skærer sig på fingeren, når man river et stykke tape af beholderen. Ideen kalder de for ”SafeTape”.

- Vi fik ideen fra et familiemedlem til en i gruppen, der arbejder i detailbranchen, som skar sig på dispenseren, når der blev pakket mange gaver ind ved julepakningen. Til at starte med syntes vi, at det var lidt åndssvagt, for der er ikke nogen af os i gruppen, der selv arbejder i detailbranchen og brugte de her tapedispensere. Men så undersøgte vi markedet for at se, om der var andre i branchen, som oplevede det her som et reelt problem, og det var der så, fortæller Tobias Haastrup Larsen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Den nye opfindelse her kaldes ”SafeTape” og er en tapedispenser, som man ikke skærer sig på.
Den nye opfindelse her kaldes ”SafeTape” og er en tapedispenser, som man ikke skærer sig på.

Også pigerne har fundet på en idé, der udspringer af et problem, som de alle oplever på egen krop. De tre piger har nemlig opfundet en ny form for BH, der er tredelt, så den kan justeres og tilpasses alt efter kropsform og ønske til udseende på BH’en. BH’en kalder de for ”Le Changement”.

- Vi oplevede både i vores omgangskreds og hos os selv, at det kan være svært at finde den perfekte BH. Så vi begyndte at undersøge, hvordan vi kunne løse problemet, og så kom vi på den her udgave, fortæller Kristine Demuth. 

Artiklen fortsætter under videoen...

De tre piger har opfundet en ny form for BH, der er tredelt, så den kan justeres og tilpasses alt efter kropsform og ønske til udseende på BH’en.

Stor konkurrence fra de andre regioner

Begge gruppers ideer fik ifølge Michael Præstgård stor ros fra dommerne til regionsmesterskabet, men han har svært ved at vurdere, hvor store deres chancer er i den landsdækkende finale.

- Nu har jeg jo haft deltagere med før, og dem vi nogle gange kæmper imod, er grupper, der har startet rigtige virksomheder og måske har solgt de første 10.000 eksemplarer eller lignende. Det er typisk dem, der løber med sejren, så hvis der er sådan en gruppe iblandt, så vil de få svært ved at vinde.

- Men jeg synes, at begge grupper er nået langt i deres proces, og de har også nogle gode prototyper, fortæller han.

Pigerne har selv syet en prototype af deres tredelte BH med hjælp fra en af pigernes farmor, og drengene har fået en designlærer på skolen til at hjælpe dem med at lave et 3D-print af deres ”SafeTape”.

Artiklen fortsætter under videoen...

Drengene har fået en designlærer på skolen til at hjælpe dem med at lave et 3D-print af deres ”SafeTape”.

Selv forventer ingen af grupperne, at de løber med sejren, men der er stadig håb at spore.

- Jeg ved det virkelig ikke. Vi håber på det bedste, men forventer også det værste, siger Kristine Demuth.

Finalen afholdes online på torsdag den 22. april. Her bliver der uddelt en første-, anden- og tredjeplads, som vinder henholdsvis 18.000, 12.000 og 6.000 kroner. Derudover kåres der en kategori-vinder i hver af de fire Company Programme-kategorier. De fire kategorivindere modtager hver 3.000 kroner.

Det er Nordea, der sponsorerer hovedpriserne og en del af kategoripriserne, og Bloomberg der sponsorerer det resterende til kategoripriserne.  


Nyhedsoverblik