For næsten 20 år siden var fabrikken på Haslevvej fyldt med liv, medarbejdere og ikke mindst fjer.
- Det er den bedste periode i mit arbejdsliv, fortæller Peter Tholle, der var den sidste fabrikschef på dunfabrikken.
Jeg blev draget af den atmosfære og historie, der er i bygningerne
Siden har de gamle fabriksbygninger ligget urørt hen. Men nu er der igen planer om at skabe liv i de gamle bygninger.
Byrådet har besluttet at samle samtlige af kommunens administrative arbejdere i den tidligere Ringsted Dun-bygning.
- Vi tror, at der er rigtig meget synergi i, at vores administrative medarbejdere sidder sammen. Derudover er vi i dag fordelt på fem forskellige adresser, og det er ikke alle bygningerne, der er lige gode, siger borgmester Henrik Hvidesten (V).
Det startede med et slagteri
Historien om Ringsted Dun startede i 1947 under navnet Ringsted Fjerfabrik.
Fabrikken opstod på grund af det nærliggende fjerkræslagteri, hvor man fandt ud af, at der var et stort spildprodukt i fjerkræenes dun.
I 1980 lukkede Ringsted Fjerkræslagteri, og Ringsted Fjerfabrik havde udelukkende fokus på forædling af indkøbte dun og fjer til produktion af dyner og puder.
Peter Tholle fik jobbet på fabrikken i 2000, og han var der til det sidste.
- Jeg blev draget af den atmosfære og historie, der er i bygningerne, siger han.
Peter Tholle forelskede sig i håndværket og fandt ud af, at det var en helt speciel arbejdsplads, han var endt på.
- Den gennemsnitlige anciennitet var sindssygt høj. Jeg tror, den lå lige under 20 år. Den senest ansatte, da jeg startede, havde arbejdet der i seks-syv år. Den kerne af medarbejdere, der var, havde arbejdet der nærmest hele deres liv, siger Peter Tholle.
- Det var virkelig dygtige håndværkere.
Men selvom der var en helt speciel stemning i de gamle lokaler, var det rent praktisk ikke helt optimalt.
- Bygningerne emmede af historie, men ud fra et logistik- og produktionsmæssigt syn var det et mareridt. Det var 9.000 etagemeter med kun en elevator op igennem afdelingerne, fortæller Peter Tholle, der begyndte at optimere produktionsgangen, da han blev ansat.
Skulle følge med udviklingen
Medarbejderne, heriblandt Peter Tholle, brugte mange år på at optimere produktionen, da de pludselig blev mødt af et marked, hvor dyner blev produceret hurtigere og billigere.
- Jeg gjorde alt, jeg kunne, for at omstille virksomheden til at møde de kommende behov, samtidig med at vi bevarede den høje kvalitet og det håndværk, vi havde, fortæller Peter Tholle.
Men alligevel var det i sidste ende ikke nok.
I 2003 blev Ringsted Dun solgt til DYKON. Tre år senere blev Ringsted Duns produktion og lager flyttet hen til resten af DYKONs produktion i Lunderskov nær Kolding.
- Jeg var da ked af, at det ikke lykkedes. Vi havde knoklet for det. Vi havde gjort alt muligt og kæmpet for, at vi kunne beholde produktionen. Det var virkelig trist og sørgeligt, siger Peter Tholle.
Finanskrisen stoppede de første planer
Kommunen forventer, at administrationsmedarbejderne kan flytte ind i de nye omgivelser i foråret 2026.
Men der har egentlig været planer for fabrikken og området stort set siden, at fabrikken lukkede.
- For omkring 20 år siden blev der lavet en udviklingsplan for området, men så kom finanskrisen, og de, der skulle investere i det, havde ikke pengene til det alligevel. Men nu er området vækket til live igen, og der er investorer, forklarer Henrik Hvidesten.
Ifølge administrationen er de nuværende bygninger i en så dårlig stand, at det ville koste kommunen omkring 194 millioner kroner at få dem i en tilfredsstillende stand.
Efter planen skal de sælges og indbringe kommunen omkring 55 millioner kroner.
- Man kan gøre det en lillesmule billigere ved at bygge noget noget nyt, omvendt sparer vi en masse CO2 ved at genbruge. Derudover skal man have en grund at bygge på. Denne bygning ligger tæt på stationen, og det, tror jeg, er vigtigt for fremtidig rekruttering, lyder det fra kommunaldirektør Mette Jeppesen.
Fortæller byens historie
Der skal være plads til 80 procent af kommunens administrative medarbejdere, da der er indregnet hjemmearbejde.
Rådhuset bliver en del af et helt nyt kvarter i Ringsted, hvor der blandt andet også skal bygges omkring 200 lejligheder.
Det bliver ejerne af bygningen, som står for istandsættelsen, og så lejer kommunen sig ind i bygningen, når den står klar.
- Jeg synes, at det er et plus for det her projekt, at vi får sat den her gamle flotte bygning i stand, som i dag står og ser ret trist ud, men som er en vigtig del af Ringsteds historie, siger Mette Jeppesen og tilføjer:
- At vi går fra industri til vidensarbejdspladser, det er også en fortælling om Ringsted kommune, så er det her jo også starten på omdannelsen af det, vi kalder Odinsvej-kvarteret.
Det er planen, at byrådsmøderne stadig vil blive afholdt i byrådssalen.